Miliardarii au pornit la vânătoare de comori în Groenlanda, în timp ce gheața dispare

Miliardarii au pornit la vânătoare de comori în Groenlanda, în timp ce gheața dispare

Unii dintre cei mai bogați oameni din lume finanțează o vânătoare masivă de comori, cu elicoptere și emițătoare, pe coasta de vest a Groenlandei.

Criza climatică topește gheața din Groenlanda într-un ritm fără precedent, ceea ce - ca o ironie a sorții - creează o oportunitate pentru investitorii și companiile miniere care caută minerale rare, capabile să alimenteze tranziția către energia verde, scrie BBC.

Un grup de miliardari, printre care Jeff Bezos, Michael Bloomberg și Bill Gates, pariază că sub suprafața dealurilor și văilor de pe insula Disko și din peninsula Nuussuaq din Groenlanda se află suficiente minerale rare pentru a alimenta sute de milioane de vehicule electrice.

"Căutăm un zăcământ care va fi primul sau al doilea cel mai important zăcământ de nichel și cobalt din lume", a declarat Kurt House, directorul general al Kobold Metals, pentru CNN.

Clubul miliardarilor susține financiar Kobold Metals, o companie de explorare a mineralelor și un start-up cu sediul în California, au declarat reprezentanții companiei pentru CNN.

Kobold are un parteneriat cu Bluejay Mining pentru a găsi în Groenlanda metale rare și prețioase, necesare pentru a construi vehicule electrice și baterii pentru stocarea energiei regenerabile.

Treizeci de geologi, geofizicieni, bucătari, piloți și mecanici sunt cantonați la locul unde Kobold și Blujay caută comoara îngropată.

Echipajele iau mostre de sol, pilotează drone și elicoptere cu emițătoare pentru a măsura câmpul electromagnetic al subsolului și pentru a cartografia straturile de rocă de sub el.

Folosesc inteligența artificială pentru a analiza datele și pentru a stabili cu exactitate unde să foreze încă din vara anului viitor.

"Este îngrijorător să asistăm la consecințele și impactul schimbărilor climatice în Groenlanda", a declarat directorul general al Bluejay Mining, Bo Møller Stensgaard, pentru CNN. "Dar, în general, schimbările climatice au făcut ca explorarea și exploatarea minieră în Groenlanda să fie mai ușoară și mai accesibilă."

Groenlanda ar putea avea depozite de cărbune, cupru, aur, pământuri rare și zinc, potrivit Institutului Geologic al Danemarcei și Groenlandei.

Între timp, dispariția gheții din Groenlanda - care face ca nivelul mării să crească - reprezintă o mare îngrijorare pentru oamenii de știință care studiază zona arctică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇