Oamenii de știință și-au pus întrebarea câte specii de copaci ar fi pe Terra. Deși pare o întrebare simplă, a fost nevoie de ani de cercetări pentru a se putea găsi un răspuns. Iar acesta nu face decât să deschidă drumul a noi cercetări.
Până acum s-au descoperit 64.100 de specii de copaci, dar oamenii de știință știau că ar trebui să fie mai multe. După nenumărate calcule și cercetări în teren, s-a ajuns la concluzia că răspunsul la întrebare este exact 73.300 – atâtea specii de copaci sunt pe Terra.
Asta înseamnă că 9.200 de specii încă nu au fost găsite și identificate, a scris grupul de oameni de știință într-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de IFL Science.
Odată finalizată înregistrarea speciilor cunoscute, operațiune la care au lucrat circa 150 de oameni de știință, analiza statistică a fost efectuată cu ajutorul supercomputerului de la Laboratorul Forest Advanced Computing and Artificial Intelligence (FACAI) de la Universitatea Purdue din Indiana (SUA).
Așa s-a ajuns la estimarea totală a copacilor și la concluzia că aproximativ 14% din totalul speciilor sunt încă nedescoperite, necunoscute.
Din păcate, având în vedere schimbările pe care oamenii le provoacă asupra climei globale, s-ar putea să pierdem unele dintre aceste specii înainte de a ajunge să le descoperim.