10 profesii amenințate de Inteligența Artificială: Unii vor fi eliminați de pe piața muncii, alții vor ajunge colegi cu "angajatul perfect"

10 profesii amenințate de Inteligența Artificială: Unii vor fi eliminați de pe piața muncii, alții vor ajunge colegi cu "angajatul perfect"

ChatGPT și alte programe bazate pe Inteligența Artificială ar putea înlocui anumite profesii, în special pe cele care implică procese cognitive analitice, spun experții.

De la lansarea sa, în noiembrie, ChatGPT, programul bazat pe Inteligența Artificială (AI) dezvoltat de start-up OpenAI, a redactat scrisori, a scris o carte pentru copii și chiar le-a făcut și temele pentru acasă unor elevi. Softul de tip chatbot s-ar putea dovedi, însă, mai puternic decât ne-am imaginat vreodată, scrie Insider.

Google a descoperit că ChatGPT e atât de capabil, încât l-ar recruta, ipotetic, ca programator începător dacă ar da un interviu de angajare în cadrul companiei. Iar angajații de la Amazon care l-au testat spun că "face o treabă foarte bună" răspunzând la întrebările clienților în centrul de suport, se pricepe la întocmirea documentelor de instruire și e "foarte bun" în a răspunde la întrebările despre strategii corporative.

Cu toate acestea, cei care l-au încercat au descoperit că, la fel ca omul, nici creația sa nu-i perfectă: ChatGPT poate genera dezinformare, reacționează greșit la problemele de programare și dă erori la calcule matematice elementare.

Un studiu din 2013 realizat de Universitatea Oxford a indicat că 47% din locurile de muncă din Statele Unite ar putea fi eliminate de AI în următorii 20 de ani, dar în deceniul scurs de atunci predicția nu s-a adeverit. Anu Madgavkar, de la McKinsey Global Institute, consideră că acest lucru s-a întâmplat pentru că gândirea umană trebuie aplicată acestor tehnologii pentru a evita erorile și prejudecățile. Iar acest proces durează.

ADVERTISING

Chiar dacă mai are de lucru pentru a egala și chiar depăși creativitatea minții umane, AI are avantajele sale tentante cu care se poate impune pe piața muncii: lucrează rapid, lucrează non-stop, lucrează mai ieftin și nu face grevă.

Insider a consultat mai mulți experți și a realizat o listă cu profesiile care sunt în pericolul de a fi înlocuite de Inteligența Artificială.

Sectorul tehnologic: programatori, ingineri de soft, analiști de date

Codarea și programarea computerizată sunt abilități foarte căutate pe piața muncii, dar e posibil ca ChatGPT și instrumente similare AI să umple unele dintre golurile în viitorul apropiat.

Posturile din sectorul tehnologic pentru dezvoltatori de soft, dezvoltatori web, programatori, codare și analiști de date sunt "destul de vulnerabile" la tehnologiile AI care vor prelua tot mai multe sarcini din aceste zone, spune Madgavkar. Asta pentru că programele precum ChatGPT sunt bune la folosirea datelor cu o relativă acuratețe.

Tehnologii avansate precum ChatGPT pot produce coduri mai rapid decât oamenii, ceea ce înseamnă că această muncă va fi făcută cu mai puțini angajați, arată Mark Muro, cercetător senior la Brookings Institute, care a cercetat impactul AI asupra forței de muncă din SUA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Companiile tehnologice precum cea care a dezvoltat ChatGPT, OpenAI, analizează deja înlocuirea inginerilor cu AI. Totuși, Oded Netzer, profesor la Columbia Business School, a spus pentru CBS MoneyWatch că AI va ajuta la codare și nu va înlocui oamenii.

Media: angajați din publicitate, scriere de conținut, scriere tehnică, jurnalism

AI poate citi, scrie și înțelege textele bazate pe date. "Analiza și interpretarea unor cantități mari de date și informații bazate pe limbaj este o abilitate pe care e de așteptat ca tehnologiile AI generative să o intensifice, arată Madgavkar.

Economistul Paul Krugman a scris într-un articol de opinie publicat de New York Times că ChatGPT ar putea îndeplini sarcini precum relatarea și scrierea "mai eficient decât oamenii".

Industria media a început deja să experimenteze conținutul generat de AI, însă rezultatele n-au fost pe măsura așteptărilor. Site-ul de tehnologie CNET a recunoscut că a utilizat AI pentru a scrie zeci de articole, însă textele au avut nevoie de corecturi întrucât conțineau multe erori. BuzzFeed a anunțat, de asemenea, că va folosi instrumente dezvoltate de producătorul ChatGPT pentru a genera noi forme de conținut.

ADVERTISING

Madgavkar precizează că majoritatea activității pe care o desfășoară creatorii de conținut nu poate fi automatizată. "Există foarte multă gândire în fiecare dintre aceste ocupații", a spus ea.

Juriștii și alți experți juridici

Ca și sectorul media, juriștii prelucrează cantități mari de informații, interpretându-le, sintetizându-le și transpunându-le în opinii sau sfaturi juridice. "Datele sunt structurate relativ repede, cu atenție la exprimare, și de aceea sunt destul de expuse la Inteligența Artificilă generativă", a spus Madgavkar.

Nici aici, însă, AI nu va putea automatiza complet sarcinile, întrucât aceste profesii necesită raționamentul uman pentru a înțelege ce dorește un client sau un angajator. "E ca un fel de îmbunătățire pe care ar primi-o unele dintre aceste ocupații, fiindcă folosești instrumente care pot face asta mai bine", a explicat experta.

Analiștii din cercetarea de piață

AI își dovedește puterea de calcul în analiza datelor și predicții, de aceea specialiștii în cercetare de piață pot fi afectați de AI, arată Muro. Analiștii colectează date, identificând tendințele din acestea și folosind ceea ce au găsit pentru a crea campanii de marketing eficiente sau pentru a decide unde și cum trebuie plasată publicitatea. "Sunt lucruri care vedem că acum se află la îndemâna AI", a explicat acesta.

Profesorii

Cadrele didactice din Statele Unite sunt îngrijorate că elevii folosesc ChatGPT pentru a trișa la temele de acasă. Un utilizator al rețelei Twitter a demonstrat cum a pus o imprimantă să-i scrie tema pe care i-a făcut-o ChatGPT:

Însă Pengcheng Shi, decan asociat la departamentul de calcul și științe informaționale de la Rochester Institute of Technology, e de părere că profesorii ar trebui să se gândească în primul rând la siguranța locurilor de muncă.

ChatGPT "poate deja să predea cu ușurință", a spus Shi pentru New York Post. "Deși are bug-uri și erori în privința cunoștințelor, acestea pot fi îmbunătățite cu ușurință. În principiu, trebuie doar să-l antrenezi pe ChatGPT", a adăugat el.

Sectorul financiar: analiști, consultanți în finanțe personale

Ca și în cercetarea de piață, specialiștii din sectorul financiar - analiștii financiari, consultanții și alții care folosesc cantități mari de date numerice - pot fi afectați de AI, spune Muro.

"AI poate identifica tendințele de pe piață, poate evidenția ce investiții din portofoliu merg mai bine sau mai rău, să comunice rapid toate astea și apoi poate folosi diverse alte forme de date oferite, de exemplu, de o companie financiară pentru a prognoza un mix mai bun de investiții", a explicat cercetătorul.

Acești analiști câștigă foarte mulți bani pentru că munca lor e foarte importantă, dar o parte din aceasta poate fi automatizată.

Traderii

Pengcheng Shi a mai spus pentru New York Post că și unii dintre cei care lucrează pe Wall Street, cum ar fi traderii, sunt în pericol.

"La o bancă de investiții, oamenii sunt angajați din timpul facultății și petrec doi, trei ani, pentru a lucra ca niște roboți și pentru a face modele Excel - poți să pui AI să facă asta", a explicat el.

Designerii grafici

Trei profesori au explicat în decembrie pentru Harvard Business Review că DALL-E, un instrument AI care poate genera imagini în câteva secunde, poate afecta sectorul designului grafic.

"Depășirea a milioane de oameni care au capacitatea de a crea și modifica imagini va avea un efect profund asupra economiei", au scris ei, adăugând că "aceste progrese recente în AI vor aduce cu siguranță o perioadă de greutăți și suferințe economice pentru unii ale căror locuri de muncă sunt afectate direct și cărora le este greu să se adapteze"

Contabili

În general, contabilitatea este considerată o profesie stabilă, dar chiar și locurile de muncă din acest sector ar putea fi puse sub semnul întrebării.

"Tehnologia încă nu a lăsat pe toată lumea fără loc de muncă, dar i-a lăsat pe câțiva fără serviciu" , a spus Brett Caraway, profesor asociat la Institutul de Comunicare, Cultură, Informație și Tehnologie de la Universitatea din Toronto, săptămâna trecută, la Global News Radio 640 Toronto.

Caraway a adăugat că "munca intelectuală" în special va fi amenințată. "Ar putea fi avocați, contabili. E ceva nou și va fi interesant de văzut cât de perturbatoare și dureroasă este pentru piața muncii și politică", a adăugat el.

Agenți de servicii pentru clienți

Oricine a trecut prin asta: suni sau scrii pe un chat la serviciul cu clienții al unei companii și primești un răspuns de la un robot. ChatGPT și tehnologiile asemănătoare ar putea continua această tendință.

Un studiu din 2022 al companiei de cercetare tehnologică Gartner a prezis că softurile de tip chatbot vor fi principalul canal de comunicare din centrele dedicate clienților pentru aproximativ 25% dintre companii până în 2027.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇