Cât este de inuman și de degradant să repari ce au stricat alții

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

De mai bine de o săptămână, peste jumătate din bucureșteni nu au apă caldă acasă. Nu are nici primarul general Nicușor Dan, bucureștean și el, aliniat la condițiile de trai ale celorlalți bucureșteni. Unde suferim noi suferă și domnia sa.

Faptul că și la robinetele de acasă ale primarului general curge doar apă rece nu constituie o consolare pentru nimeni, dar dă un semnal: edilul orașului este odată în plus interesat să facă, în sfârșit, ceea ce nu au făcut predecesorii săi. Dimineața, când se spală pe față, ceva îi atrage atenția că are în agendă o problemă nebifată.

Iar când zic predecesori, nu mă refer numai la Gabriela Firea, care îi sfida pe bucureșteni preocupată mai mult de propria imagine sau de amenajarea balcoanelor decât de termoficare. Mă refer la toți primarii, câți au fost ei: Oprescu, Videanu, Băsescu, Lis, Halaicu și așa mai departe.

ADVERTISING

Niciunul nu și-a permis să rostească fraza pe care am auzit-o de la Nicușor Dan: „nici la mine acasă nu curge apa caldă”.

Hai să nu ne ascundem după deget: niciunul n-a venit la primărie cu gândul la bucureșteni. Toți veneau cu gândul la propriul interes. Firea avea prieteni de pricopsit. Oprescu avea mișmașurile lui, pentru care a și fost condamnat. Videanu a amplasat borduri până și-a înălțat un palat la Snagov. Pentru Băsescu, primăria a fost trambulina în drum spre Cotroceni. Lis era interesat să-și curteze secretara, nu să refacă vreo conductă la termoficare. Halaicu și-a înlocuit și el vechea soție cu una mai trufanda.

Niciunul n-a dat semne că ar fi fost cu gândul la rețeaua veche de termoficare a Capitalei.

În sfârșit, din inițiativa actualului primar general, a început marea reabilitare, dar pentru asta trebuie oprită apa. Nu-i o plăcere să faci duș rece, recunosc, dar tac. Zic în gândul meu că este totdeauna mai bine târziu decât niciodată.

Gândesc pozitiv și trăiesc cu speranța că va fi mai bine la iarnă decât a fost în alte ierni.

Dar, în loc să-l încurajeze pe primarul general și chiar să-l felicite pentru a fi urnit din loc ceea ce nu s-au încumetat să urnească alții, premierul României îi dă ghionturi celui care s-a apucat de treabă: „Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil ca, în capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece”.

Fake News, domnule prim ministru! Nu primarul Nicușor Dan i-a condamnat pe bucureșteni la inconfortul pe care-l suportă. L-a condamnat suita celorlalți primari de dinainte, care n-au făcut ceea ce face acum domnul Dan.

Și alt fake news: nimeni n-a anunțat că apa caldă va fi oprită undeva „luni întregi”. Nu va fi oprită nici măcăr o lună. O săptămână-două-maximum trei.

Niciodată, în anii trecuți, sub primăriatul Gabrielei Firea dar și mai înainte, când se oprea apa caldă în toiul iernii și fără perspectivă de reabilitare, nu-I cuprindea pe domnul Ciolacu mirarea. Iar acum, când reparațiile pregătesc perspectiva intrării în normal, când ele sunt ultima noastră speranță, domnia sa îl scoate vinovat tocmai pe cel care s-a apucat de treabă!

Înțeleg, liderul partidului este susținătorul consecvent al Gabrielei Firea, dar mă îndoiesc că incriminarea lui Nicușor Dan tocmai când trebuie susținut ar putea atrage simpatia bucureștenilor pentru Gabriela Firea, la viitorul scrutin, așa cu pare să militeze șeful ei politic.

Încearcă și cu următoarea afirmație, care pare să fie tot în folosul viitoarei campanii electorale a viitoarei candidate la primărie: „Mi se pare inuman şi degradant şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”.

Alt fake news, domnule prim ministru! Niciodată primarul general Nicușor Dan nu a promis „revoluția apei calde”. Niciodată nu a folosit acești termeni. Ei fac parte din arsenalul doamnei Firea, nu al domnului Dan. Acesta din urmă a folosit aproape exclusiv sintagma „un pic mai bine”, ferindu-se totdeauna de promisiuni spectaculoase în domeniul termoficării.

În ce privește etichetele de inuman și degradant, mi-e teamă că ele se potriveau atunci când doamna Gabriela Firea, în loc să ne anunțe ce lucrări de reabilitare a rețelei se execută, ne spunea cine a împodobit cel mai arătos balcon din București și cine a amenajat fațada cea mai mișto din Capitală. Greșesc cumva?

Atunci, primăria îi premia pe autorii balconului și ai fațadei, în loc să-și fi propus premierea vreunui specialist, capabil să folosească o tehnologie potrivită pentru reabilitarea rapidă a rețelei de termoficare.
Bucureștenii mai țin minte că primăria cheltuia bani grei din buget, adică banii noștri, ai contribuabililor, pentru promovarea imaginii primarului general de atunci, nimeni altul decât Gabriela Firea.

Ca să apară pe ecrane domnia sau prieteni ai domniei sale și să ne vorbească despre ce socoteau dânșii că ar fi succesele primăriei, se direcționau sume rotunde către rețelele TV. Asta nu era degradant, pentru cine avea pe mână banii contribuabililor?

În plus, observ că spusele domnului prim ministru nu au acoperire. Mă îndoiesc că domnia sa ar cunoaște vreun procedeu tehnologic, conform căruia se pot face înlocuiri de conducte și reparații majore, fără întreruperea apei. Și atunci ce propune? Să nu reabilităm sistemul, ca să se prăbușească de tot?

Cine observă că, în scurtul său speech, liderul PSD afirmă multe, dar nu propune nimic, se întreabă pe bună dreptate: ce scop au cuvintele rostite de domnia sa, mai exact ce alt scop decât să pună puțin capital politic în pușculița aceleiași Gabriela Firea?

Întrebarea este firească, întrucât doamna senator tocmai a anunțat telespectatorii despre intenția sa de a candida la Primăria Capitalei, precum și faptul că are sprijinul personal al domnului Marcel Ciolacu. Deci lucrurile se leagă.

De ce se leagă ele, de ce trebuie susținută doamna Firea tocmai acum, când campania electorală este încă departe, de ce trebuie aruncat cu noroi în N.D, ca să profite G.F, dar, mai ales, de ce socoate liderul social-democraților că merită să-și riște obrazul, ca să-l salveze pe cel al doamnei Firea, asta numai ei amândoi știu.

Noi, ceilalți, poate vom afla poate după alegeri sau poate niciodată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇