Scrisoarea unui părinte revoltat către ministrul Mediului: Dvs. nu aveți copii, părinți, prieteni, colegi, nu respirați același aer ca și noi?

Scrisoarea unui părinte revoltat către ministrul Mediului: Dvs. nu aveți copii, părinți, prieteni, colegi, nu respirați același aer ca și noi?

Am primit la redacție și publicăm mai jos scrisoarea unui părite revoltat către ministrul Mediului, Barna TÁNCZOS.

”Bună ziua,

Locuiesc in Sectorul 4 și sunt tatăl unei fetițe de 9 ani.

Vă scriu pentru a vă reproșa faptul că lipsa de acțiune din partea dvs. și a persoanelor din subordinea Ministerului Mediului afectează în mod direct sănătatea copiilor și a adulților bătrâni sau cu afecțiuni medicale respiratorii. Vă puteți da seama, cu siguranță, că, în condițiile nivelului de poluare din ultimele două zile, sănătatea a sute de mii de oameni a fost pusă în pericol, inclusiv cea a fetiței mele, obligată în cursul zilei de astăzi să inspire substanțe extrem de toxice alergând la ora de sport. Depășiri de 700% la particulele PM2,5 și 400% la PM10! Dvs. nu aveți copii, părinți, prieteni, colegi, nu respirați același aer ca și noi?

ADVERTISING

În statele civilizate, cu aceste depășiri, ministrul Mediului ar fi fost eliberat imediat din funcție ori și-ar fi înaintat demisia. Sau, cu o minimă responsabilitate, ar fi organizat o celulă de criză anunțând acest lucru prin comunicat sau conferință de presă. Niciuna dintre aceste variante nu vă caracterizează. Pentru mulți dintre politicienii din țara noastră, tăcerea e singura formă de exprimare.

Faptul că refuzați să dați aviz favorabil modificărilor legislative la OUG 195/2005 privind protecția mediului, pentru mine, ca părinte, demonstrați fie că nu aveți capacitatea elementară de a înțelege responsabilitățile pe care vi le-ați asumat prin jurământ de a lua măsuri urgente pentru a asigura calitatea aerului pentru toți cetățenii acestei țări, inclusiv pentru locuitorii capitalei, fie că urmăriți interese politice sau financiare meschine, contrare sănătății copiilor și adulților.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ar trebui să aveți în vedere măcar faptul că și copiii înțeleg foarte bine că ministerul pe care-l conduceți este incapabil să producă schimbări pentru a preveni otrăvirea lor lentă și sigură. Conform unui studiu reprezentativ la nivel național lansat la începutul acestui an, aflați că 67% dintre copii sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră, iar 63% consideră că politicienii români nu acționează pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu. Dvs. sunteți unul dintre politicienii despre care vorbesc copiii.

Ce aveți de făcut în următoarele două zile este simplu:

  • Recitiți fișele de post, ale dvs. și ale altor salariați ai ministerului și Gărzii de Mediu;
  • Recitiți definiția cuvântului ”incendiere” din Dex și lăsați proiectul de lege în forma propusă de celelalte partide;
  • Informați-vă asupra exemplelor pozitive din alte state europene;
  • Accelerați procesul de legiferare a sancționării penale a grupurilor mafiote care organizează arderile ilegale;
  • Organizați o conferință de presă pentru a explica de ce aerul din capitală este atât de toxic, cine sunt responsabilii acestei situații și ce intenționați să faceți în următoarele săptămâni;
  • Readuceți-l pe Octavian Berceanu în funcția de șef al Gărzii de Mediu, singurul om care a produs schimbări în protecția mediului și, în mod special în stoparea arderilor din jurul capitalei, permițând copiilor să se bucure de viața fără dioxid de sulf, dioxid de azot, pulberi de suspensie și altele;
  • Țineți seama de percepția copiilor asupra poluării și de deosebita vulnerabilitate a celor bătrâni și a celor mici, în special a nou-născuților”. 
ADVERTISING

George Roman

Context:

În zona Capitalei, concentraţiile particulelor în suspensie PM10 si PM2.5 au dus la stabilirea indicilor specifici „rău” şi „foarte rău” pentru ultimele 24 de ore. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a semnalat în ultimele ore arderi importante ale deșeurilor în zona Capitalei. Ministerul Mediului s-a mulțumit să informeze că de vină e vremea de afară și că nu au fost sesizări referitoare la arderi ilegale de deșeuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇