De fapt, de ce erau obeze figurinele reprezentând femei, vechi de acum 30.000 de ani?

De fapt, de ce erau obeze figurinele reprezentând femei, vechi de acum 30.000 de ani?

Unele dintre cele mai vechi forme de artă, enigmaticele figurine „Venus” sculptate acum 30.000 de ani, au intrigat întotdeauna oamenii de știință. Un cercetător american a prezentat recent o teorie nouă și considerată credibilă de către comunitatea științifică.

Cum în acea vreme obezitatea era un fenomen foarte rar întâlnit, dacă nu cumva inexistent, se pune problema de ce sunt astfel reprezentate femeile.

Medicul Richard Johnson, autor principal al studiului publicat în revista Obesity, este de părere că micile figurine, care încăpeau într-o palmă, reprezentate în mai toate cărțile de istorie, văzute multă vreme drept simboluri ale fertilității sau frumuseții, aveau un cu totul alt înțeles, arată IFL Science.

ADVERTISING

„Unele din cele mai timpurii obiecte de artă din lume sunt aceste misterioase figurine ale unor femei supraponderale din vremea vânătorilor-culegători europeni din era glaciară, când nu te-ai fi așteptat să vezi în niciun caz obezitate”, spune Johnson, profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, specializat în boli de rinichi și hipertensiune.

”Demonstrăm că aceste figurine sunt corelate cu perioade de stres nutrițional extrem”, explică el.

Primii oameni moderni au venit în Europa în timpul unei perioade calde, acum 48.000 de ani, explică el. Aceștia vânau reni, cai și mamuți. Vara mâncau mure, pești, nuci și plante. Dar, atunci ca și acum, vremea nu rămânea neschimbată, existând episoade extrem de vitrege, de frig extrem.

ADVERTISING

Când temperaturile scădeau, păturile de gheață avansau, aducând foametea. În lunile cele mai reci, temperaturile coborau la 10-15 grade Celsius. Unele grupuri de vânători-culegători n-au supraviețuit, altele s-au mutat mai la sud, iar unele au căutat refugiu în păduri. Obiectivul principal era vânătoarea pentru supraviețuire.

În aceste perioade de disperare au apărut figurinele obeze. Înalte de doar 6 - 15 cm, erau realizate din piatră, fildeș, corn sau ocazional din lut. Unele erau purtate ca amulete.

Te-ar putea interesa și Primele paturi din istorie? Sunt vechi de 200.000 de ani!

Măsurătorile arată că figurinele găsite în apropierea ghețarilor erau mai ”rotunde” decât cele găsite mai departe. Oamenii de știință cred că figurinele reprezentau tipuri corporale idealizate pentru acele condiții dificile de viață.

ADVERTISING

Citește și Modul ingenios în care își găteau hrana strămoșii noștri înainte să descopere focul

”Presupunem că transmiteau idealuri de dimensiuni corporale pentru femeile tinere, în special pentru cele care trăiau în apropierea ghețarilor”, explică Johnson, care este și antropolog. ”Am aflat că proporțiile mărimii corpului erau cele mai mari când ghețarii avansau, pe când obezitatea scădea când vremea se încălzea și ghețarii se retrăgeau”, mai spune el.

El și echipa sa sunt de părere că, în acele vremuri, obezitatea era o condiție dezirabilă. O femeie obeză în vremuri de penurie putea duce o sarcină mai bine decât una suferind de malnutriție. Așa că figurinele erau un fel de amulete, o protecție pentru femeie pe parcursul sarcinii, nașterii și alăptării.

Multe din figurine păreau uzate, indicând că erau moșteniri de familie trecute de la mame la fiice pe parcursul mai multor generații. Femeile ajunse la pubertate sau în primele faze ale sarcinii le-ar fi putut primi cu speranța atingerii masei corporale necesare pentru o naștere reușită.

Era modelul pe care ar fi trebuit să-l urmeze, dacă hrana era suficientă, pentru a asigura continuitatea, nașterea unei noi generații.

Vezi și Strămoșii noștri de acum peste un milion de ani construiau săgeți dintr-un material la care nu te-ai aștepta


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇