Alegeri în SUA: Joe Biden mai trebuie să câștige într-un singur stat pentru a deveni noul președinte al Statelor Unite

Alegeri în SUA: Joe Biden mai trebuie să câștige într-un singur stat pentru a deveni noul președinte al Statelor Unite

Milioane de americani au mers la urne pentru a-si vota viitorul președinte. Au avut de ales între republicanul Donald Trump, liderul actual de la Casa Albă, şi democratul Joe Biden, fost vicepreședinte al SUA în Administrația Barack Obama (2009-2017).

Donald Trump a fost anunțat câștigător în: Florida (29 de electori), Ohio (18 electori), Montana (3 electori), Idaho (4 electori), Dakota de Nord (3 electori), Dakota de Sud (3 electori), Wyoming (3 electori), Nebraska (5 electori), Iowa (6 electori), Utah (6 electori), Kansas (6 electori), Missouri (10 electori), Oklahoma (7 electori), Arkansas (6 electori), Texas (38 de electori), Louisiana (8 electori), Mississippi (6 electori), Tennessee (11 electori), Indiana (11 electori), Kentucky (8 electori), Virginia de Vest (5 electori), Tennessee (11 electori), Alabama (9 electori), Carolina de Sud (9 electori).

Joe Biden a fost anunțat câștigător în: Arizona (11 electori), Washington (12 electori), Oregon (7 electori), California (55 electori), Colorado (9 electori), New Mexico (5 electori), Minnesota (10 electori), Illinois (20 de electori), New York (29 de electori), Maine (4 electori), New Hampshire (4 electori), Virginia (13 electori), Hawaii (4 electori), Maryland (10 electori), District of Columbia (3 electori), Delaware (3 electori), New Jersey (14 electori), Connecticut (7 electori), Rhode Island (4 electori), Massachusetts (11 electori), Wisconsin (10 electori), Michigan (16 electori).

Așteptăm în scurt timp și rezultatele din Georgia (16 electori) și Carolina de Nord (15 electori), unde Trump este în avantaj.

În Nevada (6 electori), Pennsylvania (20 de electori) și Alaska (3 electori) rezultatele sunt așteptate în zilele următoare, iar lupta este strânsă.

ADVERTISING

Dintre toate acestea, Biden este în frunte acum doar în Nevada, însă voturile celor 6 electori din acest stat american ar fi suficiente pentru a câștiga alegerile.

Pentru a deveni președinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale. Joe Biden a ajuns în momentul de față la 264 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 214.

Au existat de-a lungul vremii și situații în care unii electori au ”dezertat” și nu au votat pentru câștigătorul alegerilor din statul pe care îl reprezentau, însă nu și-au dat votul contracandidatului direct, ci unor ”outsideri”, din considerente personale.

Când lupta este atât de strânsă, un astfel de gest de frondă ar putea da peste cap calculele, astfel că fiecare dintre cei doi candidați își dorește să câștige colegii electorale cât mai numeroase și mai responsabile.

SpotMedia.ro vă transmite, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la procesul electoral din Statele Unite ale Americii:

01:25 - În clipa de față, Joe Biden mai trebuie să câștige alegerile într-un singur stat cu cel puțin 6 electori, pentru a deveni noul președinte al Statelor Unite ale Americii, în locul lui Donald Trump.

Lista este scurtă, au mai rămas: Georgia (16 electori), Carolina de Nord (15 electori), Nevada (6 electori) și Pennsylvania (20 de electori). Alaska are doar 3 electori, iar Trump conduce aici cu 63%.

Cele mai noi informații arată că Biden s-a apropiat de Trump în Georgia la 57.000 de voturi, deci ar avea șanse să câștige și aici. Scorul este foarte strâns și în Carolina de Nord, însă o surpriză ar putea veni și din Pennsylvania, unde Trump încearcă de altfel să blocheze procesul de numărare a voturilor, pentru că a pierdut aici în continuu pe tot parcursul zilei.

ADVERTISING

Cel mai sigur rezultat pozitiv pentru democrați ar putea veni însă din Nevada, unde Biden este deja în frunte, cu 49,3% din voturi, după numărarea a 75% din sufragii.

Vom afla în orele următoare daca Biden va reuși să câștige Nevada și voturile celor 6 electori din acest stat, adică exact cât îi mai trebuie pentru a atinge pragul de minimum 270 de voturi ale electorilor, care îi garantează președinția SUA.

01:00 - Rezultatele din Michigan au fost confirmate și de AP, după CNN, Fox News și alte media americane, iar câștigătorul este Joe Biden.

Candidatul democrat a reușit să-i smulgă lui Trump voturile din Michigan, un stat în care la alegerile trecute au câștigat republicanii.

00:45 - Joe Biden a intrat în linie dreaptă pentru Casa Albă. Cursa din Pennsylvania s-a strâns foarte mult și mai sunt de numărat 15% din voturi în circumscripții controlate de democrați. Trump conduce cu 5% în acest stat, dar a pierdut foarte mult și e în pericol să piardă Pennsylvania, anunță New York Times.

23:30 - Proiecție CNN: Joe Biden a câștigat alegerile în Michigan. Democratul are acum 264 de voturi electorale. Mai are nevoie de cel puțin 6 voturi electorale pentru a deveni noul președinte al SUA, adică să câștige statul Nevada.

WATCH: Former Vice President Biden speaks as presidential vote count continues
VIDEO. Discursul lui Joe Biden în care anunță că are încredere că a câștigat cursa prezidențială

23:15 - Joe Bide a ținut un discurs în care a anunțat că e "încrezător că va câștiga alegerile".

"Nu pot să mă declar învingător, dar cu ajutorul majorității americanilor, vom câștiga această cursă", a spus candidatul democrat Joe Biden. Acesta a adăugat că are prima șansă în Pennsylvania și că a câștigat Michigan și Wisconsin cu mai multe voturi decât a avut Donald Trump în urmă cu un patru ani.

ADVERTISING

22:30 - Donald Trump, citat de CNN, a anunțat că va cere în instanță oprirea procesului de numărare a voturilor în statele Michigan și Pennsylvania.

În Michigan s-au numărat 94% din voturi, iar Biden conduce cu 38.000 de voturi. Ciudat e că în Pennsylvania conduce Donald Trump, dar acolo s-au numărat doar 82% din voturi.

Faptul că Trump vrea oprirea numărării voturilor în Pennsylvania e un indiciu că liderul se poate schimba. Nath Cohn de la New York Times a anunțat și el că în Pennsylvania distanța dintre cei doi candidați se va reduce simțitor în următoarele ore. Dacă Donald Trump pierde în Pennsylvania a pierdut președinția.

Trump pornise la începutul zilei cu un avans de 600.000 de voturi în Pennsylvania, însă acesta s-a redus până acum la numai 320.000, în condițiile în care mai sunt de numărat aproape un milion de voturi, cele mai multe primite prin corespondență din marile orașe, din care Biden până acum a luat în medie peste 75%.

Statul Pennsylvania are 20 de electori, care îi vor da voturile lui Trump, dacă acesta va fi declarat învingătorul scrutinului, însă faptul că tocmai el a cerut oprirea numărătorii, deși se află în avantaj, arată că până la final prețioasele voturi vor ajunge tot la Joe Biden.

21:55 - Rezultatele finale, dar neoficiale, din statul Nevada nu vor fi anunțate până vineri, 6 noiembrie, anunță autoritățile. Conform CNN, au fost numărate toate voturile din secții. Mai sunt de introdus voturile prin corespondență. Legislația electorală din Nevada prevede că vor fi introduse în urne toate voturile care vin până în data de 10 noiembrie și au pe plic data poștei de 3 noiembrie. Nevada are 6 voturi electorale și e un stat decisiv în care Joe Biden conduce cu 7.400 de voturi.

21:30 - În Arizona mai sunt de numărat peste 600.000 de voturi, majoritatea voturi prin corespondență și voturi venite din mediul urban, anunță cotidianul Arizona Republic. Acestea sunt voturi în majoritate pentru Joe Biden. În acest stat-cheie, cu 11 voturi electorale, candidatul democrat conduce cu 3%. Fox News a făcut o proiecție încă din ziua alegerilor că Joe Biden a câștigat în Arizona.

21:15 - Joe Biden a lansat o campanie de strângere de fonduri "Biden Fight Fund" pentru a finanța numeroasele procese pe care le va deschide Donald Trump pentru a contesta numărătoarea voturilor în diferite state, anunță New York Times.

21:00 - Joe Biden a câștigat în statul Wisconsin, unde autoritățile electorale au anunțat că au numărat toate voturile, mai puțin pe cele dintr-un cătun îndepărtat, cu 300 de locuitori. În urma numărării voturilor, Joe Biden are un avans de 20.517 voturi. Acum 4 ani, Trump a câștigat aici în fața lui Hillary Clinton cu 22.748 de voturi.

20:50 - Secretarul de stat din Pennsylvania a anunțat la CNN că vor fi numărate aproape toate voturile, dar nu știe dacă va anunța rezultatele oficiale în data de 4 noiembrie. În cazul în care diferența dintre candidați va fi de sub 5 procente, voturile vor fi renumărate. Donald Trump conduce în acest stat cu 463.000, conform numărătorii oficiale, dar în ultimele ore se observă o revenire a lui Joe Biden. În stat au fost numărate 80% din voturi, dar în Philadelphia, capitala statului, au fost numărate doar 61%.

20:35 - În ultimele ore a apărut posibilitatea ca Partidul Democrat să câștige și majoritatea în Senat. Deși era o mică șansă, în cursa din statul Michigan a devenit favorit reprezentantul democrat. Conform New York Times, o victorie în acest stat, coroborată cu o victorie în Georgia, ar însemna că republicanii pot pierde majoritatea în Senat.

20:32 - Joe Biden conduce în Nevada, Arizona, Wisconsin și Michigan. Dacă va câștiga în aceste 4 state în care s-au numărat peste 86% din voturi, conform datelor oficiale, va fi noul președinte al SUA. Donald Trump a anunțat că va cere renumărarea în toate cele patru state, conform unei declarații a șefului său de campanie.

20:00 - Trump va cere renumărarea voturilor în Wisconsin, unde rezultatele parțiale arată că Joe Biden conduce cu aproximativ 20.000 de voturi.

”Au fost raportate nereguli în mai multe locuri din Wisconsin, ceea ce ridică semne serioase de întrebare privind validitatea rezultatelor”, a declarat Bill Stepien, managerul campaniei Trump.

”Președintele este îndreptățit să ceară renumărarea și o va face imediat”, a mai spus el. Nu există dovezi privind fraudarea la scară largă a alegerilor din Wisconsin, ba chiar autoritățile tocmai au fost lăudate pentru modul în care au gestionat desfășurarea scrutinului.

Comentatorii americani arată că Trump nu mai are cum să câștige în Wisconsin, la 20.000 de voturi diferență, chiar dacă ar cere renumărarea voturilor.

De fiecare dată când s-a apelat la această procedură, diferențele găsite au fost infime, de cel mult câteva sute de voturi.

19:15 - Pe lângă cele aproape 70 de milioane de voturi adunate până acum de Joe Biden, informațiile din teritoriu arată că acesta continuă să primească voturi din Pennsylvania, Wisconsin și Michigan.

În Wisconsin, de exemplu, peste 20.000 de voturi procesate de la ultima raportare au fost în proporție de 100% pentru Biden.

Veștile l-au înfuriat pe Donald Trump, care a răbufnit pe Twitter:

Se tot găsesc voturi pentru Biden în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Foarte trist pentru țara noastră!”, a scris Trump pe Twitter.

Trump încearcă să reia tema fraudării votului, pe care singur a lansat-o încă dinainte de alegeri, însă internauții și presa l-au taxat rapid, pentru că a și-a clamat victoria înainte de rezultatul final, iar acum are astfel de comentarii.

De obicei așteptăm numărătoarea finală a voturilor, înainte să declarăm un câștigător, ar fi sinteza mesajelor primite de Trump în replică la această ieșire.

18:40 - Joe Biden a primit deja mai multe voturi decât oricare alt competitor din cursa pentru președinția Statelor Unite din istorie, 69.759.833 de voturi, în cadrul votului popular, mai multe chiar decât a primit în total Barack Obama în 2008, care deținea recordul, cu 69.498.516 dintre sufragii (detalii).

17:55 - Guvernatorul statului american Pennsylvania, Tom Wolf, spune că s-ar putea să nu aflăm astăzi rezultatul scrutinului, motivând că durează mai mult să numeri milioane de voturi trimise prin poștă, față de cele introduse în urne, însă ”cel mai important este să avem rezultate exacte”.

17:20 - ”Credem că suntem în mod cert pe cale de a câștiga, începând din această după-amiază. Ne așteptăm ca vicepreședintele să câștige în state care îl vor plasa astăzi la peste 270 de voturi electorale. Vicepreședintele (Biden) va strânge mai multe voturi decât oricare alt candidat din istorie și încă mai numărăm. A câștigat peste 50% din voturile populare. Suntem pe cale să câștigăm în Michigan la o diferență mai mare decât Trump în 2016. Vom câștiga în Wisconsin la o diferență mai mare decât Trump în 2016. la fel și în Pennsylvania. Și am reușit să câștigâm într-unul din statele lui, Arizona”, a declarat Jen O’Malley Dillon, managerul campaniei lui Joe Bide.

Watch 2020 Election Coverage | NBC News NOW

16:51 - În Pennsylvania, rezultatul alegerilor ar putea fi cunoscut abia peste două zile.

”Dacă totul continuă în acest ritm, vom avea rezultate totale în următoarele două zile”, a declarat pentru CNN Al Schmidt, un reprezentant al oraşului Philadelphia, un fief democrat în Pennsylvania.

16:44 - Potrivit sondajelor, aproximativ 11% dintre afro-americani, 31% dintre hispanici și 30% dintre americanii asiatici au votat pentru Trump, în creștere cu 3 puncte procentuale față de 2016, scrie corespondentul Reuters, Doina Chiacu.

16:30 - În Pennsylvania se lucrează de zor la centralizarea voturilor. Până anum s-au numărat doar 64% din ele, iar Donald Trump este în avantaj cu 54,5% din voturi. Joe Biden are 44,4%, potrivit datelor centralizate de The Guardian.

Philadelphia City Commissioners Live Stream

16:12 - Potrivit The Guardian, Joe Biden a fost votat, potrivit rezultatelor din acest moment, de peste 69 de milioane de americani, în timp ce Donald Trump a primit aproape 67 de milioane de voturi.

15:58 - Comisia Europeană a anunțat că aşteaptă rezultatul oficial al alegerilor din SUA înainte de a face comentarii pe această temă.

15:19 - În acest moment în patru state mai sunt de numărat mai puțin de 10% din voturi, așadar sunt așteptate în curând rezultatele. Este vorba despre Wisconsin, Georgia, Carolina de Nord și Michigan.

În Wisconsin (10 electori) și Michigan (16 electori) Biden are avantaj, iar în Georgia (16 electori) și Carolina de Nord (15 electori) conduce Donald Trump. În Nevada, Pennsylvania și Alaska rezultatele sunt așteptate zilele următoare.

14:55 - Cu toate că încă nu se cunoaște rezultatul oficial al alegerilor din SUA, premierul sloven Janez Jansa l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru că a fost ales președinte

”E destul de clar că americanii l-au ales pe Donald Trump”, a scris pe Twitter premierul sloven.

14:42 - Incă puțin și se vor anunța și rezultatele din Wisconsin. S-au numărat 95% din voturi, iar Joe Biden conduce cu 49,6%. Donald Trump are 48,9% din voturi, potrivit The Guardian. Wisconsin are 10 electori.

14:25 - În Nevada numărarea voturilor a fost suspendată şi urmează să fie reluată joi dimineaţa, au anunţat miercuri autorităţile locale, citate de Reuters. La alegerile din 2016, Nevada a votat cu democrata Hillary Clinton.

13:52 - Deși se află în mijlocul pandemiei de Covid, SUA au înregistrat cea mai mare participare la alegerile prezidențiale din 1900.

13:37 - Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA ar putea fi aflat peste câteva zile. Dacă în Wisconsin rezultatele sunt așteptate să apară în câteva ore, în celelelalte state numărarea voturilor ar putea fi finalizată abia peste câteva zile, scrie The Guardian.

13:08 - Suspansul crește în SUA, unde mai sunt de numărat voturile în șapte state, dintre care cinci sunt considerate state cheie. Abia atunci se va afla cine este noul președinte american. Astfel:

  • Pennsylvania (stat cheie): S-au numărat 64% din voturi, Donald Trump are 55.7%, iar Joe Biden 43.1%
  • Alaska: s-au numărat 36% dintre voturi - 61,4% în favoarea lui Donald Trump şi 34,7% în favoarea lui Joe Biden.
  • North Carolina (stat-cheie): 95% dintre voturi numărate - 50,1% în favoarea lui Trump, 48,7% în favoarea lui Biden.
  • Georgia (stat-cheie): 92% dintre voturi numărate - 50,5% în favoarea luiTrump, 48,7% în favoarea lui Biden.
  • Michigan (stat-cheie): 78% dintre voturi numărate, 51,6% în favoarea lui Trump, 46,7% în favoarea lui Biden.
  • Nevada: 85% dintre voturi numărate - 49,4% în favoarea lui Biden, 48,6% în favoarea lui Trump.
  • Wisconsin (stat-cheie): 89% dintre voturi numărate, 49,3% în favoarea lui Biden, 49% în favoarea lui Trump.

12:40 - Prețul petrolului a crescut, miercuri, cu 3% după ce Donald Trump a declarat că a câștigat alegerile, deși mai sunt multe voturi de numărat iar rezultatul final încă nu este clar, scrie Reuters.

12:29 - După alegerile de marți, șansele democraţilor de a obţine o majoritate în Senat au scăzut, în urma victoriilor a doi senatori republicani.

12:14 - Iată o hartă din care putem afla ce se întâmplă în Wisconsin, care are 10 voturi electorale de acordat. Joe Biden are acum un mic avantaj.

11:31 - Guvernatorul statului Pennsylvania, democratul Tom Wolf, a spus că declaraţiile preşedintelui Donald Trump cu privire la frauda în numărarea voturilor reprezintă "un atac partizan".

"Acesta este un atac partizan asupra alegerilor din Pennsylvania, voturilor noastre şi democraţiei", a scris Tom Wolf pe Twitter.

11:09 - Crește din nou avantajul lui Joe Biden, care a ajuns în momentul de față la 238 voturi electorale, în timp ce Donald Trump are 213, potrivit The Guardian.

10:48 - Tabăra Biden a reacționat la acuzațiile de fraudă lansate de Donald Trump și le-a catalogat revoltătoare.

„Declarația președintelui din această seară a fost revoltătoare, fără precedent și incorectă. Repet ​​ceea ce a spus vicepreședintele în această seară: Nu Donald Trump decide rezultatul acestor alegeri. Nu Joe Biden decide rezultatul acestor alegeri. Poporul american decide rezultatul acestor alegeri”, a declarat coordonatorul campaniei lui Biden, Jen O'Malley Dillon, citat de The Guardian.

10:22 - Joe Biden a câștigat și în Maine, potrivit The Guardian.

10:14 - Sociologul Barbu Mateescu scrie pe Facebook că ”mai există 5 state în care nu s-au numărat toate voturile. Pentru victorie Biden are nevoie de 2 victorii iar Trump de 4 victorii. (Suma e 6 pentru că nu pot câștiga amândoi)”.

09:33 - Președintele american a continuat să îi acuze pe democrați de fraudă și a declarat că va merge la Curtea Supremă.

”Este o fraudă în tabăra Biden. Vom merge la Curtea Supremă, trebuie să vedem ce se întâmplă”, a spus Trump.

09:26 - Donald Trump este optimist și spune că este convins că va câștiga alegerile. Mai mult, el a declarat că se pregătește să sărbătorească.

”Ne pregătim să ieșim afară și să sărbătorim. Cetățenii au iesit în număr record să voteze, nu ne-am așteptat să câstigăm în Florida și am câștigat. Am câștigat și în Ohio, în Texas, ceea ce este incredibil. Probabil că am câștigat și în Georgia. Nu ne vor ajunge democrații din urmă. Suntem înainte cu 1,5%, nu ne pot prinde din urmă. Am primit voturi și in state în care nu ne așteptam. Câștigăm și Pensylvania, suntem în fața democraților”, a spus Donald Trump într-o declarație susținută de la Casa Albă.

The results tonight have been phenomenal

09:17 - Au fost închise și secțiile din Alaska, astfel că alegerile prezidențiale din SUA s-au încheiat.

09:10 - Donald Trump va susține în curând o declarație de la Casa Albă.

08:49 - Fox News anunță că Joe Biden a câștigat în Nebraska. CNN scrie că deși este vorba despre un singur vot electoral, este foarte important.

”Când este vorba despre o cursă atât de strânsă, fiecare vot conteaza”, spune jurnalistul CNN John King.

08:32 - Preşedintele SUA, Donald Trump, spune că "este pe cai mari" pentru a câştiga scrutinul și i-a acuzat pe oponenţii săi că încearcă să fure alegerile.

"Suntem pe CAI MARI, dar ei încearcă SĂ FURE Alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta. Nu se mai poate vota după ce Secţiile s-au închis!", a scris Trump pe Twitter, mesaj ce a fost etichetat de rețeaua de socializare drept controversat.

08:09 - Potrivit The Guardian, care citează AP, Donald Trump a câștigat în Texas (38 de electori). În aceste condiții diferența dintre cei doi candidați se micșorează în acest moment: Joe Biden are 225 voturi electorale, iar Donald Trump are 213.

08:04 - S-au închis și secțiile din arhipelagul Hawaii și au mai rămas deschise doar câteva în Alaska.

07:54 - Joe Biden și-a îndemnat susținătorii să rămână calmi și să aibă încredere în rezultat. „Sunt optimist cu privire la acest rezultat. Păstrați-vă credința, băieți. Vom câștiga. Cred că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri”, a declarat Biden.

07:45 - Joe Biden a ajuns în momentul de față la 223 voturi electorale, iar Donald Trump are 174, potrivit The Guardian.

07:43 - Donald Trump a obținut victoria în Florida, considerat stat cheie, cu 29 de electori.

07:26 - Tot AP scrie că Donald Trump a câștigat în Iowa, stat pe care l-a câștigat și în 2016.

07:23 - Joe Biden câștigă Minnesota, stat care are 10 voturi în Colegiul Electoral, anunță AP.

07:08 - Potrivit proiecțiilor CCN, Joe Biden va câștiga în Virginia, stat democrat care are 13 voturi electorale.

06:59 - Fox News anunță că Donald Trump ar fi câștigat Ohio (18 electori).

06:45 - Secțiile de pe coasta de vest s-au închis, iar acum se mai votează doar în Alaska şi Hawaii.

06:36 - Joe Biden ar fi câștigat Arizona, scrie Fox News, ceea ce l-ar ajuta foarte mult în cursa pentru președinția SUA.

06:31 - The Guardian scrie că Joe Biden are 209 voturi electorale, Iar Donald Trump 118.

06.25 - Potrivit proiecțiilor CNN, Donald Trump va câștiga Mississippi, unde sunt în joc 6 voturi electorale.

06:03 - Joe Biden a obținut victoria în New Hampshire.

05:57 - Donald Trump a câștigat în Missouri, anunță AP.

05:43 - În acest moment, Biden conduce cu 131 voturi electorale la 108.

05.28 - Donald Trump a reușit să câștige toate statele din sud, iar acum începe bătălia pentru cele din nord-est. Joe Biden trebuie să câștige în Minnesota, în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania pentru a deveni președinte. Donald Trump trebuie să ia unul dintre aceste state în care Biden e favorit pentru a-și asigura un al doilea mandat.

05.14 - În Arizona s-au numărat 72% din voturi, Biden conduce, dar prima dată au fost raportate voturile prin corespondență, în majoritar democrate. Cursa se anunță strânsă.

05.05 - Donald Trump preia conducerea în North Carolina și mai face un pas pe drumul pentru cel de-al doilea mandat.

04:50 - În Ohio, după numărarea a 64% din voturi, cei doi candidați se află la egalitate. Donald Trump devine favorit să câștige cele 18 voturi electorale din acest stat. Ohio, tradițional, e un stat majoritar republican.

04.30 - Surpriza nopții: Donald Trump conduce în Virginia, un stat democrat care are 13 voturi electorale după numărarea a 42% din voturi. Paradoxal, New York Times l-a trecut deja în coloana statelor câștigate de Biden.

04.10 - Biden conduce cu 119 voturi electorale la 93. Câștigătorul trebuie să ajungă la 270. Donald Trump e favorit să câștige Texasul după numărarea a 66% din voturi.

03.58 - Joe Biden e favorit în Ohio după numărarea a 52% din voturi. Are 300.000 de voturi în fața lui Donald Trump. Pentru a avea șanse să rămână la Casa Albă, actualul președinte trebuie să câștige în acest stat.

03.43 - După numărarea a 91% din voturi, Donald Trump are 95% șanse să câștige Florida, conform proiecției făcute de New York Times.

03.35 - Curse strânse în Georgia, North Carolina și Ohio. Donald Trump are tot mai multe șanse să câștige Georgia. În North Carolina, deși conduce Biden, Trump poate recupera. Primele voturi raportate în acest stat au fost cele prin poștă și anticipate.

03:25 - Joe Biden, favorit în North Carolina, unde s-au numărat 55% din voturi. Dacă va câștiga în Ohio sau North Carolina, Biden face un pas decisiv spre Casa Albă.

03:15 - Scorul electoral până la această oră, Biden conduce cu 85 la 55 de voturi electorale. Câștigă cursa cel care își trece în cont cel puțin 270 de voturi electorale. Trump e favorit în Georgia, Biden în Ohio.

02:55 - Joe Biden le cere susținătorilor printr-un mesaj pe Twitter să nu renunțe și să stea la coadă ca să voteze. Acest mesaj poate fi interpretat ca un semn că e o cursă foarte strânsă.

02.35 - La 65% voturi numărate în Florida, Donald Trump e favorit să câștige. Asta înseamnă un pas important pentru realegerea sa.

02:15 - Conform unui exit-poll realizat de New York Times, structura alegătorilor s-a schimbat în ultimii patru ani. În 2016, 73% dintre votanți erau albi, în 2020, doar 65%.

02:00 - Prima proiecție din această noapte: Donald Trump a câștigat Indiana, 11 voturi electorale.

01:45 - Pentru că peste 70% din voturi au fost prin poștă pot apărea anomalii în raportare datorate modului în care se numără voturile în secții. Dacă într-o circumscripție sunt numărate prima dată voturile primite prin poștă s-ar putea ca democrații să conducă în prima parte a nopții, iar cursa să se strângă o dată cu raportarea voturilor intrate mai târziu în urne.

01:25 - Reporterul New York Times din Miami, Florida, a anunțat că votanții republicani au ieșit masiv la vot pe tot parcursul zilei. Democrații au venit după-amiza. Donald Trump pare a avea un mic avantaj în acest stat înainte de închiderea urnelor.

01:20 - S-au închis urnele în Kentucky și Indiana. Ambele sunt controlate de republicani, iar Donald Trump e virtual câștigător în aceste state.

01:00 - Oficial democrat: "Florida e un stat greu de câștigat!"

00:53 - Șefa de comunicare a campaniei lui Trump, Alyssa Farah, a anunțat că președintele în funcție va urmări rezultatele alegerilor în biroul său din Aripa de Est a Casei Albe, împreună cu personalul cu funcții de conducere și familia.

”Este entuziasmat. Am muncit mult, prețuim fiecare vot, el a fost prin țară, s-a întâlnit cu alegătorii, a avut chiar și cinci evenimente într-o singură zi”, a spus Farah, adăugând că Trump are o stare de spirit foarte bună.

00:49 - Un prim exit poll publicat de CNN arată câteva date care ar putea indica câștigătorul alegerilor. Sondajul arată că cea mai importantă temă pentru votanți în 2020 este situația economiei, apoi rasismul, la egalitate cu coronavirusul.

Unul din 10 votanți a spus că cea mai mare problemă este criminalitatea și tot așa în ce privește accesul la sănătate.

Pe de altă parte, mai mult de 50% au spus că e mai important ca pandemia să fie ținută sub control decât să fie reconstruită economia. Dar aproape jumătate dintre cei intervievați spun că măsurile anti-COVID luate au fost bune.

00:31 - Kanye West a declarat că a votat pentru prima oara în viața lui la un scrutin prezidențial american.

”Doamne, cât de bine e. Azi votez pentru prima dată în viața mea la alegerile prezidențiale din SUA și votez cu cineva care e cu adevărat de încredere…cu mine”, a scris pe Twitter Kanye West.

00:12 - Fostul președinte american Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj în care îndeamnă americanii să voteze pentru echipa Joe Biden-Kamala Harris.

”În această zi a alegerilor totul este pus în joc. Locurile noastre de muncă. Sistemul de sănătate. Dacă vom reuși sau nu să ținem sub control pandemia. Dar iată vestea bună: astăzi, puteți alege schimbarea. Puteți să alegeți să-i votați pe Joe Biden și Kamala Harris. Haideți să câștigăm”, e mesajul lui Obama.

23:48 - Joe Biden a refuzat să facă vreo predicție în legătură cu rezultatul alegerilor.

”Vom vedea. Daca va fi ceva despre care să vorbesc în seara asta o voi face, dacă nu, voi aștepta numărătoarea voturilor. Sunt multe în joc acum. Ideea e că sunt în cărți în Texas, Georgia, Florida. Deci despre ce vorbim…”, le-a spus Biden reporterilor, în Philadelphia.

23:26 - Bursele americane au închis și pare că investitorii pariază pe o victorie a lui Biden. Indicele Dow a crescut cu peste 2%, la fel ca și S&P și Nasdaq.

23:12 - Primul exit-poll va fi anunțat în mai puțin de o oră, de CNN.

23:00 - În Michigan rezultatele ar putea fi anunțate imediat după închiderea urnelor, spune secretarul de stat Jocelyn Benson. Într-o declarație anterioară, ea spunea că ar putea dura până la trei zile ca să fie numărate voturile.

22:35 - În Arizona încă se joacă aceste alegeri. Secretarul de stat Katie Hobbs spune că în acest moment oricare dintre cei doi candidați ar putea ieși învingător.

22:17 - În Colorado au votat mai mulți americani decât s-a întâmplat la alegerile din 2016. Până la ora locală 10:00 dimineața votaseră 2.893.295 de oameni, adică 76,6% din totalul votanților înregistrați. Secretarul de stat Jena Griswold a spus că 930.452 sunt înregistrați ca democrați, 833.215 ca republicani și 1.088.369 sunt votanți neafiliați.

22:03 - În trei ore se vor închide primele urne în Indiana și Kentucky.

22:00 - Joe Biden le-a vorbit suporterilor din Philadelphia despre importanța votului, atacându-l pe Trump.

”Să alegem speranța în locul fricii, să alegem adevărul în locul minciunii. Vă promit că atunci când voi face o greșeală mi-o voi asuma și că nu-mi voi încălca niciodată promisiunile”, a spus Biden.

El l-a adus în discuție și pe fiul său Beau, care a murit în 2015 din cauza cancerului. Beau Biden a fost procuror general și a petrecut un an în Irak. Acum, Biden a spus că a fost și încă este extrem de deranjat de faptul că Trump a spus că soldații uciși pe câmpul de luptă sunt ”ratați” și ”fraieri”.

”Trump nu înțelege ce înseamnă sacrificiul”, a spus Biden.

21:33 - FBI investighează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a anunțat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.

21:18 - Kamala Harris, nominalizată vicepreședinte de Joe Biden, a făcut câteva declarații la aterizarea în Detroit.

”Am încredere în poporul american. Cred cu tărie că, indiferent pentru cine votăm, vom apăra democrația și va fi asigurat un transfer pașnic de putere. Sunt anumite linii care nu pot fi trecute”, a spus Harris.

20:59 - În Carolina de Nord votul va fi prelungit cu 45 de minute la o secție unde au fost probleme tehnice dimineață. Astfel, și rezultatele din întreg statul vor întârzia.

20:44 - Vicepreședintele lui Donald Trump, Mike Pence, are o zi extrem de aglomerată, având programate nu mai puțin de 21 de interviuri la televiziuni și radiouri din statele cheie.

20:27 - Melania Trump a votat la centrul de recreere Morton şi Barbara Mandel din Palm Beach, din Florida. Soţia lui Donald Trump s-a prezentat la secţia de votare într-o ţinută elegantă, dar fără mască. Prima doamnă a SUA a purtat o rochie Gucci în valoare de 4.500 de dolari.

20:11 - Trump a făcut o vizită la comitetul național republican din Virginia. Întrebat de jurnaliști dacă a pregătit un discurs de victorie sau, din contră, de înfrângere, Trump a spus că încă nu.

”Să câștigi e ușor, să pierzi nu e niciodată ușor, cel puțin pentru mine”, a spus Trump.

20:00 - Guvernatorul din Ohio, Mike DeWine, spune că estimează că Donald Trump va câștiga la limită acest stat.

19:10 - Joe Biden a mers în Scranton, Pennsylvania, în dimineața alegerilor. El a semnat zidul casei în care a copilărit.

”De la această casă, la Casa Albă, cu voia lui Dumnezeu. Joe Biden 03.11.2020”, e mesajul de pe zid.

18:20 - Petrecerea de la Casa Albă a fost redusă la doar 250 de participanți și toți vor fi testați la intrare pentru COVID-19, potrivit CNN.

17:47 - Toți ochii sunt pe Florida, statul care este considerat decisiv. Guvernatorul a dat asigurări că nu a fost raportată nicio fraudă la urne.

16:58 - Artistul John Legend își îndeamnă fanii să voteze: ”Votul tău este vocea ta și este ultima ta șansă de a vorbi! Nu sta tăcut, ca să nu regreți!”, a scris el pe Twitter.

16:10 - Și Ivanka Trump a postat un videoclip cu tatăl său în timp ce dansează pe celebra melodie. Ea își îndeamnă urmăritorii de pe Twitter să voteze, evident, cu Donald Trump.

15:45 - La unele secții de votare s-au format cozi uriașe, iar alegătorii așteaptă cu răbdare să le vină rândul să-și exprime opțiunea. După cum se poate vedea în imagini, distanțarea impusă de pandemie este respectată:

14:00 - S-au deschis secțiile de votare pe coasta de est a Statelor Unite.

10:00 - Donald Trump își îndeamnă urmăritorii de pe Twitter, platforma lui preferată de socializare, să voteze. ”Votați! Votați! Votați!”, a scris actualul șef de stat. De asemenea, el a postat un videoclip cu el în timp ce dansează la mitinguri electorale, pe melodia Y.M.C.A. interpretată de Village People.

07:00 - Secţia de votare din cătunul Dixville Notch, în New Hampshire, s-a deschis în mod tradiţional încă de la miezul nopţii de luni spre marţi (7.00, ora României), unde Joe Biden a primit toate cele voturi exprimate, iar Donald Trump niciunul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇