Crima repetată: De ce nu lasă Putin civilii să iasă din orașele asediate

Crima repetată: De ce nu lasă Putin civilii să iasă din orașele asediate

Acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina nu sunt decât o repetare a crimelor comise de Stalin, la începutul anilor 1930.

Holodomorul rămâne una dintre cele mai mari și mai atroce crime contra umanității comise vreodată și care dovedește, fără drept de apel, esența genocidară a totalitarismului de tip comunist.

Atunci, milioane de oameni, sunt estimări care urcă numărul morților la 10 milioane, au fost uciși în cel mai abominabil mod cu putință: prin foamete controlată. Trupele staliniste au intrat în satele ucrainene și au confiscat și ultimul cartof din pământ. A fost luat tot ce putea fi mâncat: grânele, animalele, fructele, cruzimea a fost desăvârșită.

ADVERTISING

După ce s-au asigurat că nu rămâne nimic comestibil, au încuiat satele, cu pază militară. Nimeni nu mai putea să iasă. Sunt mărturii teribile, culese de la puținii supraviețuitori. Acte de canibalism, copii urlând animalic, o tortură inimaginabilă.

Cuvântul Holodomor asta și înseamnă: ucidere/asasinare prin înfometare.

La finalul acestui experiment de o monstruozitate unică în istorie și nu sunt puține episoadele acestea atroce, au fost supraviețuitori  care au murit după prima îmbucătură de pâine.

Holodomorul rămâne atât de șocant, pentru abdicarea completă de la umanitate a călăilor. Nu a fost doar o crimă. Dincolo de monstruozitatea lui, Holodomorul a fost genocid și iată că peste ani a fost cel care a dovedit că și totalitarismul comunist, la fel ca nazismul, e, fără niciun dubiu, o crimă împotriva umanității.

Istoria relațiilor ucraino-ruse este mult mai complicată și tragică. Ucraina a plătit un preț incredibil de mare ca parte a “lumii ruse”, incluzând aici Holodomorul – înfometarea țăranilor ucraineni în 1933, când milioane de oameni au murit astfel, teroarea stalinistă și executarea intelectualității ucrainene, scriitori și artiști în 1937, la Sandarmokh.

Olha Poliuhovîci, profesor asociat la Departamentul de Literatură al Universității Naționale din Kiev - Academia Mohyla (NaUKMA). Este co-fondator și editor-șef al Kyiv-Mohyla Humanities Journal

De asta a și folosit Vladimir Putin termenul, întorcându-l, cinic, contra victimei. Liderul de la Kremlin a justificat invazia din Ucraina prin aceea că statul ucrainean ar comite un genocid în Donbas. Nu e întâmplătoare utilizarea acestui termen anume și nici ce a urmat după.

Într-o intervenție la CNN, primarul orașului Mariupol a repetat: „Nu vor decât să ne omoare, să extermine poporul ucrainean”. 

Sunt localități în Ucraina unde Putin repetă scenariul și crima lui Stalin. Populația civilă – copii, femei, bătrâni, bolnavi – este practic închisă, coridoarele umanitare sunt mai degrabă capcane, mâncarea nu se mai găsește, nu există apă potabilă și electricitate de câteva zile.

Oamenii mor prin tortură, exact cum au murit țăranii în satele înfometate silit. Sunt bombardate clădiri rezidențiale, spitale, școli. Sunt oameni care mor din cauza deshidratării, copii care abia respiră în pivnițele unde i-au pus părinții la adăpost de bombe, bolnavi care stau înghesuiți, în condiții precare.

Asta nu arată a război, ci a crimă contra umanității, așa cum a fost și Holodomorul. De altfel, o remarcă Francoise Thom, istoric francez specializat în sovietologie:

"Pentru a « dezeuropeniza » Ucraina, Putin e gata să folosească metodele lui Stalin: exterminarea elitelor, regimul de teroare, folosirea propagandei. Este mânat de o asemenea ură față de Ucraina, încât moartea civililor nu contează pentru el".

Diferența e că Stalin și-a putut ascunde crima, pe când crima lui Putin se petrece în direct, sub ochii întregii lumi, la scenă deschisă și sub forma unui șantaj cinic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇