Trump e iar în centrul unui scandal, după ce s-ar fi referit la soldaţii americani ucişi pe câmpul de luptă ca "rataţi" şi "fraieri"

Trump e iar în centrul unui scandal, după ce s-ar fi referit la soldaţii americani ucişi pe câmpul de luptă ca "rataţi" şi "fraieri"

Preşedintele Donald Trump se confruntă cu o serie de critici, după ce presa a scris că i-ar fi catalogat pe soldaţii americani ucişi pe câmpul de luptă drept „rataţi” şi „fraieri”.

Presupusele afirmaţii au fost raportate pentru prima dată în publicaţia The Atlantic, iar unele detalii au fost coroborate de Associated Press şi Fox News.

Preşedintele a negat informaţiile, însă el a fost aspru criticat de grupurile de veterani, relatează BBC.

Rivalul său la alegeri, Joe Biden,a afirmat că dacă informaţiile sunt adevărate, atunci este absolut o "ruşine".

ADVERTISING

Potrivit The Atlantic, Trump şi-a anulat o vizită la un cimitir american din afara Parisului în 2018, deoarece a spus că este "plin de rataţi”.

Patru surse au declarat revistei că a respins ideea de a vizita, deoarece ploaia i-ar fi stricat coafura şi nu credea că este important să onoreze soldaţii americani ucişi în război.  

În aceeaşi călătorie, preşedintele s-ar fi referit şi la 1.800 de soldaţi americani care au murit la Belleau Wood ca fiind "fraieri". Bătălia a contribuit la prevenirea avansului german asupra Parisului în timpul Primului Război Mondial şi este venerată de Corpul de Marină al SUA.

În 2018, Casa Albă a declarat că vizita a fost anulată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Informaţiile din The Atlantic s-au bazat pe surse anonime, dar Associated Press a declarat că a confirmat în mod independent multe dintre remarci. Și un corespondent al Fox News a reușit același lucru.  

ADVERTISING

Citește și:

Trump acuză fake news

Preşedintele Trump a reacţionat la aceste informaţii şi a spus că este vorba de "fake news".

"Nu poţi să crezi că aş face afirmaţii negative la adresa militarilor noştri şi a eroilor noştri căzuţi la datorie, atunci când nimeni nu a făcut ceea ce am făcut eu cu bugetele, cu bugetele militare, cu obţinerea unor creşteri salariale pentru armata noastră”, a spus el.

Trump a sugerat că sursa poveştii a fost fostul său şef de cabinet de la Casa Albă, John Kelly.

ADVERTISING

Trump a spus că fostul general al Marinei SUA "nu a reuşit să facă faţă presiunii acestui loc de muncă”.  

Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a declarat pentru Fox News că a fost alături de preşedinte pentru o bună parte a vizitei în Franţa şi nu l-a auzit niciodată folosind cuvintele descrise în articol.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a fost citat de Politico spunând că Trump are "cel mai mare respect şi admiraţie pentru membrii militari ai naţiunii noastre, veterani şi familii”, deşi şeful Pentagonului nu a negat în mod explicit povestea.

Un alt fost şef de cabinet de la Casa Albă, Mick Mulvaney, şi fostul secretar de presă Sarah Huckabee Sanders au fost printre cei care au spus că povestea este falsă.

Trump spune că cei care au protestat în timpul discursului său de la Casa Albă sunt ”criminali”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇