Nicuşor Dan mobilizează Poliția Locală în lupta cu poluarea masivă din Bucureşti. Ce face Ministerul Mediului

Nicuşor Dan mobilizează Poliția Locală în lupta cu poluarea masivă din Bucureşti. Ce face Ministerul Mediului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susțin că au pregătit o serie de măsuri pentru combaterea poluării sufocante din București.

Toți bucureștenii știu că există momente în care aerul devine greu respirabil, în oraș.

SpotMedia.ro v-a relatat, în timp real, cum în seara zilei de sâmbătă, 7 noiembrie, poluarea cu particule PM 2.5 înregistrată de rețeaua de senzori independenți a atins valori record, cu depășiri de peste 1.200 la sută a limitelor maxime admise de lege.

ADVERTISING

Poluarea cu astfel de particule este cauzată de trafic, dar și de arderea de deșeuri. Or, fiind sâmbătă seara, traficul nu putea fi principala cauză a incidentului.

La acel moment, Garda de Mediu București a avut o atitudine regretabilă, susținând că a făcut verificări și că n-a găsit – ca sursă a poluării - decât un incendiu de mici dimensiuni și câțiva oameni care își ardeau vegetația din curți.

Ulterior – chiar înainte ca poluarea să atingă limitele record - Ministerul Mediului a susținut că are echipe în teren, dar că acestea nu confirmă existența poluării.

Apoi, nimeni nu s-a mai referit clar la acea situație.

ADVERTISING

Ministrul Mediului, însoțit de peste 100 de oameni ai legii, a descins, joi, pe 12 noiembrie, la Sintești, comună din sudul Bucureștiului unde se ard deșeuri. Și de unde, în teorie, ar fi putut proveni și poluarea din seara zilei de 7 noiembrie.

Vineri, după o ședință de lucru la care a luat parte și premierul Ludovic Orban, Mircea Fechet și Nicușor Dan au anunțat măsuri pentru ameliorarea problemelor.

Polițiștii locali vor patrula împreună cu comisarii Gărzii de Mediu București

”Există voință din partea Ministerului Mediului pentru a verifica încălcările legislației de mediu. Dar există deficiență de personal la nivelul Gărzii de Mediu. Vom ajuta cu polițiști locali pentru a se crea echipe mixte”, a precizat Nicușor Dan.

ADVERTISING

Ministrul Mediului a spus că în acest fel se va dubla numărul de echipaje care merg pe teren pentru a depista sursele de poluare.

”De săptămâna viitoare urmează să avem echipe mixte pe teren”, a adăugat Mircea Fechet.

Totodată, ministrul Mediului a declarat că se lucrează intens la extinderea rețelei de senzori de monitorizare a calității aerului din București.

”Achizițiile se vor face pe 4 loturi. Vom avea noi stații de monitorizare, 24 de analizatoare de PM10 (particule poluante - n.red.), 50 de noi senzori și o aplicație pe care oamenii o vor putea accesa de pe mobil pentru a afla care este calitatea aerului, în Capitală.

Săptămâna viitoare trimitem documentația la Sicap (platforma sistemului de achiziții publice – n.red.). După cum știți, licitațiile pot dura câteva săptămâni sau câteva luni.

Ceea ce vă pot spune, cu siguranță, este că nu pierdem nicio zi. Spre să le atribuim repede. Iar în 6 luni de la atribuire, întregul sistem va fi funcțional”, a mai spus Mircea Fechet.

În plus, Fechet a precizat că în urmă cu două săptămâni Ministerul Mediului a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene un contract în bază căruia, cu bani europeni din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Capitala își va putea dezvolta și un sistem care să poată face predicții privind calitațea aerului pentru o perioadă de câteva zile.

Rămâne să vedem dacă măsurile anunțate se vor implementa și dacă vor ajuta la ceva.

Citește și:

Fum, poluare, ilegalități și o mafie uriașă. De ce nu își fac treaba procurorii și Garda de Mediu?

A fost identificată o posibilă sursă a aerului toxic de sâmbătă seara din Capitală și Ilflov


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇