România este a doua cea mai afectată țară de incendiile de pădure din UE, în acest an

România este a doua cea mai afectată țară de incendiile de pădure din UE, în acest an

Incendiile de pădure au distrus 700.000 de hectare în acest an la nivelul Uniunii Europene, ceea ce reprezintă un record.

Vorbim de o suprafață de aproape trei ori mai mare decât a Luxemburgului sau aproximativ egală cu cea a Azerbaidjanului, scrie Euronews.

Cifrele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS) arată că Spania a fost cea mai puternic afectată până acum, cu peste 283.000 de hectare arse. Este urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

ADVERTISING

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, cu peste 700.000 de hectare arse, cea mai mare suprafață din 2006, de când există date”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor.

Numărul incendiilor a crescut în ultimii ani. În acest an s-au înregistrat cu peste 2.300 mai multe, cu mult peste media din perioada 2006-2021, când au fost 1.349 de incendii.

Schimbările climatice au crescut probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație în Europa. Anul acesta, multe dintre incendii au fost alimentate de mai multe valuri de căldură și secetă, despre care Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a spus că ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fața acestei noi realități, Comisia Europeană s-a angajat să finanțeze achiziția de către statele membre a încă 12 noi aeronave de stingere a incendiilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇