Un liliac cu o greutate de numai șapte grame a reușit să parcurgă peste 2.300 de kilometri, zburând din Rusia până în Alpii francezi.
Liliecii din specia Pipistrellus nathusii, cum este cel de față, sunt celebri pentru capacitatea lor de a zbura pe distanțe lungi, dar acesta este chiar un zbor record. Este cel mai lung zbor cunoscut făcut de un liliac, indiferent de specie, scrie National Geographic.
Femela a zburat cel puțin 2.300 km, deși unele estimări indică și posibilitatea ca lunga ei călătorie să fi fost chiar de peste 2.800 km, pentru că e puțin probabil să fi zburat în linie dreaptă.
Precedentul record fusese stabilit în 2017 de un liliac din aceeași specie, care a zburat din Lituania în Spania, peste 2.200 km, tot în căutarea unui climat mai cald.
Acești lilieci europeni au o anvergură a aripilor de 20 - 22 cm, chiar dacă cântăresc doar câteva grame.
Capacitatea lor de a zbura pe distanțe atât de lungi a devenit cunoscută în 2009, când, în Alpii francezi, a fost găsit un liliac mort care avea montată o mică etichetă pe care scria „Rusia”. Un cercetător pe nume Jean-François Desmet a căutat ani buni să afle cine a pus plăcuța și unde, iar în 2021 a avut succes. A aflat atunci că plăcuța fusese atașată de către Denis Vasenkov, de la Academia Rusă de Știință.
Vasenkov a montat peste 1.500 de plăcuțe în 20 de ani și nu s-ar fi așteptat ca vreunul dintre lilieci să ajungă atât de departe.
Eticheta fusese pusă în rezervația naturală Darwin (Darvinskîi Zapovednik) din nordul Rusiei europene. Rezervația este situată în districtul Cerepoveț din oblastul Vologda și în districtul Breytovsky din oblastul Iaroslavl, pe malul lacului de acumulare Rîbinsk al râului Volga.
Liliecii din specia Pipistrellus se înmulțesc și își cresc puii vara, în nord-estul Europei, înainte de a migra spre sud-vest, pentru a hiberna în lunile mai reci. Acești lilieci hibernează în clădiri sau în copaci, ceea ce înseamnă că au nevoie de un climat mai cald decât liliecii care hibernează în peșteri sau în alte medii închise.