Țestoasa de aproape 4 metri care a trăit în Europa

Țestoasa de aproape 4 metri care a trăit în Europa

O specie străveche de broască țestoasă, descoperită în Spania, ar fi fost cea mai mare broască țestoasă marină care a existat vreodată în Europa, sugerează un nou studiu.

Cu o lungime a corpului estimată la 3,74 de metri, aceasta depășește descoperirile anterioare făcute pe bătrânul continent. Totuși, cea mai mare broască țestoasă care a trăit vreodată pe Terra ajungea la 4,6 metri și cântărea până la 3,2 tone. E vorba despre exemplarele speciei Archelon, care au trăit în mările din jurul continentului nord-american spre sfârșitul perioadei cretacice, conform Phys.org.

ADVERTISING

În Europa, nicio broască țestoasă marină, dispărută sau în viață, nu a depășit 1,5 metri lungime.

Noul exemplar, descoperit în localitatea Cal Torrades, în nord-estul Spaniei, a fost numit Leviathanochelys aenigmatica.

The Leviathanochelys aenigmatica was a sea turtle that roamed Europe 83 million years ago. Clocking in at about 12 feet long and weighing nearly two tons, the marine animal is Europe's biggest-known turtle.

Publicată de IGN pe Luni, 21 noiembrie 2022

Rămășițele sale, care au fost excavate între 2016 și 2021, constau dintr-un pelvis fragmentat, dar aproape complet, și părți din carapacea superioară. Acestea datează din epoca Campanian, între 83,6 și 72,1 milioane de ani în urmă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pornind de la mărimea pelvisului, autorii calculează că specia Leviathanochelys ar fi putut ajunge la o lungime a corpului de până la 3,74 metri. Ei estimează că lățimea maximă a pelvisului broaștei țestoase era însă de 88,9 centimetri, ceea ce depășește cele mai mari estimări pentru Archelon (81,0 cm lățime).

Lungimea estimată de către specialiști face ca specimenul Leviathanochelys să fie cel mai mare descoperit în Europa și unul dintre cei mai mari găsiți vreodată, indiferent de loc, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.

ADVERTISING

Autorii studiului, Àngel H. Luján, Albert Sellés, spun că aceste descoperiri indică faptul că gigantismul la țestoasele marine s-a dezvoltat în mod independent în diferite specii, atât în America de Nord, cât și în Europa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇