A fost descoperită o mumie total atipică. Modalitatea de împachetare este fără precedent

A fost descoperită o mumie total atipică. Modalitatea de împachetare este fără precedent

Tehnica prin care se obțineau mumiile în Egiptul antic este binecunoscută. Însă oamenii de știință au dat peste o mumie cu totul atipică. Practic, după moarte, o femeie care a trăit în 1207 i.e.n a fost mumificată cu noroi.

Carapacea din noroi este o descoperire fără precedent, ce dezvăluie un „tratament mortuar care nu a mai fost documentat până acum în arheologia egipteană”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat online în jurnalul PLOS One și citat de Live Science.

Este posibil ca „învelișul din noroi” să fi fost folosit pentru a stabiliza mumia după ce a fost deteriorată, însă folosirea noroiului ar fi putut să imite practicile folosite de membrii de elită ai societății, care uneori erau mumificați cu materiale pe bază de rășină, importate.

ADVERTISING

„Noroiul este un material mult mai accesibil”, a explicat Karin Sowada, autor al studiului, de la Departamentul pentru Istorie și Arheologie al Universității Macquarie din Sydney, Australia.

Citește și Mumii cu limba de aur, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Egipt

Teaca din noroi nu este singura ciudățenie descoperită de cercetători. Corpul mumificat s-a dovedit a fi mai vechi decât sicriul în care acesta se găsește.

La fel ca multe alte mumii egiptene, „mumia din noroi” și sicriul său au fost cumpărate în anii 1800 de către un colecționar din Occident. În cazul de față, Sir Charles Nicholson, un politician anglo-australian, a adus mumia în Australia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nicholson a donat mumia Universității din Sydney în 1860, iar astăzi aceasta este expusă la Muzeul Chau Chak Wing. Însă se pare că persoana care a vândut artefactele l-a păcălit pe Nicholson pentru că sicriul este mult mai recent decât corpul îngropat în interiorul său, au aflat oamenii de știință.

După ce a murit, femeia a fost mumificată și înfășurată în textile. Apoi, rămășițele ei au fost deteriorate în „circumstanțe necunoscute”, posibil de către hoții de morminte, astfel că cineva a trebuit să repare mumia. Procesul a inclus „reînfășurarea, împachetarea și căptușeala cu textile, iar apoi aplicarea carapacei din noroi”, se arată în raport. Sicriul folosit este cu 200 de ani mai tânăr decât mumia.

ADVERTISING

Vezi și Descoperire surprinzătoare făcută în interiorul unei mumii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇