A câștigat un mare concurs cu o fotografie generată de Inteligența Artificială și a refuzat premiul: Nimeni nu face diferența!

A câștigat un mare concurs cu o fotografie generată de Inteligența Artificială și a refuzat premiul: Nimeni nu face diferența!

Un artist a refuzat un premiu la un important concurs de fotografie pentru că a câștigat cu o lucrare generată de Inteligenţa Artificială. El a dorit astfel să demonstreze că o competiţie fotografică nu poate depista o formă de artă realizată prin acest mijloc.

Fotograful german Boris Eldagsen a câştigat premiul Sony World Photography al Organizaţiei Mondiale de Fotografie pentru o imagine cu titlul „The Electrician”. Lucrarea apare ca o fotografie veche care arată două femei, dintre care una se află în spatele celeilalte, iar mâna unei alte persoane atinge corpul femeii din faţă.

ADVERTISING

Parte dintr-o serie numită „Pseudomnesia”, lucrarea a fost modificată folosind tehnici cunoscute sub denumirea de „inpainting”, „outpainting” şi „prompt whispering”.

„Aşa cum fotografia a înlocuit pictura în reproducerea realităţii, AI va înlocui fotografia”, a scris Eldagsen într-o descriere. „Nu vă fie frică de viitor. Va fi mai evident că mintea noastră a creat întotdeauna lumea care o face să sufere”.

Iniţial, când lucrarea a fost selectată pentru concurs în martie, Eldagsen a scris pe site-ul său că era „fericit” că „imaginea” lui, aşa cum o numea, a câştigat. Apoi, când a câştigat săptămâna trecută, tonul a fost diferit.

ADVERTISING

„Imaginile AI şi fotografia nu ar trebui să concureze între ele într-un astfel de concurs”, a scris el pe 13 aprilie. „Sunt entităţi diferite. AI nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul”.

„Noi, fotografii, avem nevoie de o discuţie deschisă. O discuţie despre ce vrem să considerăm fotografie şi ce nu. Este umbrela fotografiei suficient de mare pentru a invita imaginile AI să intre - sau ar fi aceasta o greşeală?”.

REFUSAL OF THE PRIZE of the Sony World Photography Awards, Open Competition / Creative Category at tonight's award...

Publicată de Boris Eldagsen pe Joi, 13 aprilie 2023

Eldagsen, care s-a impus la categoria creativă, a îndemnat juriul să acorde premiul în bani unui festival de fotografie din Odesa, Ucraina.

ADVERTISING

În replică, Organizaţia Mondială a Fotografiei s-a disociat de acțiunea artistului german. „Având în vedere acţiunile sale şi declaraţia ulterioară în care se constată încercările sale deliberate de a ne induce în eroare şi, prin urmare, invalidând garanţiile pe care le-a oferit, nu mai simţim că suntem capabili să ne angajăm într-un dialog semnificativ şi constructiv cu el”, a transmis conducerea asociației.

„Recunoaştem importanţa acestui subiect şi impactul său asupra realizării imaginii astăzi. Aşteptăm cu nerăbdare să explorăm în continuare acest subiect prin diversele noastre canale şi programe şi salutăm dialogul în jurul acestuia. În timp ce elementele practicilor AI sunt relevante în contexte artistice de creare a imaginii, premiile au fost întotdeauna şi vor continua să fie o platformă pentru promovarea excelenţei şi a abilităţilor fotografilor şi artiştilor care lucrează în acest mediu”, a adăugat forul menționat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇