Meteo: Noi alerte de caniculă, dar și de furtuni, inclusiv cod portocaliu

Meteo: Noi alerte de caniculă, dar și de furtuni, inclusiv cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe avertizări de caniculă, care vizează sudul, sud-estul și local în nord-vestul țării, dar și de ploi abundente pentru Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei.

Sâmbătă, 20 august, valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, unde a fost emis cod galben. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade. În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

ADVERTISING

Un alt cod galben, de data aceasta de furtuni, vizează intervalul sâmbătă ora 10:00 – luni, ora 12:00. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala duminică în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

ADVERTISING

De sâmbătă, ora 14:00, până luni, ora 12:00, a fost emis cod portocaliu de furtuni. În Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40...50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70...90 l/mp.

Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70...90 km/h).

ADVERTISING

Prognoză specială pentru București

Pentru Capitală, meteorologii au emis prognoză specială, pentru intervalul sâmbătă ora 10:00 - luni ora 12:00. Disconfortul termic va fi ridicat, cu maxime de 32 - 36 de grade până luni, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade.

Începând din seara zilei de duminică va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇