Tehnica de zbor neașteptată a condorilor. Cum reușesc să plutească în aer în 99% din timp, chiar dacă sunt printre cele mai grele păsări

Tehnica de zbor neașteptată a condorilor. Cum reușesc să plutească în aer în 99% din timp, chiar dacă sunt printre cele mai grele păsări

Condorii din Anzi au ajuns la perfomanța de a da din aripi doar în 1% din timpul pe care îl petrec în aer, arată un studiu recent. Practic, pot pluti multe ore, fără a fi nevoiți să depună efort, au descoperit cu uimire oamenii de știință.

Dintre păsările care reușesc performanța de a da din aripi foarte puțin cât se mențin în aer, condorii sunt și cei mai mari, notează AP. Condorii, cea mai mare specie de vultur, au o deschidere a aripilor de trei metri și pot cântări până la 15 kilograme.

În cadrul unui studiu, 8 condori au fost monitorizați în Patagonia, pe parcursul a 250 de ore de zbor. În mod incredibil, în 99% din timp doar au plutit. Au dat din aripi mai ales în momentul desprinderii de sol.

ADVERTISING

Una dintre păsări a zburat mai bine de cinci ore, acoperind peste 160 de kilometri, fără a da din aripi nici măcar o dată, se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cum reușesc acest lucru? Sunt experți în pilotaj, explică Emily Shepard, biolog la Universitatea Swansea, din Țara Galilor. Pentru ei cerul nu e gol, e plin de curenți pe care știu să-i folosească în avantajul lor. Se folosesc inclusiv de aerul cald care se ridică.

Pentru comparație, în timpul zborului, berzele dau din aripi în 17% din timp, în timp ce egretele, în 25% din timp.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇