ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care

ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care

Se știe că diferitele specii de hominizi s-au împerecheat între ele. Iar neanderthalienii ne-au lăsat, prin ADN, o predispoziție la anumite boli, așa cum sunt cancerul de prostată, bolile autoimune sau diabetul, au descoperit oamenii de știință.

Când primii Homo sapiens au emigrat din Africa și au început să se răspândească pe teritoriile eurasiatice s-au întâlnit cu câțiva dintre verii noștri ancestrali, inclusiv denisovani și neanderthali. ADN al acestora încă se găsește la anumite populații.

Iar oamenii de știință au descoperit că materialul genetic provenit de la neanderthalieni influențează predispoziția omului modern către afecțiuni precum fibroza chistică și schizofrenie, arată IFL Science.

ADVERTISING

Citește și Cromozomul Y controlează mai mult decât sexul masculin. Are efecte directe asupra inimii

Un studiu realizat pe populația japoneză – și ea purtătoare a acestor rămășițe de ADN al omului de Neanderthal - a arătat că trei variante cheie de gene antice, cunoscute ca polimorfisme mononucleotidice arhaice (aSNP), s-au dovedit a avea un impact direct asupra dermatitei, bolii Graves și artritei reumatoide.

La fel, s-a dovedit că în prezența genelor moștenite de la specia între timp dispărută există predispoziție pentru diabet și cancer de prostată, au stabilit oamenii de știință estonieni, cei care au realizat studiul publicat de revista Genome Biology and Evolution.

ADVERTISING

Vezi și Arheologii au secvențiat cel mai vechi ADN de Neanderthal din Europa Centrală și de Est


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇