Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%. Legea a trecut de Parlament

Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%. Legea a trecut de Parlament

Deputații au votat miercuri impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 de voturi pentru și un singur vot împotrivă.

Urmează ca legea să meargă la președintele Klaus Iohannis, care va decide dacă o promulgă sau o retrimite în Parlament.

Potrivit legii, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar cele de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%.

Proiectul, adoptat anul trecut în Senat, nu se afla pe ordinea de zi de miercuri, decizia de introducere fiind luată la începutul ședinței de plen a Camerei Deputaților.

Astfel, comisiile de specialitate s-au reunit de urgență pentru a dezbate proiectul, i-au dat raport favorabil, apoi a fost trimis în plen pentru dezbatere și vot.

USR a votat, dar a crticat că legea s-a făcut pe genunchi

Toate formațiunile politice au fost de acord cu proiectul depus de PSD, precizând că astfel se elimină pensiile nesimțite, care reprezentau un furt.

ADVERTISING

Deputatul USR, Claudiu Nasui, a declarat în cadrul dezbaterilor că este bine că în sfârșit s-a decis impozitarea pensiilor, dar a criticat faptul că ”legea a fost făcută pe genunchi”.

”În urmă cu 3 ani introduceam un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Nu a funcționat, a picat la CCR. Am revenit cu un alt proiect, prin care propuneam impozitarea pensiilor speciale. Pragul propus de noi era 3.500 de lei, acum pragul este de 7.000 de lei.

Propunerea noastră era de impozitare cu 90%, acum este de 85%, dar este bine si așa. Este bine, dar idealul era sa nu facem acest proiect pe genunchi.

Azi dimineață am aflat ca acest proiect vine pe ordinea de zi, nu este corect ceea ce s-a facut, dar e bine că s-a ajuns la un consens. Pensiile speciale reprezentau un furt, li s-a permis unora să aiba pensii de 76 de mii de lei”, a declarat Claudiu Nasui.

ADVERTISING

În replică, deputatul PSD Alfred Simonis a spus că proiectul a fost discutat de mai multe ori în ultimele 6 săptămâni.

Totodată, social democratul a afirmat că, cu acești bani, Guvernul trebuie să majoreze pensiile cu 40% și alocațiile.

Va reamintesc ca in ultimele 6 saptămâni ne-am vazut de 4-5 ori la propunerea mea și am discutat despre această lege. Azi eliminăm pensiile nesimțite si mai facem ceva.

Oferim Guvernului posibilitatea să ia acești bani și să majoreze pensiile si alocațiile. Va așteptăm să nu prorogați legea de majorare a pensiilor și cea a alocațiilor”, a declarat Simonis.

Vot în unanimitate în comisii

Membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților au decis în unanimitate să acorde raport favorabil proiectului de lege, a anunțat deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu.

Ce s-a întâmplat azi în comisie. A fost vot în unanimitate. Toate partidele au căzut de acord că este necesar să fie impozitate pensiile speciale.

ADVERTISING

Judecători, procurori, funcționari publici, parlamentari, membrii corpului diplomatic, polițiști, primari, șefi de CJ, nu mai există nicio categorie unde pensiile speciale să nu fie impozitate. Din puncul nostru de vedere, legea aceasta este constituțională.”, a menționat Vasilescu.

Deputatul PSD a explicat apoi cum se va aplica impozitarea pensiilor.

Pensiile sub 2.000 de lei se impozitează cu zero lei, cele între 2.000 și 7.000 de lei cu 10%, iar cele peste 7.000 de lei cu 85%. Daca pensia are o cota de contribuție de peste 7.000 de lei, până la această cota se aplică impozitarea de 10%”, a precizat Olguța Vasilescu.

Roman laudă miercurea albă, Ponta vrea o joi albă

Și liberalii au votat impozitarea pensiilor speciale, deputatul PNL Florin Roman afirmând ca era timpul pentru o ”miercuri albă”.

Acesta a subliniat că vor fi mulți judecători, procurori, șefi din Politie sau Armată care vor fi supărați în urma acestei decizii, dar ea a eliminat discrepanțele imense.

Azi cred că trăim o nouă miercuri albă. Au fost destule marți negre, era timpul pentru o miercuri albă. Văd ca Parlamentul își întoarce azi fața către popor. Sigur ca sunt foarte mulți judecători, procurori, șefi din poliție și armată etc. sunt supărați. Dar se face dreptate pentru polițiști, militari, unde discrepanțele erau imense.

Propunerea de azi îi afectează pe șefi unde pensiile erau nesimțite. Sunt mulți care stau la birou și au pensii de peste 75 de mii de lei. Spun că este miercurea albă pentru că Parlamentul recâștigă încrederea românilor”, a spus Florin Roman.

”Miercurea albă” a fost salutată si de liderul ProRomania, Victor Ponta, care a spus însă că așteaptă să sărbătorească și ”joia albă”, în care să fie dat jos Guvernul care nu vrea să majoreze alocațiile.

”Am încercat să îi conving în luna ianuarie pe colegii din USR că proiectul lor este neconstituțional. Au ascultat de PSD și au mers înainte, au votat iar CCR a declarat legea neconstituțională. Am spus că singura propunere bună este impozitarea lor.

Prin noul proiect se ia decizia corectă, se elimină niște discrepanțe inacceptabile între cei care au pensii foarte mari și cei cu pensii foarte mici. Ma bucur ca PNL și USR au susținut această propunere, deși sunt partide de dreapta.

Salut și eu miercurea albă si aștept momentul în care vom pune în aplicare Legea tuturor pensiilor în urma căreia să fie majorate cu 40%. Sau să sărbatorim joia albă, în care să dam jos guvernul care nu vrea să mărească alocațiile”, a spus Victor Ponta.

UDMR: Pensiile speciale au fost folosite de partide în lupta internă

Petru Movilă, deputat PMP, a precizat că formațiunea sa a avut încă din 2016 un astfel de proiect de lege, însă el nu a ajuns în plen.

Am avut un proiect de lege încă din 2016, dar proiectul nostru nu a ajuns niciodată la plen. Azi avem toți aceeași poziție.

Prin consens, prin consultări s-a ajuns la această decizie, de a impozita pensiile speciale astfel încât să fie aduse cât mai aproape de ceea ce considerăm că este corect. Pensia să fie cât mai aproape de ceea ce au contribuit oamenii", a spus Petru Movilă.

Cei de la UDMR au subliniat că subiectul pensiilor speciale a fost utilizat de multe ori de partidele politice în lupta politică internă, dar nu aveau niciun interes să rezolve problema.

"De multe ori am observat că acest subiect a fost utilizat de partide în lupta politică internă și nu aveau acest interes pentru a rezolva problema. Mă bucur că azi am ajuns la un consens pe acest subiect.

Opinia UDMR a fost în ianuarie că, dacă adoptăm o decizie de desființare, trebuie să fie valabilă pentru toate pensiile speciale și de serviciu. Noi, din acest motiv, atunci ne-am abținut de la votul final, dar era o ipocrizie", a spus Botond Csoma, deputat UDMR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇