Primele paturi din istorie? Sunt vechi de 200.000 de ani!

Poate că nu au avut saltele fanteziste, însă primii strămoși ai oamenilor își construiau cu pricepere paturi foarte eficiente, au descoperit oamenii de știință.

Arheologii au găsit rămășițele unor paturi umane în Peștera Border, din Africa de Sud, arată Science Alert. Descoperirea indică faptul că, în urmă cu 200.000 de ani, strămoșii noștri își creau paturi din iarbă, cu 100.000 de ani mai devreme decât se estima până acum.

Citește și Oamenii de știință au obținut în laborator maimuțele cu cel mai mare creier

ADVERTISING

Paturile erau construite pe straturi de cenușă, pentru a fi îndepărtate insectele enervante, ce ar fi putut să tulbure somnul.

“Credem că așezarea paturilor de iarbă pe cenușă era o strategie nu doar pentru a crea o baza de izolare fară pământ, dar și pentru a tine departe insectele”, a declarat arheologul Lyn Wadley, din cadrul Universității din Witwatersrand, Africa de Sud.

Rămășițele acestor paturi au fost găsite în spatele peșterii, în cele mai călduroase și sigure locuri. Tot acolo oamenii făceau și focul.

ADVERTISING

Cenușa folosită era, practic, un insecticid natural. Mai mult, s-au găsit în aceste paturi rămășițe ale plantei Tarchonanthus camphoratus, folosită și în prezent pe post de insecticid natural în Africa de Sud.

Early humans in South Africa used grass to create bedding, 200 000 years ago

Vezi și Strămoșii noștri de acum peste un milion de ani construiau săgeți dintr-un material la care nu te-ai aștepta

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇