Exclusiv Sunteți pregătiți? E anul marilor șantiere de termoficare, în București. Cine și unde va săpa străzile și câtă conductă magistrală va înlocui

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Sunteți pregătiți? E anul marilor șantiere de termoficare, în București. Cine și unde va săpa străzile și câtă conductă magistrală va înlocui

După ani la rând cu apă abia dezmorțită la robinete și cu frig în apartamente, în această vară ar trebui să înceapă, în sfârșit, reparațiile majore la rețeaua de conducte magistrale de termoficare din subteranele Bucureștiului.

Firme private și companii municipale se pregătesc să spargă zeci de kilometri de stradă ca să poată înlocui conductele ciuruite.

Va fi deranj mare în oraș, vara care urmează. Și s-ar putea să fie iar mai rău, înainte să fie mai bine. Dar altă cale de a readuce sistemul-mamut de termoficare al Capitalei pe linia de plutire nu există.

În consecință, cu cât încep mai repede lucrările, cu atât mai bine.

Ca să înțelegem cât și pe ce străzi se va lucra în acest an, am cerut informații de la experți din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB) și din cadrul companiilor municipale Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA.

PMB este proprietarul rețelei de conducte și puncte termice, iar Termoenergetica este gestionarul acestei rețele.

Iată ce am aflat.

Primii kilometri înlocuiți pe bani europeni. Unde se va săpa

Directorul Direcției de Utilități Publice din cadrul PMB, Roxana Ionescu, a explicat pentru spotmedia.ro că, în cursul lunii mai 2023, se va termina proiectarea pentru șantierele de termoficare finanțate cu bani europeni.

Ulterior, PMB va verifica proiectele, iar, în paralel, constructorii își vor procura avizele obligatorii pentru obținerea autorizațiilor de construire. Și, în cele din urmă, vor începe lucrările.

Potrivit Roxanei Ionescu, termenul inițial stabilit pentru începerea lucrărilor a fost 26 iunie 2023. Dar - a mai spus directorul Direcției de Utilități din cadrul instituției - PMB va încerca să grăbească lucrurile, astfel încât șantierele să se deschidă la începutul primei luni de vară.

ADVERTISING

Evident, nu se vor înlocui, în această vară, toți cei circa 200 km de conductă magistrală pentru care PMB primește bani europeni.

Lucrarea a fost, mai întâi, împărțită în 5 loturi. Apoi, fiecare lot a fost împărțit în obiective. Iar în această vară firmele selectate prin licitație de PMB vor începe lucrul la cele mai uzate porțiuni de conductă (alese ca obiective prioritate).

Iată câtă conductă și-a propus fiecare constructor să înlocuiască și pe ce străzi va lucra.

LOTUL 1. Asocierea de firme Elsaco Electronic SRL și Sicor începe lucrul la două obiective care au împreună 7,6 km, în sectoarele 2 și 3.

Mai jos puteți vedea traseul conductei la care se va interveni, întocmit de spotmedia.ro pe baza datelor furnizate de PMB și Termoenergetica SA:

Lotul-1-2D

Firmele vor să lucreze pe Strada Mihai Bravu, de la intersecția cu Pache Protopopescu în nord (în zona Pieței Iancului), până dincolo de Dristor, în sud. Tot aici, se va lucra pe Camil Ressu și pe străzi mai mici din zonă: Strada Laborator, aleea Școlarilor și Drumul Murgului.

Sunt în plan lucrări și pe Bd. Liviu Rebreanu, dar și pe străzi mai mici din zonă: Intrarea Odobești, Strada Odobești, Strada Fizicienilor, Aleea Ianca, Strada Lotrioara și Aleea Fuiorului.

Se va lucra și pe Baba Novac și câteva străzi mici din jur, dar și pe Câmpia Libertății până la Bd. Nicolae Grigorescu (se va interveni inclusiv pe bulevard) și Constantin Brâncuși.

Se va mai lucra pe Aleea Fruntaș Constantin Tudor (lângă Bd. Basarabia), pe Intrarea Gheorghe Tudorache, pe Ion Țuculescu, pe Căpitan N. Licăreț și pe Gruiu Argeșului.

LOTUL 2. Tot Asociarea Elsaco Electronic SRL și Sicor SRL, dar ajutate de Energomontaj SA și-au propus să lucreze la două obiective și să înlocuiască 7,6 km de conductă, din datele Termoenergetica SA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai jos puteți vedea traseul conductei, potrivit datelor obținute de la PMB și Termoenergetica SA:

Lotul-2-2D

Prioritare vor fi lucrările pe strada Turda și Cluj (mai îngustă, paralelă) care duc spre Podul Grant. Se va lucra și în zona Podului Grant.

Sunt prevăzute lucrări la sud de Strada Turda, pe străzi cum ar fi Iordache Golescu, Barbu Lăutaru și Radu Greceanu, dar și la nord, în Parcul Regina Maria, pe Intrarea Mânăstirea Bistrița și Strada Radu Greceanu.

Și tot spre nord, se va lucra pe Calea Griviței.

Lucrări ar trebui să înceapă și pe Șoseaua Nicolae Titulescu și pe alte străzi din apropiere: Petru Rareș, Bd. Banu Manta, Teodosie Rudeanu, Frosa Sarandi, Dr. Iacob Felix, bulevardele Iancu de Hunedoara, Gheorghe Duca, Alexandru Ioan Cuza, Ion Mihalache, Mareșal Alexandru Averescu și străzile Sfânta Maria, Costache Sibiceanu și Iordache Golescu.

LOTUL 3. Asocierea Construcții Erbașu SA – Consix Construcții SRL va începe lucrul la 3 obiective și va încerca să înlocuiască 12 km de conductă magistrală, în sectoarele 4, 5 și 6.

Iată traseul conductei care va fi înlocuită. E întocmit de spotmedia.ro, pe baza informațiilor de la PMB și Termoenergetica SA:

Lotul-3

Se va lucra pe străzile: Mihail Sebastian, Drumul Taberei, pe Bulevardul Doina Cornea (fost Vasile Milea - n.red.) și pe străzile Geniului, Poiana Câmpina și Mihaela Ruxandra Marcu.

Se va lucra pe Șoselele Grozăvești și Cotroceni și, tot în zonă, pe Strada Alfabetului.

ADVERTISING

Aproape de centrul Capitalei, firmele vor lucra pe Splaiul Independenței și strada Sfânta Ecaterina (din apropierea Palatului Parlamentului), pe bulevardele Unirii, Națiunile Unite și Libertății (care trece prin fața Palatului Parlamentului, pe lângă Piața Constituției - n.red.), pe Calea 13 Septembrie și pe Șoseaua Panduri.

De asemenea, se va lucra pe străzi mai mici din zonă: dr. Alexandru Vitzu, Mihail Cioranu și Sabinelor.

LOTUL 4. Aceeași asociere Construcții Erbașu SA – Consix Construcții SRL va încerca, în cadrul a două obiective prioritare, să înlocuiască alți 7,2 km de conductă magistrală în sectoarele 4 și 5.

Lotul-4-2D

Se va lucra pe Șoseaua Giurgiului și, la vest, pe Aleea Podul Giurgiului și pe Strada Vigoniei. Iar la est, pe Drumul Găzarului, pe intrarea Târgu Frumos și strada Șerban Constantin.

În aceeași zonă, firmele vor schimba conductă pe Străzile Ghimpați și Bucșoiu, dar și în sudul acesteia, pe străzile Idilei, Nicolae Timuș și Petre Țuțea.

La nord de Drumul Găzarului, se va interveni pe străzile Frunzișului, Hațegului și - spre sud - pe strada Șoimuș. Ar urma să se lucreze, tot în zonă, pe Strada Stoian Militaru, dar și pe o altă stradă paralelă numită Alunișului.

De cealaltă parte a Șoselei Giurgiului, se va lucra pe străzile Toporaș, Basarabi, Doljești și Șerban Vodă.

Conductă se va schimba și pe strada Reșița și aleile Reșița A, B și C, pe aleea Straja, pe strada Grădiștea și aleea Grădiștea, pe Strada Urziceni și Luică.

Spre nord, lângă Parcul Tineretului, se va lucra la Piața Eroii Revoluției, pe Șoseaua Olteniței, Strada Șura
Mare și pe aleea Padeșul, dar și pe străzile Padeșu, Laloșu și pe Calea Piscului.

Vor fi lucrări și la Parcul Orășelul Copiilor, la Parcul Tineretului și la Sala Polivalentă din Sectorul 4.

LOTUL 5. Pe acest lot, asocierea formată din Energomontaj SA - Elsaco Electronic SRL - SICOR SRL și IPCT Instalații SRL va începe înlocuirea a 8,6 km de conductă magistrală, în sectoarele 2, 4 și 6. Sunt 3 șantiere, în zone diferite din oraș.

Pe de o parte, se va înlocui conductă magistrală pe strada Apusului, de la accesul din Iuliu Maniu până la intersecția cu aleea Petrăchești. Reprezentarea traseului conductei, în imaginea de mai jos:

Lotul-5-apusului

Un obiectiv mai mare este cel din zona Șoselei Ștefan cel Mare, unde se va lucra pe stăzile: Maria Tănase, Turmelor, Maşina de Pâine, Tohani, Trestiana, Constantin Rădulescu-Motru, Viorele, V.V. Stanciu și Baladei.

Se va înlocui conductă magistrală pe Bd. Tineretului, dar și în sud, pe străzile: Pridvorului, Glădiţei, Secerei, Cărăruia și Grâului.

Lotul-5-langar-tinererului

Aceleași firme vor lucra și la Pasajul Bucur Obor, dar și pe drumuri din apropiere. Anume: Strada Luncșoara și Aleea Luncșoara, dar și Aleea Deda.

Lot-5-Bucur-Obor

Certitudinea traseului o va da abia finalizarea proiectării și obținerea avizelor.

Per total, în cazul în care considerăm fiecare obiectiv prioritar asumat de constructori ca pe un șantier distinct, înseamnă că aceștia vor deschide 12 șantiere noi de termoficare, în această vară.

E posibil ca firmele să nu își termine, în 2023, lucrările de înlocuire a acestor 43 de kilometri de conductă magistrală din obiectivele prioritare. Pe aceste șantiere - mai ales că sunt toate în zone aglomerate din oraș - pot apărea situații neprevăzute.

Interesul firmelor ar fi, însă, acela de a lucra repede. În acest fel, își vor încasa banii și vor putea trece mai departe, la alte lucrări.

Cât și unde va lucra Termoenergetica

Anul trecut, Termoenergetica a încheiat acorduri cadru pe 2 ani cu Turbo Energy Power Chișinău (sucursala Târgoviște) și cu Asocierea Energomontaj & Clay Work Bucharest pentru înlocuirea a 29,2 km de conductă de termoficare.

La începutul anului, Termoenergetica susținea că lucrările pot fi finalizate într-un an.

Iată cât spune că va lucra acum, pe fiecare acord cadru:

  • pe șoseaua Berceni, Turbo Energy Power Chișinău a înlocuit, anul trecut, 320 m de conductă magistrală cu diametrul mare dintr-un lot de 360 m. Va finaliza în acest an și apoi va începe alte lucrări la rețea
  • pe Bd. Lacul Tei, la începutul lunii iulie 2023 se va semna un contract tot cu Turbo Energy Power Chișinău pentru înlocuirea a 210 metri de conductă magistrală cu diametrul mare.
  • pe Calea Griviței, Șoseaua Vergului și Șoseaua Morarilor, Turbo Energy Power Chișinău va începe, în luna mai, înlocuirea a 3 km de conductă magistrală cu diametrul mare
  • pe Șoseaua Pipera și Bulevardul Constructorilor, Energomontaj & Clay Work Bucharest vor începe, în luna mai, înlocuirea a 1,7 km de conductă cu diametrul mare
  • pe strada Băiulescu Ion, Energomontaj & Clay Work Bucharest vor începe, tot în luna mai 2023, să înlocuiască 1 km de conductă magistrală cu diametrul foarte mare.
  • la Pasajul Unirii, Turbo Energy Power Chișinău va înlocui, tot cu începere din luna mai, 1 km de conductă care trece pe sub pasajul Unirii
  • pe Splaiul Unirii și Strada Odei, Turbo Energy Power Chișinău va înlocui 1 km de conductă magistrală groasă, cu începere din luna mai.

Momentan sunt planificate 7 șantiere. După ce firmele termină înlocuirea acestor 6,25 km de conductă magistrală groasă, vor semna noi contracte pentru a schimba și alte conducte.

Șantierele din anii trecuți continuă. Cine și ce va finaliza

PMB a contractat deja, din anii trecuți, înlocuirea a 45 de km de conductă de termoficare. Iată situația fiecărui șantier:

  • pe Magistrala 1 Sud - Pantelimon, firmele Elsaco și Sicor au de înlocuit 12 km de conductă magistrală. S-a înlocuit deja 2,25 km și va continua, în acest an, cu săpături pe: Șoseaua Pantelimon, Șoseaua Vergului, Bd. Chișinău și pe străzile Carei, Cernăuți, Diham, Azotului și Aleea Pantelimon.
  • pe Magistrala 4 II-III Grozăvești, Compania Municipală Energetica Servicii SA a înlocuit deja puțin peste 3 km de conductă și mai are de schimbat 11 km. Va continua să lucreze în acest an, dar e greu de crezut că va termina, în condițiile în care are de săpat inclusiv prin Piața Victoriei. Va lucra pe: d. Iancu de Hunedoara, strada Stockholm, Calea Dorobanți, Calea Floreasca, strada Axinte Uricariul, Bulevardul Ion Mihalache și strada Zablovschi.
  • pe Magistrala Progresu Berceni, Construcții Erbașu SA – Consix Construcții SRL au ajuns la jumătate cu înlocuirea a 7,82 km de conductă. În acest an au șanse să termine. Vor săpa pe străzile: Drumul Găzarului, Bd. C-tin Brâncoveanu și străzile Împaratul Traian, Stoian Militaru și Soldat Gheorghe Lica.
  • pe magistrala Progesu Ferentari, Compania Municipală Energetica Servicii SA a înlocuit deja 11 km conductă. În acest an va termina restul pe care îl are de înlocuit, până la 12,7 km. Va săpa pe Calea Rahovei și pe strada Sebastian, la intersecția cu Șoseaua Rahovei.

Vorbim despre alte 4 șantiere, dintre care 2 au șanse de finalizare în acest an.

Per total, firmele și companiile municipale vor să deschidă, în acest an, 23 de șantiere în plin oraș pe care să lucreze pentru înlocuirea a aproximativ 78 km de conductă magistrală.

Dar pe șantiere se pot întâmpla multe lucruri neprevăzute.

Tocmai de aceea, spotmedia.ro va monitoriza fiecare dintre aceste șantiere de termoficare și vom reveni cu detalii despre fiecare, pe durata întregului sezon cald.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇