Pădurile sunt doar până la un punct salvarea noastră. Copacii nu fac față la prea mult dioxid de carbon

Pădurile sunt doar până la un punct salvarea noastră.  Copacii nu fac față la prea mult dioxid de carbon

Copacii care se dezvoltă mai repede, în prezența unei cantități crescute de CO2, mor mai tineri, astfel riscându-se o eliberare de dioxid de carbon (CO2) care răstoarnă previziunile oamenilor de știință. Până acum s-a susținut că pădurile vor continua să fie un „rezervor”, ”scăparea” noastră în contextul emisiilor care încălzesc planeta.

Arborii absorb o proporție semnificativă de CO2 eliberat în urma arderii combustibililor fosili și joacă un rol crucial în probabilitatea ca omenirea să poată reduce nivelurile de dioxid de carbon. Studiile derulate până acum sugerează că pădurile sunt salvarea noastră, rezervorul nostru de oxigen măcar pentru acest secol.

ADVERTISING

S-a mizat pe faptul că temperaturile ridicate și concentrațiile de CO2 stimulează creșterea copacilor și îi ajută să absoarbă mai mult carbon pe măsură ce ajung mai repede la maturitate.

Însă prezenta cercetare, realizată la Universitatea britanică Leeds și publicată de jurnalul Nature Communications, arată că această creștere mai rapidă este asociată și cu moartea mai timpurie a copacilor. Cu alte cuvinte, pădurile ne pot ajuta, dar doar pe termen scurt, relatează Science Alert.

Cercetătorii au analizat peste 200.000 de inele ale copacilor aparținând unor specii din întreaga lume și au descoperit că, în aproape toate cazurile, viteza mare de creștere a avut drept urmare o durată de viață mai mică.

ADVERTISING

Omenirea a beneficiat de pe urma abilității pădurilor de a absorbi carbonul din ultimele decenii, a explicat Steve Voelker, unul dintre autorii studiului. Însă această rată de consum a dioxidului de carbon este „cel mai probabil în declin pe măsură ce copacii care cresc încet și rezistă mult timp sunt înlocuiți de copacii care cresc mai repede”, a mai spus omul de știință.

„Cercetările noastre indică existența unor trăsături care rezultă în vulnerabilitatea copacilor care cresc mai repede, în timp ce copacii care cresc mai încet au trăsături ce le permit să reziste mai mult timp”, a mai explicat acesta.

ADVERTISING

În raportul menționat se mai arată că rata mortalității arborilor crește dramatic pe măsură ce copacii își ating dimensiunea maximă, indiferenmt de vârstă. Prin urmare, nu este suficient să fie plantați arbori, fără a se interveni pentru diminuarea emisiilor, concluzionează studiul.

Vezi și Recomandare pentru depășirea sentimentului de izolare: Îmbrăţişaţi un copac, dacă nu vă puteţi îmbrăţişa rudele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇