Nouă teorie care explică visele ciudate, aparent de neînțeles

Nouă teorie care explică visele ciudate, aparent de neînțeles

Te-ai trezit vreodată întrebându-te ce-a fost ciudățenia visată, de unde a ajuns în creierul tău așa ceva? Erik Hoel, cercetător și profesor de neuroștiință la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA, are o teorie interesantă pentru astfel de vise bizare, aparent fără înțeles.

Acesta susține că orice ciudățenie apărută în vis nu e deloc întâmplătoare și, de fapt, ne ajută să facem față mai bine situațiilor de zi cu zi, din realitate, informează IFL Science.

Pentru că zilele noastre tind să semene, dacă nu chiar să fie similare, creierul nostru introduce situații noi în vis, pentru că, chiar și cu o existență monotonă, tot trebuie să fim pregătiți pentru situații neașteptate, ieșite din comun.

ADVERTISING

Suntem obligați, fie și în somn, să facem față unor circumstanțe noi și neașteptate. Pe timpul zilei, acest haos, chiar dacă folositor, nu poate fi introdus în ”program”, pentru că trebuie să facem față sarcinilor de zi cu zi. Cu somnul însă lucrurile stau altfel.

Putem înțelege mai bine acest fenomen uitându-ne la inteligența artificială, AI. O problemă comună atunci când vine vorba de instruirea inteligenței artificiale (IA) este că rețeaua devine prea familiarizată cu datele prin care este instruită, astfel încât presupune că setul de date este reprezentarea perfectă a oricărui lucru pe care l-ar întâlni. Oamenii de știință încearcă să rezolve această rigiditate a AI prin introducerea haosului, sub forma unor date corupte sau compromise.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Practic, la fel se întâmplă și în creierul nostru prin apariția situațiilor complet neașteptate din vis, explică omul de știință, aceasta fiind însă doar una dintre teoriile care circulă în comunitatea științifică.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇