Joe Biden intră în ziua alegerilor ca favorit, dar republicanul Donald Trump e convins că sondajele sunt înselătoare, la fel cum s-a întâmplat și în 2016.
Află cele mai noi informații despre Alegerile prezidențiale din SUA.
Democratul Joe Biden este creditat cu 51% din intenţiile de vot, 6,7 puncte procentuale peste șansele lui Donald Trump (44,35), arată site-ul RealClearPolitics, care face o medie a sondajelor.
Avansul reprezintă mai mult decât dublul celui de care dispunea Hillary Clinton cu o zi înainte de vot, în urmă cu patru ani. La acea vreme, sondajele au fost relativ corecte cu privire la votul popular, obţinut de către democrată.
STATE-CHEIE: AVANTAJ BIDEN, SCOR STRÂNS ÎN FLORIDA
Pentru un mandat la Casa Albă este necesară obţinerea unei majorităţi a voturilor marilor electori, atribuite stat cu stat.
Joe Biden îl devansează confortabil pe Donald Trump în sondaje în Michigan (+5,1 puncte procentuale) şi Wisconsin (+6,6 puncte procentuale), două state din Nordul Statelor Unite, în care, spre surpriza generală, în urmă cu patru ani, Trump a obţinut victoria, ceea ce a contribuit la victoria sa.
În Pennsylvania, unul dintre statele cele mai observate în aceste alegeri, avansul său este uşor mai mic - de 4,3 puncte procentuale -, mai apropiat de marja de eroare.
În statele-cheie din sudul ţării, intenţiile de vot sunt mult mai strânse.
În Florida, pe care Donald Trump trebuie să o păstreze cu orice preţ, candidaţii sunt cot la cot (+1 punct procentual Joe Biden). Democratul conduce, în ultimul sondaj al New York Times, (NYT) cu 3 puncte procentuale, însă, în sondajul Washington Post/ABC News, republicanul este cel care conduce cu 2 puncte procentuale.
Aceeaşi situaţie în Arizona (+1 punct procentual pentru Joe Biden).
În North Carolina, curbele s-au încrucişat în ultima linie dreaptă şi-i dau acum lui Donald Trump un uşor avans de 0,6 puncte procentuale.
Alte site-uri specializate - ca FiveThirtyEight - îşi calculează mediile diferit şi afişează, astfel, date finale sensibil mai favorabile democratuui.
În statele-cheie însă, institute de sondare etichetate ca republicane îl creditează adesea cu un avantaj pe preşedintele în exerciţiu. Aceste organizaţii - ca Trafalgar - sunt acuzate de către mai mulţi observatori şi sondatori că sunt partizane şi că folosesc o metodologie îndoielnică, însă ele însele se mândresc cu faptul că au văzut victoria lui Donald Trump din 2016.
Chiar dacă mediile ultimelor sondaje, stat cu stat, s-ar înşela, ca în urmă cu patru ani, Joe Biden ar obţine, cu toate acestea, o victorie. Însă el nu este la adăpost de o eroare şi mai mare.
Trump-metrul, prima busolă electorală lansată anul acesta în România: Tu știi în ce tabără ești?