Poluare alarmantă în București? În unele zone, senzorii independenți arată depășiri de 1.200%. Ministerul Mediului analizează

Poluare alarmantă în București? În unele zone, senzorii independenți arată depășiri de 1.200%. Ministerul Mediului analizează
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rețele independente de monitorizare a calității aerului indicau, în cursul serii de sâmbătă, 7 noiembrie, depășiri alarmante – cu peste 1.200% – ale nivelurilor maxime de poluare a aerului, în București.

Sesizată în cursul după-amiezii, Garda de Mediu București susține că s-a deplasat în județul Ilfov pentru a depista sursa poluării, dar n-a găsit decât un mic incendiu și oameni care-și ardeau frunzele din curți.

Iată de ce e limpede că nu din acele surse provine poluarea.

De fapt, această poluare măsurată de rețelele independente este cauzată de creșterea concentrației particulelor PM10 și PM2.5 în aer. Acestea sunt asociate cu producerea mai multor boli cronice grave, printre care și cancerul.

ADVERTISING

Marea problemă este că pe măsură ce orele trec, poluarea e tot mai intensă. Spre exemplu, în cursul orelor 20.00, în aer, în zona de sud vest a Bucureștiului, erau de 4 -5 ori mai multe particule PM 2.5. în aer decât permite legea. Asta înseamnă că depășirile au ajungeau la 400 - 500%.

După ora 22.00, însă, în sudul Bucureștiului, senzorii înregistrau valori record. Spre exemplu, cel de pe Intrarea Fabulei înregistra depășiri de 963% în conținutul de PM 2.5 în aer. Iar la 22.30, depășirile raportate ajungeau la peste 1.200%.

Și nivelul de particule PM10 era depășit, în jurul orei 22.30, cu peste 900%.

ADVERTISING

Cum am ajuns într-o astfel de situație și ce e de făcut?

Ministerul Mediului a transmis, printr-un mesaj pe rețelele de socializare, că și-a trimis laboratoarele și specialiștii pe teren, dar că încă n-a remarcat depășiri ale nivelului maxim de poluare.

”Ca urmare a episoadelor de poluare indicate de rețelele independente de monitorizare a calității aerului, echipe ale Gărzii Naționale de Mediu sunt deja în teren pentru verificări.

Acestea cercetează, în București, posibile activități care au determinat creșterea concentrațiilor de PM 10 în jurul mai multor senzori independenți, care indică în acest moment depășiri în mai multe zone ale Capitalei.

ADVERTISING

În plus, autolaboratorul mobil al ANPM este deja deplasat spre zona Buftea, pentru monitorizarea calității aerului din zona de nord a Bucureștiului. Precizam că datele din Rețeaua Națională a Calității Aerului, recunoscute de Comisia Europeană ca singurele colectate în condiții valide, nu indică depășiri ale concentrațiilor la PM10. Dimpotrivă, valorile acestui poluant sunt în prezent în limite normale, între 35 și 45 de micrograme pe mc”, a transmis Garda de Mediu.

Ca urmare a episoadelor de poluare indicate de rețelele independente de monitorizare a calității aerului, echipe ale...

Posted by Ministerul Mediului - România on Saturday, November 7, 2020

În plus, Garda de Mediu susține că senzorii sunt sensibili la umezeală și că, potrivit unui raport al CE ”ceata sau calmul atmosferic pot determina creșteri ale concentrațiilor provocate strict de sensibilitatea tehnică a acestor echipamente”.

Rămâne să vedem care dintre senzori au semnalat corect poluarea și care nu.

Fostul consilier general USR Octavian Berceanu susține că asemenea niveluri de poluarecu PM 10 și PM 2.5 (dacă sunt corect măsurate -n.red.) pot fi cauzate doar de incineratoare de deșeuri care ard acum ilegal gunoi.

După cum s-a putut vedea, Garda de Mediu nu are capacitatea de a împiedica sau de a indentifica măcar sursa poluarii.

În acest caz, Berceanu susține că pentru a rezolva problema, Primăria Capitalei ar trebui să ia 6 măsuri urgente. Iată-le, așa cum le-a enunțat Octavian Berceanu.

”Ce are de făcut Primaria Municipiului București?

  1. e musai să amplaseze o rețea de tip grilă de senzori pentru măsurarea concentrațiilor PM10, PM2.5, NO2, NOx, CO, SO2 și alti câțiva poluanți, prin care să se poată detecta dinamica și dispersia poluării pentru a depista cât mai repede sursele.
  2. E musai să aibă două laboratoare mobile omologate disponibile 24 din 24 cu care să facă măsuratori în timp real acolo unde există suspiciunea emisiei de poluanți în atmosferă.
  3. E recomandat să aibă 2 echipe, 24 din 24 de ore, dotate cu drone profesioniste pentru vedere în infrarosu/termodetecție și senzori pentru MP2.5 NOx și SOx pentru a surprinde sursele de tipul incineratoarelor ilegale, a incendiilor de deșeuri sau a evacuărilor de gaze fierbinți inregim industrial.
  4. E de bun simț să pună la dispoziție un număr de telefon permanent și un loc pe online unde să se afișeze permanent valorile măsurătorilor și măsurile dispuse pentru prevenire sau combaterea incinerarilor.
  5. Este interesul PMB să elibereze autorizații de funcționare, de construire sau desființare șantierelor și companiilor doar dacă au montate aparate de măsurare a calității aerului cu transmitere permanentp a datelor pe perioada lucrărilor/proceselor care pot produce alterarea calității aerului. Iar când aceste date nu mai sunt transmise, așa cum se întamplă la stațiile MMAP imediat laboratorul mobil sau poliția locală să facă o vizită”.

Rămâne să vedem ce vor face Primăria Capitalei și Ministerul Mediului pentru a preveni astfel de situații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇