Peste 70 de jurnaliști de la GSP și Libertatea acuză conducerea grupului de ingerințe editoriale în favoarea companiilor de pariuri și imobiliare. UPDATE Reacția Ringier

Peste 70 de jurnaliști de la GSP și Libertatea acuză conducerea grupului de ingerințe editoriale în favoarea companiilor de pariuri și imobiliare. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția Ringier

Peste 70 de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor și Libertatea au semnat o scrisoare deschisă în care acuză conducerea grupului de presă Ringier, din care fac parte, de ingerințe editoriale în favoarea companiilor de jocuri de noroc.

Dezvăluirile vin după ce marți Cătălin Tolontan a anunțat că redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, a fost concediat, postând și un video în care acesta părăsește redacția în aplauzele colegilor.

Redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, a părăsit astăzi redacția după o decizie a patronilor elvețieni ai Ringier. Aici este momentul în care jurnaliștii de la GSP și Libertatea își iau la revedere de la liderul lor.

Redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, a părăsit astăzi redacția după o decizie a patronilor elvețieni ai Ringier. Aici este momentul în care jurnaliștii de la GSP și Libertatea își iau la revedere de la liderul lor.

Publicată de Catalin Tolontan pe Marţi, 3 octombrie 2023

În scrisoarea deschisă jurnaliștii dezvăluie că demiterea lui Țepelin a venit ca urmare a opoziției față de tentativele de a controla conținutul publicațiilor, în favoarea intereselor comerciale.

„După ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem.

ADVERTISING

Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit pe 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin”, își încep scrisoarea cei 73 de jurnaliști.

Ei continuă explicând, concret, ce s-a întâmplat la GSP.

„Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc.

ADVERTISING

Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.

Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită, și în Editorial Mission Statement unde este statuat: 'Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților'".

Documentul continuă cu un caz similar ce s-a petrecut în redacția Libertății de aceasta dată.

„Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.

Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat”, se mai arată în scrisoare, făcându-se referire la editorialul lui Tolontan din 2 septembrie 2022 - O jurnalistă, un om de afaceri și defrișarea terenului din Modrogan -, în care acesta scrie despre cum regretata jurnalistă Iulia Marin a fost amenințată de Cisullo după una dintre investigațiile sale.

ADVERTISING

Fără a oferi și alte exemple, jurnaliștii spun că în ultimul an astfel de episoade s-au înmulțit, așa că în august 2023 redactorii șefi și adjuncții lor au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier. Conducerea a fost de acord și pe 28 august Tolontan și Țepelin au mers la Zurich, unde au și înaintat un apel oficial către Board-urile Ringier, semnat de 25 de responsabili editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea.

„În apel, au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din emailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei”, mai menționează jurnaliștii, care au publicat și textul înaintat conducerii din Elveția.

După mai bine de o lună de analiză, conducerea de la Zurich l-a trimis la București pe Robin Lingg, președintele Board-ului Ringier Sport Media Group, și acesta i-a cerut lui Țepelin să plece, rugându-l, totodată, pe Tolontan să-l ajute să numească un nou redactor-șef.

„Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor șef. Și acesta a refuzat.

Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a siteului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Reacția Ringer

Și Ringier a transmis un comunicat, însă susține că în cazul lui Țepelin a fost „separare amiabilă”. Compania confirmă cele spuse de jurnaliști, și anume că Tolontan, Udrea și Stamatoiu vor coordona GSP până când va fi angajată o nouă echipă de conducere.

Comunicatul Ringier nu face nicio referire la acuzațiile celor peste 70 de angajați, în schimb adaugă cuvinte de laudă la adresa lui Țepelin.

„Cătălin Tepelin, în calitate de redactor-şef, a fost forţa motrice din spatele transformării digitale a Gazeta Sporturilor. Ne luăm rămas bun de la el cu recunoştinţă şi cu cele mai bune urări. Sunt entuziasmat să văd cum Gazeta Sporturilor îşi susţine şi îşi extinde poziţia de lider în presa de sport din România. Aşteptăm cu nerăbdare următoarea etapa în colaborarea cu echipa extrem de pasionată a GSP”, este citat Robin Lingg.

În încheiere, Ringier menționează misiunea de bază a Gazetei.

„Obiectivul Gazeta Sporturilor rămâne acela de a asigura continuitate şi servicii valoroase, relevante pentru utilizatorii şi cititorii săi.

Misiunea de bază a Gazeta Sporturilor, aceea de a fi lider în media românească şi în business-ul digital din domeniul sportului, prin inovaţie constanta, rămâne neschimbată şi este în concordanţă cu strategia RS”, se încheie comunicatul.

Din portofoliul Ringier în România fac parte Avantaje, Elle, Unica, Viva, dar și Imoradar24, Imobiliare.ro sau eJobs.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇