Isteria Astra

Isteria Astra

Isteria media provocată inclusiv de stângăcia comunicării oficiale nu are deocamdată, din fericire, efecte majore asupra vaccinărilor. Doar 5%  dintre cei programați  la vaccinare cu Astra Zeneca au renunțat, locurile libere sunt foarte puține și vineri s-au programat 6.000 de persoane.

Este un test trecut de populație, pe care însă nici presa, în cea mai mare parte a ei, nici autoritățile nu l-au trecut la fel de bine sau deloc.

Informația corectă este așa: 30 de persoane care au fost vaccinate cu Astra Zeneca au suferit evenimente trombotice, adică apariția unor cheaguri de sânge, o femeie a murit în Austria după ce a fost vaccinată. Nu din cauza, ci după.

ADVERTISING

Dozele suspectate că ar fi provocat această reacție adversă, fără nicio dovadă medicală până în acest moment, fac parte din două loturi.

Lotul  ABV 5300  fost distribuit în 17 țări UE, nu și în România. 9 țări au decis să suspende temporar fie lotul cu pricina, fie vaccinarea cu Astra Zeneca în ansamblu.

Din cel de-al doilea lot, ABV 2856, doar Italia a raportat posibile incidente. El a ajuns și în România, unde însă nu au fost identificate efecte adverse deosebite după vaccinarea a 77 de mii de persoane. În jur de 3.000 doze rămase au fost carantinate până la ultimele detalii.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat deja că nu se poate face o legătură directă între persoanele la care s-a semnalat formarea de cheaguri de sânge după vaccinare și administrarea vaccinului Astra Zeneca. Dar mai sunt în curs unele verificări.

„La acest moment, numărul mic al evenimentelor trombotice în raport cu milioanele de vaccinuri anti-COVID nu sugerează o legătură directă între acestea”, a transmis Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază.

Suspendarea loturilor este o reacție firească preventivă, după cum nu există niciun motiv pentru mai mult decât atât, cât timp există 30 de suspiciuni, neconfirmate până acum, din 5 milioane de doze administrate doar în UE, la care se adaugă milioanele din UK.

Cum au reacționat alte țări în fata acestei realități? Vineri, în Camera de știri organizată de SpotMedia.ro în fiecare dimineață de luni până vineri la 9,30 pe aplicația ClubHouse, o româncă din Marea Britanie ne spunea că în țara care a folosit cel mai mult acest vaccin, nimeni nu a fost foarte impresionat, vaccinarea nu a fost suspendată, autoritățile și presa au informat complet și calm, oamenii au aflat, au evaluat și au mers mai departe.

Ce s-a întâmplat în România?

Autoritățile au încercat mai întâi să bage gunoiul sub preș. Așa se face că dr. Valeriu Gheroghiță a dat asigurări, fără a minți desigur, că lotul ABV 5300 nu a ajuns în România. Corect, dar parțial.

Nu a fost deloc în regulă ca românii să afle de pe internet că au fost administrate doze din cel de-al doilea lot sub suspiciune. Abia după ce toate ecranele s-au îngălbenit cu capturi de pe certificate de vaccinare cu doze din lotul ABV 2856, au venit și precizările oficiale, precum și decizia de carantinare a dozelor rămase.

Înțeleg că autoritățile au vrut să evite, probabil, efectul pe care l-ar fi putut avea informația asupra vaccinării și or fi sperat că al doilea lot va trece neobservat. Nu cred că a fost o intenție rea. Dar efectul a fost exact contrar – impresia că e ceva de ascuns, impresia de minciună sau cel puțin de nesiguranță și bâjbâială.

Suntem o țară în care neîncrederea în autorități este cronică. Vine în bună măsură din vremea comunismului când minciuna era regula în toate privințele. Iar după 1989, minciuna oficială nu a dispărut. Cu atât mai mult ar fi fost importantă o reacție promptă și corectă.

Presa a ieșit în general și mai rău. De pe toate ecranele un val de panică s-a năpustit peste oameni, ca și cum nu doar că suspiciunile ar fi fost cazuri confirmate, dar ele ar fi fost cu mult mai multe, în număr apocaliptic.

Antena 3 s-a străduit să găsească și o persoană decedată printre cei vaccinați cu ABV 2856 și a găsit un om care murise de infarct. Există o analiză anatomopatologică, parafată de un medic anatomopatolog, care arată antecedentele cardiace ale celui decedat, inclusiv sechele ale unui infarct anterior. Nu contează!

Cu siguranță nimic nu trebuie băgat sub preș, așa cum a lăsat impresia CNCAV cu al doilea lot suspect. Dar informația trebuie să fie corectă și pe un ton corespunzător. Daca vreunul dintre cei 10.000 care au renunțat la programare va deceda din cauza Covid, cine va fi vinovat?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇