Inteligența artificială, pusă să descopere dacă oamenii sunt răciți doar din tonul vocii lor. Utilitatea neașteptată a studiului

Inteligența artificială, pusă să descopere dacă oamenii sunt răciți doar din tonul vocii lor. Utilitatea neașteptată a studiului

Ți s-a întâmplat să suni la muncă și să-ți iei liber pe motiv că ești răcit? Așa ceva nu va mai fi cu putință pe viitor, dacă inteligența artificială va continua să-și facă loc în mai toate domeniile. E posibil ca un robot să-ți dea verdictul: ești sau nu răcit. Iar dacă nu, ai face bine să vii la muncă, dacă nu vrei să-ți pierzi jobul.

Concret, în cadrul unui studiu recent realizat de cercetători de la Institutul Național de Tehnologie Sardar Vallabhbhai din Surat, India, inteligența artificială a fost pusă să descopere doar analizând mai multe voci dacă vorbitorii erau răciți sau nu.

ADVERTISING

Au fost ascultate vocile a 630 de germani, din care 111 erau răciți. Conform Business Insider, subiecții au fost rugați să numere de la unu la 40 înainte de a descrie ce au făcut în weekend. Apoi, li s-a spus să recite fabula lui Esop „Vântul din nord și soarele”.

Inteligența artificială a reușit să detecteze corect răceala în aproximativ 70% din cazuri.

Potrivit cercetătorilor, principala aplicație a rezultatelor ar fi de a putea identifica o răceală fără a fi nevoie de vizite costisitoare și care durează, la medic. Cine știe însă cum va putea fi extinsă această capacitate a inteligenței artificiale.

ADVERTISING

Anul trecut, un grup de cercetători a reușit să folosească inteligența artificială pentru a detecta boala Parkinson prin intermediul tiparelor de respirație ale pacienților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇