Pădurile tropicale mor de două ori mai repede decât până în anii '80

Pădurile tropicale mor de două ori mai repede decât până în anii '80
paduri tropicale australia

Un studiu recent a arătat că, începând din anii ’80, viața copacilor s-a scurtat mult, iar de vină este încălzirea climei. Concret, aceștia mor de două ori mai repede decât până acum 40 de ani.

În centrul studiului, realizat de o echipă internațională de oameni de știință, s-au aflat copacii din pădurile tropicale australiene, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature, citat de The Guardian.

„A fost un șoc să detectăm o creștere atât de marcantă a mortalității arborilor și cu atât mai puțin ne-am așteptat la o tendință consistentă în rândul speciilor și locurilor studiate.

ADVERTISING

O dublare susținută a riscului de mortalitate ar presupune că acest carbon stocat în copaci se întoarce de două ori mai repede în atmosferă”, a explicat dr. David Bauman, autor principal al studiului.

Ce se întâmplă cu acești copaci este un fenomen comparabil cu schimbările suferite de Marea Barieră de Corali, arată și Yadvinder Malhi, profesor la Oxford și coautor al studiului.

„În acest caz, pădurile tropicale ar putea deveni în curând surse de carbon, iar provocarea de a limita încălzirea globală la mult sub 2 grade Celsius devine atât mai urgentă, cât și mai dificilă”, mai spune acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇