Ce se întâmplă când Inteligența Artificială scrie articole de presă: Redacția a întrerupt experimentul secret

Ce se întâmplă când Inteligența Artificială scrie articole de presă: Redacția a întrerupt experimentul secret

Site-ul american de tehnologie CNET a oprit testarea în secret a unui instrument automat de scriere bazat pe Inteligența Artificială, întrucât articolele publicate erau pline de erori. Și se pare că unele erau și suspecte de plagiat.

CNET a anunțat că a făcut corecturi în mai multe articole, inclusiv unele modificări „substanțiale”, după ce a folosit un instrument digital bazat pe Inteligența Artificială (AI) pentru a ajuta la redactarea mai multor materiale, relatează CNN.

Site-ul a oprit folosirea instrumentului AI de scriere, a anunțat redactorul-șef Connie Guglielmo într-un editorial.

Dezvăluirea survine după ce publicația Futurism a scris la începutul lunii ianuarie că CNET folosește în secret AI pentru a scrie articole, iar ulterior a descoperit greșeli într-unul dintre acestea.

Folosirea programelor automate de scriere bazate pe AI nu reprezintă o noutate - Associated Press a făcut acest pas în urmă cu aproape zece ani - însă această tendință a atras atenția după dezvoltarea ChatGPT, un nou instrument de tip chatbot AI care poate genera rapid povești și versuri de melodii, în funcție de solicitările utilizatorului.

ADVERTISING

Connie Guglielmo a scris în editorialul său că CNET nu a folosit ChatGPT, ci un motor AI dezvoltat pe plan intern pentru a ajuta la scrierea a 77 de articole publicate începând din noiembrie.

Ea a menționat că textele respective reprezintă doar aproximativ 1% din totalul conținutului publicat de CNET în acea perioadă și că acestea au făcut parte dintr-un proiect experimental destinat departamentului economic al site-ului, CNET Money, "pentru a-i ajuta pe editori să creeze un set de explicații de bază în jurul subiectelor legate de serviciile financiare".

"Editorii au creat mai întâi liniile mari ale articolelor, apoi le-au extins, au făcut adăugiri și au editat drafturile AI înainte de a publica. După ce unul dintre articolele asistate de AI a fost citat, în mod just, pentru erori factuale, echipa editorială de la CNET Money a realizat un audit complet", a explicat redactorul-șef.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ancheta internă a depistat și alte articole care necesitau corecturi, iar câteva texte au avut nevoie de modificări substanțiale, a recunoscut Guglielmo. CNET a identificat și multe articole cu "probleme minore", precum nume incomplete ale companiilor, numere eronate sau exprimări vagi.

Una dintre corecturi, adăugată la sfârșitul unui articol intitulat "Ce este dobânda compusă?", precizează că materialul a prezentat inițial câteva sfaturi greșite asupra finanțelor personale: "O versiune anterioară a acestui articol a sugerat că un deponent ar putea câștiga 10.300 de dolari după un an la 10.000 de dolari plasați într-un cont de economii care oferă 3% dobândă compusă anual. Articolul a fost corectat pentru a clarifica faptul că deponentul ar câștiga 300 de dolari pentru suma principală de 10.000 de dolari", menționează redacția.

ADVERTISING

O altă mențiune sugerează că Inteligența Artificială a plagiat. "Am înlocuit unele fraze care nu erau în întregime originale", se arată la sfârșitul unui articol despre cum se poate închide un cont bancar.

Redactorul-șef al CNET nu a precizat câte din cele 77 de articole publicate au necesitat corecturi, nici câte dintre acestea au impus corecturi "substanțiale" și câte "minore". Guglielmo a menționat că articolele respective includ o notă a editorilor care explică ce anume a fost schimbat.

În ciuda acestor probleme, Guglielmo nu a exclus reluarea "colaborării" cu Inteligența Artificială. "Am întrerupt și vom reîncepe să folosim instrumentul AI când vom fi pe deplin siguri că acesta și procesul nostru editorial vor preveni erorile umane și AI", a arătat ea.

Guglielmo a mai spus că CNET a dezvăluit mai clar cititorilor ce articole au fost redactate folosind motorul AI. Site-ul a fost intens criticat pe rețelele de socializare pentru că nu și-a avertizat cititorii că semnătura "Redacția CNET Money" însemna că materialele au fost scrise cu instrumente AI. Noua semnătură este acum "CNET Money".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇