O mumie a fost găsită legată fedeleș. De ce a fost bărbatul trimis pe altă lume așa

O mumie a fost găsită legată fedeleș. De ce a fost bărbatul trimis pe altă lume așa

O mumie legată cu frânghie a fost descoperită de o echipă de arheologi din SUA, în situl pre-incaş Cajamarquilla, situat la aproximativ 25 de kilometri de Lima, capitala statului Peru.

Descoperirea a fost făcută într-o cameră funerară subterană, iar mumia legată fedeleș pare a fi un bărbat adult, arată The Guardian.

Din primele cercetări, se estimează că rămășițele datează din vremea culturii Chaclla, care s-a dezvoltat în regiunea Anzilor Cordilieri din jurul Limei, în urmă cu 800-1200 de ani.

Corpul a fost așezat în poziție fetală și legat cu frânghii, astfel că mumia s-a păstrat până azi într-o poziție ghemuită.

ADVERTISING

Bărbatul a fost îngropat cu o serie de obiecte funerare, inclusiv ceramică și unelte din piatră.

locul-in-care-a-fost-facuta-descoperirea

Dar de ce a fost bărbatul astfel legat? „Principala caracteristică a mumiei este că întregul corp este legat cu frânghii, iar mâinile acoperă fața, ceea ce poate fi parte din practica funerară locală”, a explicat arheologul Van Dalen Luna, de la Universitatea de Stat din San Marcos, California.

Situat pe ruta comercială care leagă Anzii Cordilieri de așezările urbane de pe coastă, Cajamarquilla a devenit un centru comercial important la nivel regional în perioada intermediară târzie (1000 – 1470). Prosperitatea sa se vede inclusiv în rafinamentul construcțiilor și în planificarea complexă a orașului, care cuprinde clădiri publice mari, bulevarde și piețe.

ADVERTISING

Practica funerară de legare cu frânghie se întâlnește, de obicei, la popoarele prespaniole târzii din Anzii Cordilieri. Găsirea mumiei în Cajamarquilla este o dovadă că orașul a fost locuit nu doar de popoarele de coastă din zona apropiată, ci și de oameni de origine andină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇