Green fact checking-ul săptămânii: Clarificare: nici Papa Francisc și nici Bill Clinton nu au cerut depopularea urgentă a planetei ca măsură de combatere a crizei climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Clarificare: nici Papa Francisc și nici Bill Clinton nu au cerut depopularea urgentă a planetei ca măsură de combatere a crizei climatice

Informații de context

Informațiile false au apărut recent într-un articol intitulat: „Bill Clinton și Papa Francisc solicită depopularea urgentă pentru a salva planeta”, pe un website cunoscut pentru știri false și dezinformare. Ulterior, articolul a fost redistribuit masiv pe rețelele sociale, pe X (fostul Twitter), înregistrând peste un milion de vizualizări.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

Evaluarea noastră:

ADVERTISING

Afirmațiile analizate sunt false. Nici Papa Francisc, nici președintele Clinton, nu au sugerat că „depopularea urgentă” a planetei ar fi o soluție la criza climatică. Deși articolul include câteva citate autentice din conversația dintre cele două personalități, nu prezintă nicio dovadă că cei doi ar fi cerut o astfel de măsură. Știrea falsă prezintă o interpretare deformată, înșelătoare, a remarcilor făcute de Suveranul Pontif cu privire la nevoia urgentă de combatere a crizei climatice. De asemenea, nu există nicio referință la depopulare în transcrierea oficială a comentariilor Papei, publicate de biroul de presă al Vaticanului.

ADVERTISING

Această știre, apărută pe un site cunoscut pentru publicarea de știri false și dezinformare, reprezintă un exemplu clar de dezinformare, care utilizează tactici de manipulare și omisiune pentru a induce în eroare publicul și a distorsiona mesajele autentice ale unor lideri proeminenți. Este important să abordăm astfel de afirmații într-o manieră critică și să ne informăm din surse credibile înainte de a accepta și de a distribui astfel de conținut.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

Reuters.com – Fact Check: Pope, Bill Clinton did not call for depopulation to curb climate change

Fullfact.org – The Pope and Bill Clinton haven’t called for ‘urgent depopulation’

C-span.org – Pope Francis Speaks at Clinton Global Initiative


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇