Trump spune că cei care au protestat în timpul discursului său de la Casa Albă sunt ”criminali”

Trump spune că cei care au protestat în timpul discursului său de la Casa Albă sunt ”criminali”

Preşdintele american Donald Trump cataloghează drept ”criminali” persoanele care au manifestat la Washington în timp ce el susținea discursul de la Casa Albă prin care accepta oficial să fie candidatul Partidului Republican pentru un nou mandat.

Prezent la un miting cu susţinătorii din New Hampshire – unde democrata Hillary Clinton l-a înfrânt în 2016 şi unde rivalul său este creditat ca învingător – Trump a spus că invitaţi săi la evenimentul de joi de la Casa Albă s-au trezit în faţa unei ”bande de criminali”.

ADVERTISING

Manifestanţi împotriva lui Trump au scandat ”fără pace nu e dreptate” în faţa Casei Albe, iar invitaţii lui Trump au putut auzi claxoane din grădina reşedinţei prezidenţiale.

La fel ca multe alte oraşe americane, capitala federală este frecvent teatrul unor manifestaţii împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei, după uciderea afroamericanului George Floyd de către un polist alb în mai, în timpul unei arestări la Minneapiolis, în Minnesota.

ADVERTISING

Protestele s-au întețit după un nou incident ce a avut loc în urmă cu o săptămână, în Kenosha, Wisconsin, în care un poliţist alb l-a împușcat de 7 ori în spate pe afroamericanul Jacob Blake, în fața a trei dintre copiii săi.

Câteva mii de oameni au luat parte vineri, la Washington, la un marş împotriva rasismului, cu ocazia marcării a 57 de ani de la discursul ”I Have a dream” al lui Martin Luther King.

Donald Trump pozează în apărătorul ”legii şi ordinii” în faţa bazei sale electorale şi pentru a atrage alegători, în contextul în care este devansat de Joe Biden în sondaje în vederea alegerilor de la 3 noiembrie.

ADVERTISING

Trump îndeamnă adesea la o linie dură în reprimarea manifestanţilor.

”Aceştia nu sunt manifestanţi”, a spus el unei mulţimi adunate într-un hangar aeroportuar.

”Sunt anarhişti, agitatori, răzvrătiţi, jefuitori”, a declarat preşedintele în exerciţiu, criticat din cauza lipsei de empatie faţă de moartea lui Floyd.

La o strângere de fonduri, vineri, partenera de cursă a democratului Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, a declarat că Trump este, în opinia sa, ”obsedat de dorinţa de a răspândi frica şi de a folosi disensiunile pentru a-şi apăra egoul şi, mai ales, pentru a slăbi fundamentele unei democraţii pe care a jurat să o apere”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇