Putin, pe urmele lui Ceaușescu

Cu o întârziere de 13 ore față de anunțul inițial, Vladimir Putin a transmis un mesaj în care dispune mobilizarea parțială a 300.000 de rezerviști ruși și amenință Occidentul cu arme nucleare.
Putin, pe urmele lui Ceaușescu
  • Criza de militari și recentele înfrângeri de pe front l-au dus pe liderul rus într-o poziție în care nu mai poate controla desfășurarea evenimentelor.
  • Discursul său se aseamănă cu cel al lui Nicolae Ceaușescu, ținut în seara zilei de 20 decembrie 1989, când a anunțat că armata va trage în protestatarii de Timișoara. 48 de ore mai târziu, Ceaușescu pierdea puterea.
  • Vladimir Putin susține referendumurile din teritoriile cucerite în Ucraina și cere guvernului să mărească producția de armament.
  • Liderul rus e măcinat puternic de bătăliile pierdute de armata sa și consideră că responsabilitatea e a Occidentului care a înarmat Ucraina.

Șocantă este asemănarea de ton, limbajul de lemn și teama ascunsă în spatele cuvintelor atât în discursul ținut de Vladimir Putin, cât și în cel ținut de Nicolae Ceaușescu în data de 20 decembrie 1989, cu 48 de ore înainte de a pierde puterea.

După 33 de ani, un alt dictator vine în fața unei națiuni și vorbește de neonaziști. Ceaușescu, în urmă cu trei decenii, le spunea fasciști. Putin dă vina pe Occident, fostul președinte al României, pe “agenturile străine”. Președintele Rusiei vorbește de faptul că dușmanii impun voința lor asupra altor țări, Ceaușescu susținea “independența” și “construcția socialismului”.

Prezentăm integral cele două discursuri, cel al lui Vladimir Putin, fiind comentat, pentru ca publicul să deslușească mai ușor starea emoțională a liderului rus și problemele cu care se confruntă, dar să descopere și asemănările cu una dintre ultimele “cuvântări” ale lui Ceaușescu.

Vladimir Putin, discurs 21 septembrie, 2022: 

Vladimir Putin
Vladimir Putin, discurs 21 septembrie 2022 – Foto: Hepta.ro

Tema discursului meu este situația din Donbas și desfășurarea unei operațiuni militare speciale pentru eliberarea acestuia de regimul neonazist care a preluat puterea în Ucraina în 2014, ca urmare a unei lovituri de stat militare.

ADVERTISING

Comentariu: Putin face referire la Revoluția Demnității, care a avut loc în Kiev, în luna februarie 2014, fiind provocată de refuzul guvernului pro-rus din Ucraina de a semna acordul de asociere la Uniunea Europeană. 

Acest lucru a dus la protestul Euromaidan la care au participat în jur de 800.000 de ucraineni și pe care regimul președintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Kremlinului, a decis să-l reprime. 108 protestatari au murit, peste 1.100 au fost răniți. În final, puterea susținută de Putin se prăbușește și Ianukovici fuge la Moscova.

Pentru președintele rus, ce s-a întâmplat atunci a fost o “lovitură de stat militară”. De furie, la câteva luni, decide invadarea Peninsulei Crimeea și începerea războiului din Donbas.

Mă adresez, azi, tuturor cetățenilor țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și naționalități, oamenilor din marea noastră patrie, tuturor celor care sunt uniți în Marea Rusie istorică, soldaților, ofițerilor și voluntarilor care luptă acum pe linia frontului, se află în gardă, către frații și surorile noastre - locuitorii republicilor populare Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie și alte zone eliberate de regimul neonazist.

Comentariu: Putin pune sub umbrela Marii Rusii și teritoriile ucrainene care se află sub controlul invadatorilor, indicând clar că referendumurile anunțate pentru sfârșitul săptămânii sunt o formalitate.

Va fi vorba despre pașii necesari, urgenți, pentru a proteja suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Rusiei, despre susținerea dorinței și voinței compatrioților noștri de a-și determina propriul viitor și despre politica agresivă a unei părți din elitele occidentale, care se străduiesc, cu toată puterea lor, să-și mențină dominația, iar pentru aceasta încearcă să blocheze, să suprime centre suverane independente de dezvoltare pentru a continua să-și impună cu cruzime voința asupra altor țări și popoare, să-și răspândească pseudo-valorile.

Comentariu: “Elitele occidentale” sunt inamicii lui Putin, care pun în pericol independența Rusiei. Liderul de la Kremlin nu face nicio referire la faptul că el a început războiul și el a invadat un stat independent, recunoscut pe plan internațional, inclusiv de Rusia.

Visând la Uniunea Sovietică

Scopul acestui Occident este de a slăbi, de a diviza și, în cele din urmă, de a ne distruge țara. El spune deja direct că în 1991 a reușit să prăbușească Uniunea Sovietică, iar acum a sosit momentul pentru Rusia însăși, ca ea să se rupă în mai multe regiuni care se urăsc de moarte.

Comentariu: Face referire la Uniunea Sovietică și la colapsul din 1991, provocat de o lovitură de stat dată de lideri ai partidului comunist împotriva regimului politic de socialism-liberal al lui Mihail Gorbaciov. Putin era atunci ofițer KGB, în Berlinul de Est.

Occidentul face astfel de planuri de mult timp. A încurajat bandele de teroriști internaționali din Caucaz, a adus infrastructura ofensivă a NATO aproape de granițele noastre. A făcut din rusofobie o armă totală pe care o folosește de zeci de ani, răspândind ura pentru Rusia, în primul rând în Ucraina.

Acestei țări i-a pregătit soarta unui punct de sprijin antirus, iar poporul ucrainean însuși a fost transformat în carne de tun și împins la război cu cetățenii noștri, început încă din 2014, folosind forțele armate împotriva populației civile, organizând genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască puterea apărută în Ucraina ca urmare a unei lovituri de stat.

Comentariu. Vladimir Putin susține că Occidentul și NATO sunt de vină pentru că sunt oameni în Georgia și Ucraina, care se opun expansionismului rusesc. În realitate, NATO n-a intervenit nici când Putin a invadat Georgia, în 2008, nici când a invadat Peninsula Crimeea, în 2014.

Cum a renunțat Ucraina la armele nucleare

Și după ce actualul regim de la Kiev a refuzat în mod public o soluție pașnică a problemei Donbas și, în plus, și-a anunțat pretențiile asupra armelor nucleare, a devenit absolut clar că următorul pas, așa cum se întâmplase de două ori înainte, urma să fie, inevitabil, un atac pe scară largă asupra Donbas. Și atunci, la fel de inevitabil, ar fi avut loc un atac asupra și asupra Peninsulei Crimeea, asupra Rusiei.

În acest sens, decizia privind o operațiune militară preventivă era absolut necesară și singura posibilă. Principalul scop - eliberarea întregului teritoriu al Donbasului - a fost și a rămas neschimbat.

Comentariu. În decembrie 1991, 90% din populația Ucrainei votează pentru declararea independenței. Fiind parte a URSS, pe teritoriul Ucrainei, în momentul disoluției Uniunii Sovietice, se aflau arme nucleare. În 1994, Ucraina decide să le distrugă și devine membră a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare. 

Republica Populară Lugansk a fost deja aproape complet eliberată de neonazişti. Luptele în Republica Populară Donețk continuă. Aici, timp de opt ani, regimul de ocupație de la Kiev a creat o linie puternică de fortificații. Atacarea frontală ar fi dus la pierderi grele, așa că unitățile noastre, precum și unitățile militare ale republicilor din Donbas, acționează sistematic, competent, folosesc echipamente, protejează personalul și eliberează pas cu pas pământul Donețk-ului, curăță orașele și satele de neo-naziști, oferă asistență oamenilor pe care regimul de la Kiev i-a transformat în ostatici, în scuturi umane.

După cum știți, militari profesioniști, aflați sub contract, participă la operațiunea militară specială. Formațiunile de voluntari luptă alături de ei. Sunt oameni de diferite naționalități, profesii, vârste, adevărați patrioți, care la chemarea inimii lor au venit în apărarea Rusiei și a Donbasului.

Comentariu. În acest fragment, Putin încearcă să justifice umilitoarele înfrângeri suferite de armata sa pe frontul de est al Ucrainei, explicând eșecul prin faptul că militarii săi au urmărit să protejeze civilii și să facă pagube cât mai puține. În realitate, Rusia a bombardat în repetate rânduri civili, adăposturi în care se aflau femei și copii, spitale și locuințe.

 Anunță că vrea să rezolve problemele financiare ale soldaților

În acest sens, am dat deja instrucțiuni guvernului și Ministerului Apărării ca în cel mai scurt timp posibil să realizeze un statut  juridic pentru voluntari, precum și pentru cei din unitățile de luptători din Republicile Populare Donețk și Lugansk. Acest statut ar trebui să fie același cu cel al militarilor obișnuiți ai armatei ruse, inclusiv material, sprijin medical și garanții sociale. 

O atenție deosebită trebuie acordată organizării aprovizionării cu echipamente a detașamentelor formațiunilor de voluntari și a milițiilor populare din Donbas.

Comentariu. E un pasaj care arată o problemă fundamentală în armata rusă, faptul că militarii nu au același statut. Adică sunt plătiți diferit. Cei din milițiile din Donețk și Lugansk sunt considerați voluntari și primesc solde mai mici decât soldații din trupele regulate.

În cursul rezolvării principalelor sarcini de protejare a Donbasului, trupele noastre, pe baza planurilor și deciziilor Ministerului Apărării și ale Statului Major General, privind strategia generală de acțiune, au eliberat de neonaziști și teritorii semnificative atât părți din regiunea Herson, cât și din regiunea Zaporojie și o serie de alte teritorii în urma cărora s-a format o linie lungă de luptă, care este de peste o mie de kilometri.

Putin, nemulțumit că Ucraina primește arme

Ce vreau să subliniez azi, în mod public, e că după începerea operațiunii militare speciale, Ucraina a început să primească arme. Regimul de la Kiev a format bande de mercenari și luptători străini, unități militare instruite conform standardelor NATO, aflate sub comanda efectivă a consilierilor occidentali.

În același timp, regimul represiv ucrainean împotriva propriilor cetățeni, instituit imediat după lovitura armată din 2014, a fost întărit în cel mai puternic mod.

Comentariu. Se observă o nemulțumire profundă, chiar o frustrare a lui Putin că forțele ucrainene sunt bine înarmate și antrenate, făcând, inconștient, referire la standardele NATO de pregătire, unele pe care le consideră mai înalte decât cele ale armatei Rusiei.

Politica de intimidare, teroare și violență s-a răspândit, a devenit teribilă și  barbară. Vreau să subliniez că știm că majoritatea oamenilor care trăiesc în teritoriile eliberate de neonazişti - și acestea sunt, în primul rând, ținuturile istorice ale Noii Rusii - nu vor să fie sub jugul regimului neonazist. La Zaporojie, în regiunea Herson, în Lugansk și Donețk, aceștia au văzut și văd atrocitățile pe care neonaziștii le fac în zonele ocupate din regiunea Harkov. Moștenitorii și criminalii naziști ucid oameni, îi torturează, îi aruncă în închisoare, reprimă, chinuiesc civili.

Comentariu. Putin pune accent pe conceptul de fascism și neonazism, încercând să impresioneze publicul și să justifice acțiunile sale și referendumurile prin care va încerca să “legalizeze” cuceririle armate ale Rusiei.

Înainte de izbucnirea ostilităților, peste șapte milioane și jumătate de oameni locuiau în Republicile Populare Donețk și Lugansk, în regiunile Zaporojie și Herson. Mulți dintre ei au fost nevoiți să devină refugiați, să-și părăsească casele. Iar cei care au rămas - aproximativ cinci milioane de oameni - astăzi sunt supuși unui foc constant de artilerie și rachete trimise de  militanții neonaziști.

Au lovit spitale și școli, organizează atacuri teroriste împotriva civililor. Nu putem, nu avem dreptul moral de a ne preda oamenii apropiați pentru a fi sfâșiați de călăi, nu putem decât să răspundem dorinței lor sincere de a fi stăpâni pe propriile vieți.

Comentariu. Liderul de la Kremlin face afirmații neadevărate. Trupele ruse au bombardat sute de ținte civile. La începutul conflictului, ucrainenii nu dispuneau de baterii de artilerie, iar când această problemă a fost rezolvată, au țintit puncte strategice - depozite de muniție, centre de comandă, noduri de comunicații. 

N-avea nicio logică, din perspectiva ucrainenilor, să lovească ținte civile, și-ar fi pierdut din susținerea populară. Pe când strategia Rusiei a fost să provoace teroare pentru a descuraja reacția armatei ucrainene.

Mobilizarea parțială începe din momentul vorbirii 

Parlamentele republicilor populare Donbas, precum și administrațiile militaro-civile ale regiunilor Herson și Zaporojie, au decis să organizeze referendumuri privind viitorul acestor teritorii și ne-au cerut să sprijinim un astfel de pas. Permiteți-mi să subliniez că vom face tot posibilul pentru a asigura condiții sigure pentru desfășurarea referendumurilor, pentru a permite oamenilor să-și exprime voința. Și vom sprijini decizia cu privire la viitorul lor, care va fi luată de majoritatea locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson.

Comentariu. Vladimir Putin anunță organizarea referendumurilor și faptul că rezultatul se știe din acest moment. Interesant va fi ce se va întâmpla în ziua respectivă.

Dragi ruși. Azi, forțele noastre armate, așa cum am spus deja, operează pe linia de contact, care depășește o mie de kilometri. Ele se opun nu numai formațiunilor neonaziste, ci de fapt întregii mașini militare a Occidentului.

În această situație, consider necesar să luăm următoarea decizie. Pentru a proteja patria noastră, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, pentru a asigura securitatea poporului nostru în teritoriile eliberate, consider că e necesar să susțin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major de a efectua mobilizări parțiale în Federația Rusă.

Comentariu. Momentul în care anunță mobilizarea parțială. Face referire la lungimea liniei frontului și la nevoia de militari pentru defensivă când, în realitate, Putin duce un război de cucerire. 

Repet: vorbim de mobilizare parțială. Adică doar acei cetățeni care se află în prezent în rezervă vor fi supuși serviciului militar și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă. Cei chemați la serviciul militar, înainte de a fi trimiși în unități, vor fi obligați să urmeze pregătire militară suplimentară, ținând cont de experiența unei operațiuni militare speciale.

A fost semnat decretul de mobilizare parțială. În conformitate cu legislația actuală, camerele Adunării Federale: Consiliul Federației și Duma de Stat vor fi informate oficial astăzi prin scrisori speciale. Activitățile de mobilizare vor începe azi, 21 septembrie. Îi invit pe șefii regiunilor să acorde toată asistența necesară activității comisariatelor militare.

Comentariu. Deși spune că e o mobilizare parțială, președintele rus anunță că recrutările încep imediat, ceea ce arată cât de mari sunt problemele trupelor ruse de pe front.

Anunță că va folosi arme nucleare, dacă teritoriul Rusiei e în pericol. Așa arată un bluf

Aș dori să subliniez că rușii chemați în serviciul militar prin mobilizare vor primi statutul, plățile și toate garanțiile sociale ale personalului militar care servește în baza unui contract. Voi adăuga ca decretul de mobilizare parțială să prevadă și măsuri suplimentare pentru îndeplinirea ordinului de apărare a statului.

Șefii întreprinderilor din industria de apărare sunt direct responsabili pentru rezolvarea sarcinilor de creștere a producției de arme și echipamente militare și de dezvoltarea capacităților de producție suplimentare. La rândul lor, toate problemele de sprijin material, de resurse și financiare pentru întreprinderile din sistemul de apărare trebuie rezolvate imediat de către guvern.

Dragi prieteni! În politica agresivă antirusă, Occidentul a depășit toate limitele. Auzim constant amenințări la adresa țării noastre, a poporului nostru. Unii politicieni iresponsabili din Occident vorbesc doar despre planuri de organizare a furnizării de arme ofensive cu rază lungă de acțiune în Ucraina - sisteme care vor permite lovituri împotriva Peninsulei Crimeea și a altor regiuni ale țării.

Astfel de lovituri teroriste (inclusiv prin utilizarea armelor occidentale) sunt deja efectuate în așezările de graniță din regiunile Belgorod și Kursk. În timp real, folosind sisteme moderne, avioane, nave, sateliți, drone strategice, NATO efectuează recunoașteri în tot sudul Rusiei.

Comentariu. Putin le promite noilor recruți salarii la nivelul celor actuale, peste 3.000 de dolari pe lună, conform unor date anunțate de Radio Free Europe (Radio Europa Liberă). Liderul rus își justifică decizia dând vina pe Occident care înarmează Ucraina și pune în pericol teritoriul Rusiei.

La Washington, Londra, Bruxelles, ei împing direct Kievul să transfere operațiuni militare pe teritoriul nostru. Ei nu mai ascund că Rusia ar trebui învinsă prin toate mijloacele pe câmpul de luptă, cu privarea ulterioară de orice suveranitate politică, economică, culturală. Cu jefuirea totală a țării noastre.

A intrat în joc și șantajul nuclear. Vorbim nu numai despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă, arme nucleare împotriva Rusiei.

Celor care își permit astfel de afirmații despre Rusia, vreau să le reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar unele componente sunt mai moderne decât ce dețin țările NATO. Și dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Asta nu e o cacealma.

Comentariu. Vladimir Putin, pornind de la criza pe care Rusia a provocat-o la centrala nucleară de la Zaporojie, anunță că responsabilitatea pentru aceasta, de fapt, aparține Occidentului și anunță că va folosi arme nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei e amenințată. Care Rusie nu mai spune, dar lasă să se înțeleagă că și noile teritorii intră în această categorie. 

Mai face precizarea că ceea ce spune nu e un bluf. Prin asta, vrea să fie luat în serios și să devină amenințător, încercând cu disperare să rupă solidaritatea europeană, iar oamenii să înceapă să se teamă. Dar, scos astfel în evidență, referirea dramatică la armele nucleare arată ca un bluf.

Cetățenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi garantate - subliniez din nou acest lucru - cu toate mijloacele de care dispunem. Și cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul se poate întoarce și în direcția lor.

Este în tradiția noastră istorică, în destinul poporului nostru, să-i oprim pe cei care luptă pentru dominația lumii, care amenință cu dezmembrarea și înrobirea patriei noastre. O vom face și acum. Așa va fi. Cred în sprijinul vostru.

Comentariu. Discursul lui Vladimir Putin e cel al unui dictator ajuns în etapa în care nu mai are soluții și dublează miza. E o strategie care-i vulnerabilizează poziția și îi face pe cei din jurul său să se gândească la soluții de salvare. E greu să susții pe cineva când pierde și te cheamă să mori pentru ca el să rămână la putere.

Discurs Nicolae Ceaușescu, 20 decembrie 1989. Transcriere realizată de jurnalistul și scriitorul Marius Mioc.

Nicolae Ceaușescu, cuvîntarea din 20 decembrie 1989 completă
Nicolae Ceaușescu se adresează românilor în seara zilei de 20 decembrie. În 22, a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, acolo unde azi se află Ministerul de Interne - Sursa: Blogul lui Marius Mioc

Dragi tovarăși și prieteni, cetățeni ai Republicii Socialiste România. Mă adresez, în această seară, întregului popor al patriei noastre socialiste, în legătură cu evenimentele grave care au avut loc, în ultimele zile, la Timișoara.

În zilele de 16 și 17 decembrie, sub pretextul împiedicării aplicării unei sentințe judecătorești legale, câteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare.

Din desfășurarea evenimentelor și din declarațiile unor reprezentanți, unor participanți la aceste evenimente, aceste grupuri aveau scopul de a provoca dezordine și distrugerea instituțiilor și bunurilor generale ale orașului și de a da semnalul unor asemenea acțiuni și în alte centre din țară.

Populația din Timișoara cunoaște şi a văzut toate aceste distrugeri de tip fascist care au avut loc.

Cu toate insistențele depuse timp de două zile, de organele politice, de partid, de consiliul popular, de conducerile întreprinderilor și de organele de ordine, aceste grupuri au continuat și și-au intensificat activitatea de distrugere, de atacare a instituțiilor, a magazinelor, inclusiv a unor unități militare.

În aceste împrejurări grave, în seara zilei de 17 decembrie, fiind atacate, unitățile militare au răspuns prin focuri de avertisment împotriva celor care au continuat să acționeze împotriva unităților militare şi instituțiilor de stat şi politice.

Deoarece acțiunile grupurilor antinaționale, teroriste au continuat, conform Constituției şi în conformitate cu legile țării, unitățile militare au fost obligate să se apere, să apere ordinea şi bunurile întregului oraș. De fapt să apere ordinea în întreaga țară.

Organele de ordine, procuratura au efectuat şi continuă să efectueze cercetările corespunzătoare pentru a stabili cauzele şi vinovații acestor acte cu caracter net fascist, provocator, de distrugere.

Din datele de care se dispune până în prezent, se poate declara cu deplină certitudine că aceste acțiuni cu caracter terorist au fost organizate şi declanșate în strânsă legătură cu cercuri reacționare, imperialiste, iredentiste, șoviniste şi cu serviciile de spionaj din diferite țări străine.

Scopul acestor acțiuni antinaționale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine în vederea destabilizării situației politice, economice, de a crea condițiile dezmembrării teritoriale a României, distrugerii independenței şi suveranității patriei noastre socialiste.

Nu întâmplător, posturile de radio de la Budapesta şi din alte țări au declanșat, încă în cursul acestor acțiuni antinaționale, teroriste, o campanie deșănțată de ponegrire, de minciuni împotriva țării noastre.

Scopul – repet, după datele pe care le avem până acum şi din poziția luată de cercurile revizioniste, revanșarde, de cercuri imperialiste din diferite țări — este acela de a distruge independența, integritatea, de a opri cursul dezvoltării socialiste a României, de a întoarce România înapoi sub dominație străină, de a lichida dezvoltarea socialistă a patriei noastre.

În fața acestei situații deosebit de grave, este necesar să acționăm în deplină unitate, cu toate forțele, pentru apărarea independenței, integrității şi suveranității României, de a asigura dezvoltarea construcției socialiste în patria noastră.

Mă adresez cetățenilor din Timișoara cu chemarea de a da dovadă de înaltă răspundere şi de a face totul pentru liniștea şi ordinea orașului lor, de a contribui la liniștea şi ordinea în întreaga țară.

Doresc să declar cu toată răspunderea că unitățile armatei noastre, care au misiunea apărării independenței şi suveranității patriei, a cuceririlor revoluționare, au dat dovadă de multă, foarte multă răbdare.

Nu au răspuns, chiar atunci când soldații şi ofițerii au fost loviți, ci numai atunci când situația a ajuns de așa natură încât au fost atacați de bandele teroriste şi au fost puse în pericol instituțiile fundamentale, ordinea din județ.

Armata şi-a îndeplinit pe deplin datoria față de patrie, față de popor şi cuceririle socialismului !

Dacă armata şi unitățile de ordine nu şi-ar fi îndeplinit datoria şi răspunderea față de patrie, față de popor, ar fi însemnat să nu răspundă jurământului, să nu îndeplinească prevederile Constituției țării de a acționa cu fermitate în apărarea cuceririlor socialiste, a cuceririlor întregului popor, a independenței, integrității şi suveranității României.

În acest fel trebuie, de altfel, să acționeze orice cetățean al patriei noastre în apărarea socialismului şi independenței țării !
Vreau să declar deschis că nu aș răspunde încrederii acordate de popor dacă nu aș face totul pentru a apăra integritatea, independența, suveranitatea României, dreptul deplin al poporului nostru de a-şi hotărî dezvoltarea în mod independent, fără niciun amestec din afară.

Campania declanșată de diferite cercuri şi guverne împotriva României demonstrează cu putere că aceste acțiuni au fost din timp şi bine pregătite.

Se pune pe drept cuvânt întrebarea: de ce acele cercuri imperialiste şi guverne, care fac tot felul de declarații împotriva României, nu au spus niciodată nimic în legătură cu evenimentele foarte grave din diferite țări, din ultimul timp?

Reiese cu toată claritatea că această campanie împotriva României face parte dintr-un plan mai general împotriva independenței şi suveranității popoarelor — a acelor popoare care nu vor dominația străină şi sunt gata să-şi apere cu orice preț, inclusiv cu arma în mână, independența, dreptul la o viață liberă.

Cu toții ne reamintim de poziția fermă a întregului nostru popor în 1968, împotriva invaziei Cehoslovaciei şi pentru apărarea independenței României. Acum se poate afirma că este o situație asemănătoare, sau chiar mai gravă. De aceea, se impune să acționăm cu întreaga răspundere pentru a respinge orice atacuri împotriva României, a construcției socialiste din patria noastră!

Regretăm foarte mult că s-a ajuns la o asemenea situație, dar aceasta nu se datorează organelor de ordine şi unităților militare, care timp de două zile au dat dovadă de maxima răbdare şi îngăduință față de acțiunile elementelor teroriste, fasciste din Timișoara, ci acelora care s-au pus în slujba agenturilor străine şi care au acționat în mod premeditat şi bine pregătit pentru declanșarea acestor grave incidente de la Timișoara!

Mă adresez tuturor organelor şi organizațiilor de partid, comuniștilor, organizațiilor U.T.C., sindicatelor şi tuturor sindicaliștilor, Organizației Democrației şi Unității Socialiste, tuturor organelor şi organizațiilor obștești pentru a acționa, în deplină unitate, în aceste împrejurări grele, pentru a asigura respingerea oricăror acțiuni împotriva patriei noastre socialiste, pentru a asigura dezvoltarea muncii pașnice, de realizare a hotărârilor Congresului al XIV-lea al partidului!

Mă adresez tuturor cetățenilor patriei noastre, fără deosebire de naționalitate, cu chemarea de a da dovadă de o înțelegere deplină a situației grave care s-a creat prin acțiunile teroriste de la Timișoara şi de a acționa, în deplină unitate şi solidaritate, pentru apărarea socialismului, de a face totul pentru a nu se mai permite să se repete asemenea stări de lucruri!

Societatea noastră asigură condiții de participare deplină a tuturor cetățenilor țării, a tuturor categoriilor sociale la întreaga viață politică, !a conducerea întregii societăți. Sunt create cele mai largi posibilități ca, în cadrul democrației noastre muncitorești-revoluționare, să dezbatem şi să soluționăm, în deplină unitate, toate problemele privind viața, munca, bunăstarea întregii națiuni, dar şi independența, suveranitatea şi integritatea patriei.

Este necesar să respingem cu hotărâre orice acțiuni îndreptate împotriva patriei, a poporului nostru, constructor pașnic al socialismului, a independenței, a construcției noii orânduiri socialiste în România !

Să acționăm cu întreaga răspundere față de prezentul şi viitorul socialist al patriei noastre, pentru a asigura munca şi liniștea întregului nostru popor!

Este de datoria tuturor cetățenilor Republicii Socialiste România să acționeze cu toate forțele împotriva tuturor celor care, în slujba diferitelor interese străine, a serviciilor de spionaj, a cercurilor imperialiste reacționare, își vând țara pentru un pumn de dolari sau de alte valute.

Trebuie să dăm o ripostă hotărâtă împotriva celor care vor să dezmembreze România, să lichideze integritatea şi independența patriei noastre!

Este necesar să sprijinim – în orice împrejurări — armata noastră, apărătoare de nădejde a independenței, suveranității şi integrității țării, a construcției socialiste, a vieții pașnice a întregii noastre națiuni!

Să acționăm în așa fel pentru a nu fi necesară intervenția armatei. Dar, în același timp, să nu se admită, în nici o împrejurare, ca armata să fie atacată, să nu admitem ca ea să fie oprită să acționeze împotriva celor ce creează dezordine, a celor ce împiedică activitatea şi munca pașnică a poporului!

Adevărata libertate, adevăratul umanism înseamnă a asigura dezvoltarea socialistă a patriei, bunăstarea întregii națiuni, a asigura independența, integritatea țării şi a-i demasca pe toți aceia care acționează – indiferent sub ce forme – împotriva intereselor patriei, a independenței, a socialismului în România.

Înțelegând bine gravitatea evenimentelor petrecute la Timișoara, aceste acțiuni dirijate şi organizate împotriva patriei noastre, doresc să asigur întregul nostru popor, întreaga noastră națiune, că atât organele de stat, cât şi organele de partid, vor face totul şi vor acționa cu întreaga răspundere pentru a soluționa problemele în deplină colaborare cu toți oamenii muncii, cu toți cetățenii patriei noastre, pentru a face totul ca programele mărețe de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate să fie realizate în cele mai bune condiții.

Doresc să declar, în această seară, în fața întregii noastre națiuni că, în ce mă privește, ca fiu devotat al poporului, în munca şi răspunderile încredințate de partid şi popor, voi acționa în orice împrejurări în interesul poporului, pentru bunăstarea şi fericirea sa, în interesul construcției socialiste, al independentei şi suveranității țării! Nu am şi nu voi avea niciodată nimic mai presus decât poporul, patria, integritatea României şi socialismul!

Cel mai bun răspuns pe care îl putem da cercurilor reacționare, acelora care doresc să distrugă independența şi să oprească construcția socialistă în România este unitatea noastră, a tuturor, a întregii națiuni, îndeplinirea în cele mai bune condiții a programelor de dezvoltare social-economică, de înaintare fermă a patriei noastre, liberă şi independentă, pe calea socialismului, acționând cu toată hotărârea pentru pace şi colaborare, pe principiile deplinei egalități în drepturi cu toate națiunile lumii!

Mă adresez tuturor cetățenilor patriei noastre cu chemarea de a da dovadă de înalt spirit patriotic şi revoluționar, de a înțelege că cele întâmplate la Timișoara constituie acțiuni organizate din timp de cercurile reacționare, de agenturile de spionaj străine, care au inițiat toate acestea împotriva patriei noastre.

Să acționăm cu toată răspunderea în așa fel ca nicăieri în țara noastră să nu se mai poată organiza şi să nu se mai producă asemenea situații.

Este necesar, dragi tovarăși şi prieteni, cetățeni ai Republicii Socialiste România, să dăm dovadă de marea răspundere şi înțelepciune a poporului nostru, care în cele mai grele timpuri a dat mari jertfe. Mulți din cei mai înaintați fii ai națiunii noastre şi-au dat viața pentru independența, pentru bunăstarea, pentru integritatea țării şi construcția socialismului în România. Nu trebuie să existe nimic care să împiedice acțiunea noastră hotărâtă pentru a servi poporul, socialismul, viitorul luminos al patriei noastre, al națiunii noastre!

Vă adresez, dragi tovarăși şi prieteni, dragi compatrioți, chemarea de a întări colaborarea şi unitatea, de a face totul pentru libertatea, pentru construcția socialismului, pentru bunăstarea poporului, pentru integritatea şi independența României!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇