Una dintre cele mai enigmatice specii de hominid a fost descoperită în Africa de Sud. Era contemporană cu primii oameni moderni

Una dintre cele mai enigmatice specii de hominid a fost descoperită în Africa de Sud. Era contemporană cu primii oameni moderni

O specie de hominid, practic un strămoș al omului modern, a fost descoperită în sistemul de peșteri Rising Star din Africa de Sud, într-un pasaj întunecat ce măsoară doar 15 centimetri lățime, semn că a fost plasat acolo intenționat.

Cercetătorii au găsit acolo craniul fragmentat al unui strămoș al oamenilor de acum 40.000 de ani. Craniul aparține unui copil de circa 6 ani, iar specia din care face parte a fost numită Homo naledi.

Mai multe rămășițe au fost descoperite în peșteră și se crede că aceasta era folosită pentru înmormântări de către hominizii care nu aveau creierul mai mare decât o portocală.

ADVERTISING

Descoperirea a fost relatată în jurnalul PaleoAnthropology, iar oamenii de știință cred că la acea vârstă, Leti, cum a fost numită fosila, avea deja creierul dezvoltat la o capacitate de 90 – 95% din cel al unui adult, relatează IFL Science.

”Homo naledi rămâne una dintre cele mai enigmatice rude ale vechilor oameni descoperite vreodată”, a declarat profesorul Lee Berger, care a condus cercetările.

”E clar o specie primitivă, de pe vremea când noi credeam că în Africa se aflau doar oamenii moderni”, a mai spus acesta despre descoperirea care naște multe întrebări.

ADVERTISING

Homo naledi mergea vertical, măsura aproximativ 1,44 metri și cântărea între 40 și 56 de kilograme. Descoperirile sugerează faptul că se numărau printre strămoșii mai inteligenți ai oamenilor moderni și că stăpâneau folosirea focului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇