Legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% nu este constituțională, susține fostul președinte CCR, Augustin Zegrean.
”Va fi greu pentru cei care au făcut legea și s-au bucurat ieri. Există acea cotă de impozitare, de 16%. Cum poți justifica faptul că pentru unii aplici impozit 16%, iar pentru alții 85%?”, a declarat Zegrean la Digi24.
Fostul președinte al Curții Constituționale a dat și exemplul salariilor mari de la stat, precizând că pentru ele nu există o impozitare suplimentară.
”Sunt salarii de 20.000 de lei la stat și salariații plătesc 16% impozit și nimeni nu zice nimic. Iar aici vii și pui impozit de 85%”, a comentat Augustin Zegrean.
În ceea ce privește afirmațiile social-democraților, potrivit cărora banii din impozitarea pensiilor speciale se pot folosi pentru majorarea pensiilor cu 40% și pentru dublarea alocațiilor, fostul șef al CCR i-a contrazis.
Potrivit acestuia, banii vor merge la bugetul de stat, iar plata pensiilor se face din asigurărilor sociale.
”Să te bucuri ca iei de la unii și nu dai la alții… Înțelegeam dacă se bucurau că luau de la unii și dădeau altora. Spun că cu acești bani se pot majora pensiile. Acești bani se duc la bugetul de stat, iar pensiile nu sunt plătite din bugetul de stat. La alocații se poate, pentru că ele sunt plătite de la bugetul de stat”, a mai spus Augustin Zegrean.
Fostul președinte al Curții Constituționale consideră că, pentru a se reduce dezechilibrele în rândul pensionarilor, ar trebui majorate pensiile mici.
”Eu înteleg că e un dezechilibru mare în țara, dar trebuie mărite pensiile mici. Statul trebuie să asigure un nivel de trai decent, mai spune Constituția, dar despre asta nu mai zice nimeni nimic.
Sunt de părere că trebuie echilibrate lucrurile, dar e o metodă bolșevica să le luam din bani la unii și ne bucurăm că le-am luat fără să dăm la alții.
Oamenii și-au facut un program de viață, și-au făcut planuri. Sunt oameni care și-au luat credite crezând ca le pot plăti din pensie”, a completat Zegrean.
Totodată, el a ținut să sublinieze că ”în toată lumea există pensii de serviciu. Știu că toată lumea mă urăște azi când mă aude ce spun”.
Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%
Deputații au votat miercuri impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 de voturi pentru și un singur vot împotrivă.
Urmează ca legea să meargă la președintele Klaus Iohannis, care va decide dacă o promulgă sau o retrimite în Parlament. Totodată, rămâne de văzut dacă legea va fi atacată la CCR si ce va decide Curtea în acest caz.
Potrivit legii, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar cele de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%.
Citește și analiza scrisă de Emilian Isăilă pe această temă: Moment rar în Parlament: politicienii, strâns uniți în lupta cu pensiile speciale. Ce va spune Dorneanu?