Cum arată și ce știe să facă Fedha, prezentatoarea de știri generată de Inteligența Artificială (Video)

Cum arată și ce știe să facă Fedha, prezentatoarea de știri generată de Inteligența Artificială (Video)

Un site kuweitian a prezentat-o pe Fedha, prima prezentatoare de știri virtuală din această țară care folosește Inteligența Artificială (AI).

Fedha și-a făcut apariția pe contul de Twitter al site-ului Kuwait News, cu părul blond descoperit, purtând o bluză albă și un sacou negru. Deocamdată, ea știe să spună doar câteva fraze, dar în viitor va prezenta buletinele de știri online, relatează The Guardian.

"Sunt Fedha, prima prezentatoare din Kuweit care lucrează cu Inteligența Artificială la Kuwait News. Ce fel de știri preferați? Să vă auzim părerea", spune ea în arabă, în clipul de prezentare.

Site-ul este afiliat primului cotidian de limbă engleză din regiunea Golfului, Kuwait Times, fondat în 1961.

ADVERTISING

Abdullah Boftain, redactor-șef adjunct la ambele publicații, a spus că acesta este un test al potențialului AI de a oferi "conținut nou și inovator".

Pe viitor, Fedja ar urma să deprindă accentul kuweitian și să prezinte buletinele de știri pe contul de Twitter al site-ului, care are 1,2 milioane de urmăritori.

"Fedha este un vechi prenume popular kuweitian care se referă la argint… Întotdeauna ne imaginăm roboții în culori argintii și din metal, așa că am combinat ambele elemente", a spus Boftain.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Părul blond și ochii de culoare deschisă ai prezentatoarei virtuale reflectă diversitatea populației din statul bogat în petrol, alcătuită din kuweitieni și expați, a menționat Boftain, precizând: "Fedha îi reprezintă pe toți."

Clipul de prezentare de 13 secunde a provocat un val de reacții pe rețelele de socializare, inclusiv în rândurile jurnaliștilor.

Dezvoltarea rapidă a Inteligenței Artificiale la nivel global promite avantaje în domenii precum sănătatea și îngrijirea, dar generează și temeri despre potențialul de a răspândi dezinformarea și a amenința siguranța locurilor de muncă și integritatea creațiilor artistice.

ADVERTISING

Fedha nu este, însă, prima prezentatoare virtuală de știri care folosește Inteligența Artificială, dar este cea mai fidelă reprezentare a unei persoane. În 2019, agenția de presă de stat Xinhua din China a dezvăluit prima prezentatoare de știri generată de AI.

Xin Xiaomeng și-a făcut singură prezentarea, în limba chineză, într-un scurt clip. Vocea și aspectul ei au fost inspirate de cele ale unei prezentatoare reale de la Xinhua, Qu Meng.

Cu trei luni înaintea apariției lui Xin, agenția de presă a lansat și două versiuni masculine. Prezentatorii virtuali chinezi pot să-și miște gura pentru a se sincroniza cu sonorul, să clipească, să-și miște capul și să-și ridice sprâncenele și prezintă știrile în buletinele online.

"Prezentatorii AI au devenit oficial membri ai echipei de redactori de la agenția Xinhua News. Vor lucra alături de ceilalți prezentatori pentru a vă aduce informația cu promptitudine și corect, atât în chineză, cât și în engleză", a spus un purtător de cuvânt al agenției de stat.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇