Analiza unor fosile aparținând cel mai probabil omului de Neanderthal sau predeceserilor săi arată că este foarte posibil ca aceștia să fi supraviețuit iernilor grele, acum peste 400.000 de ani, hibernând.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie în urma analizei unor fosile umane găsite într-o peșteră din situl arheologic Atapuerca, lângă Burgos, în nordul Spaniei, arată The Independent.
Peștera, în sine, e ca o groapă cămună – atât de multe fosile umane și nu numai s-au găsit aici de-a lungul timpului.
Cercetătorii au descoperit că oasele, vechi de 430.000 de ani, prezentau leziuni similare cu cele ale animalelor care hibernează.
Se crede că prin încetinirea metabolismului primele specii de oameni reușeau să treacă peste iarnă dormind. Se întâmpla într-o vreme în care resursele, hrana, erau foarte greu de găsit, cu mult mai puține decât în prezent.
Deși ideea pare una ce ține mai degrabă de SF, nu e deloc imposibil ca oamenii să fi hibernat, se arată într-un raport publicat de jurnalul L’Anthropologie. Oamenii de știință spun că această capacitate de a hiberna era prezentă în mamiferele primitive și primate și chiar în cazul oamenilor.
Citește și ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care
Juan-Luis Arsuaga - care a condus echipa care a făcut primele excavări la acest sit - și Antonis Bartsiokas, de la Universitatea Democrit, susțin că fosilele găsite acolo arată variații sezoniere care sugerează că creșterea osului a fost întreruptă pentru luni bune în fiecare an.
Hibernau, iar acest lucru se vede printr-o întrerupere în dezvoltarea osului, explică aceștia.
Din 1983, situl Sima de los Huesos este excavat anual, iar până acum au fost dezgropate de aici peste 5.500 de schelete, care au oferit informații prețioase legate de evoluția primilor oameni din Europa.
Vezi și De fapt, de ce erau obeze figurinele reprezentând femei, vechi de acum 30.000 de ani?