O pasăre a reușit performanța de a zbura nonstop preț de 12.000 de kilometri, din Alaska până în Noua Zeelandă, fără nicio pauză. E cel mai lung zbor înregistrat vreodată.
Zburătoarea, o specie de sitar, cunoscută însă ca 4BBRW, monitorizată de organizația Global Flyway Network, și-a început călătoria în 16 septembrie și a terminat-o 11 zile mai târziu, timp în care nu s-a oprit pentru a mânca sau a se odihni, arată IFL Science.
A călătorit 12.854 kilometri, o distanță record parcursă de o pasăre. Precedentul record era de 11.680, fiind stabilit de un membru al aceleiași specii, în 2007.
Păsările din specia Limosa lapponica, cum e și cazul de față, zboară adesea fără întrerupere, în timpul migrațiilor, circa 10.000 de kilometri. În acest caz, de folos a fost și vântul prielnic, arată sursa citată.
Cum reușește o pasăre să parcurgă astfel de distanțe fără hrană, fără pauze? Secretul constă în forma aerodinamică, ce îi permite să zboare cu viteză, dar și în faptul că reușește să depună strat adipos înainte de drum. Specia e concepută pentru zboruri-maraton, consumând doar 0,41% din greutatea sa în fiecare oră de zbor.