Alex Găvan acuză că angajaţi ai Primăriei Corbeanca descarcă ilegal deşeuri pe un câmp: Era să nu mai apuc scrierea acestui mesaj (Foto&Video)

Alex Găvan acuză că angajaţi ai Primăriei Corbeanca descarcă ilegal deşeuri pe un câmp: Era să nu mai apuc scrierea acestui mesaj (Foto&Video)

Alex Găvan, activist de mediu şi alpinist, acuză că angajaţi ai Primăriei Corbeanca descarcă ilegal deşeuri pe câmpul din apropierea localităţii, prezentând imagini şi dialogul pe care l-a purtat cu aceştia.

Ca urmare a acestui incident, el adresează mesaje preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, ministrului Mediului Mircea Fechet şi prefectului de Ilfov Tudorel Zamfir cerându-le să intervină pentru combaterea poluării provocate atât prin depozitarea ilegală a deşeurilor, dar şi prin arderea acestora, tărierea pădurii, invocând din nou necesitatea realizării unei centuri verzi a Capitalei.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

”Dragi prieteni, după ziua de ieri, 17 noiembrie, 2020, era să nu mai apuc scrierea acestui mesaj. Alergam pe un câmp de langă Corbeanca când, la un moment dat, m-am impiedicat de o bucată de moloz abandonat, ascunsă în iarbă. Am reuşit să cad ‘ca la carte’, dar era cât pe ce să mă lovesc la cap de o altă bucată de moloz şi să rămân acolo, lucru care i s-ar fi putut întâmpla oricăruia dintre noi. Era să o păţesc ‘big time’, nu în Himalaya sau pe vreun perete de stâncă cu sute de metri de abis sub mine, ci chiar lângă casă, pe orizontală.

Primăria Corbeanca aruncă deşeurile pe acest câmp aflat în apropiere de Paradisul Verde, chiar lângă Bucureşti. Imaginile foto şi video vorbesc de la sine. La fel şi conversaţia cu angajaţii primăriei Corbeanca, ameninţarea voalată, logo-ul primăriei pe una dintre maşini şi sfidătorul ‘degeaba ne filmaţi’”, scrie alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan pe pagina sa de Facebook

El acuză că „autorităţile criminale şi corupte ale statului român, ca de atatea ori, nu respectă propriile legi, ne pun viaţa noastră, a tuturor, în fiecare zi, în pericol”.  

Activistul de mediu relatează că pe acelaşi câmp pe care erau aruncate deşeuri, mergând puţin mai departe, se ajunge la Periş, care ”a ţinut capul de afiş cu poluarea generată în ultima vreme prin arderile ilegale care s-au petrecut acolo”, iar marţi seară, în jurul orei 11, ca în multe alte dăţi în ultimele luni, aerul din zonă a fost iarăşi de nerespirat. Mirosul de ars era unul extrem de puterninc, lucru confirmat şi de aplicaţia Airly.”

Luni seară, aceeaşi aplicaţie arăta indicele CAQI, cel care raportează calitatea aerului pe oră, ca fiind de 153, scara europeană constând în cinci niveluri de la 0 la 100„, susţine Găvan.În acest context, el are mesaje pentru preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Mediului Mircea Fechet şi prefectul de Ilfov, Tudorel Zamfir. 

Alex Găvan, preşedintelui Klaus Iohannis: Cotele de nepermis la care a ajuns această poluare în Bucureşti şi în alte oraşe sunt chestiuni care ţin de siguranţa naţională 

”Un mare virus tronează peste Bucureşti. Un virus care chiar acum ne afectează pe toţi. Un virus care uşor, uşor, ne ucide pe toţi. Poluarea. Cotele de nepermis la care a ajuns această poluare în Bucureşti şi în alte oraşe sunt chestiuni care ţin de siguranţa naţională. Te rog frumos şi cu blândeţe îţi cer acum public să pui pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării această chestiune. De ce ai face asta? Îţi dau un singur argument.

Klaus, dragul meu Klaus, dragă domnule preşedinte, ai cea mai puternică voce din această ţară. Te rog, te implor, fă-o să conteze! Este oare capabil “guvernul tău” să pună cu adevărat pe primul loc sănăatea noastră, a tuturor, sau în continuare se va ocupa de exerciţii de imagine?”, se adresează Alex Găvan preşedintelui Iohannis. 

Mesajul adresat premierului Ludovic Orban

Argumentele transmise premierului Ludovic Orban se referă la faptul că Bucureştiul este inima României, nu geografic, nu poetic, ci este ”motorul care pompează energie în corpul ţării”, iar această inimă ”este acum bolnavă şi trebuie tratată”, ”este intoxicată, durata de viaţă a celulelor scade şi în acest ritm, nu peste mulţi ani va deveni un pacient cronic, nemaiputându-şi împlini sensul” şi că ”nu e prea târziu pentru a o recondiţiona, dar nici timp de tărăgănare nu mai este”. 

Te rog frumos şi îti cer, cu blândeţe îţi cer, să faci toate diligenţele necesare pentru a începe negreşit şi neîntârzâiat realizarea atât a Centurii Verzi a Bucureştiului, cât şi pe cea a a altor oraşe, acolo unde condiţiile o impun ca pe o urgenţă.

Te rog ca în cel mai scurt timp să faci public alcătuirea unui grup de lucru care să contureze acest proiect şi paşii concreţi pentru realilzarea lui. Banii din Green Deal-ul European vor fi de mare ajutor pentru asta. Ludovic,  dragă domnule prim ministru, împrejurări excepţionale, precum cea în care ne aflăm acum, context care include şi faptul că răspândirea virusului COVID19 este amplificată de poluare, cer acţiuni şi măsuri excepţionale, cer viziune excepţională şi îndrăzneală excepţională. Şi etică excepţională”, i se adresează alpinistul premierului. 

Găvan, lui Mircea Fechet, ministrul Mediului: Timpul declaraţiilor venite dinspre minister despre protecţia pădurilor din jurul oraşului a expirat. Doar faptele concrete sunt cele care mai contează acum, vorbele sunt zero 

Lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, îi transmite că ”pădurea înseamnă oxigen” şi îl avertizează în legătură cu lipsa acestei păduri din jurul Capitalei. 

”Şi ştii care este marea, marea ironie? După ani şi ani de atenţionari, România este în procedură de infringement şi a şi fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru aerul toxic din Bucureşti. Mircea, dragul meu Mircea, cu blândeţe te rog frumos şi îţi cer, pune neîntârzaiat sub protecţie strictă toate pădurile din jurul capitalei. Protecţie strictă, nu altceva, nu cârpeli.

Timpul declaraţiilor venite dinspre minister despre protecţia pădurilor din jurul oraşului a expirat. Doar faptele concrete sunt cele care mai contează acum, vorbele sunt zero. Acţiune şi intenţii curate, manifestate în real. 

În acelaşi timp, te rog şi îţi cer ţie şi ministerului pe care îl conduci ca împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Primaria Municipiului Bucureşti şi primăriile localităţilor din preajmă, precum şi cu Consiliul Judeţean Ilfov, să identificăm soluţii realiste şi să facem disponibile suprafeţe de teren pe care să reîmpădurim, astfel încât să conectăm pădurile deja existente şi să creăm astfel o centură verde a capitalei, asemănatoare cu celebra centură verde a Vienei.

Spun asta pentru că toate soluţiile luate în interiorul oraşului nu vor fi suficiente astfel încât să putem preveni amenzile potenţiale de multe zeci de milioane de euro pe care va trebui sa le plătim către UE până în momentul în care vom remedia situaţia infringementului legat de poluare”, i se adresează el ministrului Mediului. 

Alex Găvan îi cere prefectului judeţului Ilfov să iniţieze o anchetă la Primăria Corbeanca

Găvan are un mesaj şi pentru Tudorel Zamfir, prefect al judeţului Ilfov: ”Te rog frumos şi pe tine şi îţi cer să iniţiezi de îndată o anchetă la Primăria Corbeanca legată de modul în care primarul Valeriu Anton şi primăria îşi îndeplinesc atribuţiile în slujba comunităţii, respectând legile statului român”.  

Invocând prevederile constituţionale pe care îşi bazează cererile, Alex Găvan anunţă că se pune în slujba autorităţilor pentru orice fel de ajutor ar avea nevoie acestea pentru a manifesta în concret îndeplinirea atribuţiilor care le revin faţă de cetăţenii României odată cu învestirea în înaltele demnităţi pe care vremelnic le ocupă.

Găvan a făcut apel la cei care îi citesc postarea să trimită fotografii cu deşeurile abandonate în mod ilegal în comunităţile lor, precizand locul exact unde este făcută fotografia.

Posted by Alex Gavan on Wednesday, November 18, 2020

Dragi prieteni, după ziua de ieri, 17 noiembrie, 2020, era să nu mai apuc scrierea acestui mesaj. Alergam pe un câmp de…

Posted by Alex Gavan on Wednesday, November 18, 2020

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: