Biden, prima reacție la amenințările lui Putin: Nimeni nu și-a dorit acest conflict, în afară de Rusia (Video)

Biden, prima reacție la amenințările lui Putin:  Nimeni nu și-a dorit acest conflict, în afară de Rusia (Video)

Președintele SUA, Joe Biden, a reacționat, miercuri, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.

Liderul de la Casa Albă a declarat în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Rusia încearcă să șteargă Ucraina de pe hartă și că nimeni nu și-a dorit acest război, în afară de Rusia.

”Putin a spus că trebuia să reacționeze pentru că Rusia e amenințată, dar nimeni nu a amenințat Rusia. Nimeni nu și-a dorit acest conflict, în afară de Rusia. Vedem atacuri asupra școlilor, spitalelor, asupra culturii din Ucraina. Am găsit dovezi ale atrocităților comise în Ucraina. Acest război își dorește oprirea dreptului Ucrainei de a exista.

ADVERTISING

Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să ştergă un stat suveran de pe hartă. Rusia a încălcat fără rușine principiile de bază din Carta Națiunilor Unite. Războiul din Ucraina este un război ales de un singur om, să fie foarte clar. Condamnăm în mod neechivoc acest război”, a spus Biden, acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că a provocat un „război brutal și inutil”.

Președintele SUA a criticat dur amenințările Rusiei la adresa Europei, dar și referendumurile pe care Putin vrea să le organizeze în Ucraina.

”Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei. Rusia cheamă mai mulţi soldaţi să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părţi ale Ucrainei. Este o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”, a subliniat Biden.

ADVERTISING

Totodată, el a precizat că SUA a oferit și va continua să ofere ajutor masiv Ucrainei și vrea ca Rusia să răspundă pentru crimele de război.

”SUA oferă asistență masivă Ucrianei și aliații noștri ni s-au alăturat pentru a ajuta Ucraina să se apere. Vrem ca Rusia să răspundă pentru crimele de război. Suntem aproape de Ucraina, susținem Ucraina. Nu poți să iei cu forța teritoriul unei țări. SUA sunt hotărâte să apere democrația peste tot în lume”, a afirmat Biden.

Schimbări în Consiliul de Securitate ONU

O mare parte din discursul lui Biden s-a concentrat pe încălcarea de către Rusia a Cartei ONU, care are scopul de a împiedica țările să se atace reciproc fără motiv.

ADVERTISING

Astfel, a spus că este timpul să fie schimbat modul în care derulează lucrurile în Consiliul ONU, inclusiv prin creşterea numărului de reprezentanţi permanenţi şi nepermanenţi.

”De asemenea, cred că a venit momentul ca această instituţie să devină mai incluzivă, astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor lumii de astăzi. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, ar trebui să susţină şi să apere în mod consecvent Carta ONU şi să se abţină de la utilizarea dreptului de veto, cu excepţia situaţiilor rare, extraordinare.

De aceea, SUA sprijină creşterea numărului de reprezentanţi permanenţi şi nepermanenţi ai Consiliului, inclusiv pentru ţări din Africa, America Latină şi Caraibe”, a afirmat Biden.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei ”ar trebui să îngheţele sângele oamenilor în vene”.

”Oricine ai fi, oriunde ai trăi, indiferent de credinţa ta, asta ar trebui să-ţi îngheţe sângele în vene. De aceea, 141 de naţiuni din Adunarea Generală s-au unit pentru a condamna fără echivoc războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a punctat Biden.

In full: Joe Biden addresses Russia's nuclear threat during UN speech

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.

Potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, în jur de 300.000 de ruși se încadrează la această mobilizare parțială.

Este dublul trupelor care au fost până acum trimise în Ucraina, estimate la aproximativ 150.000 de soldați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇