Ziua 824 Rusia pregătește o nouă ofensivă. Record al ucrainenilor: au lovit un radar la peste 1.800 km. Palatul lui Putin, țintă?

<span style="color:#990000;">Ziua 824</span> Rusia pregătește o nouă ofensivă. Record al ucrainenilor: au lovit un radar la peste 1.800 km. Palatul lui Putin, țintă?

În ziua 824 de război, forțele ruse au bombardat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O dronă kamikaze a căzut în localitatea Marhaneț, iar orașul Nikopol a fost vizat de tiruri intense de artilerie.

Ruşii strâng mai multe forţe la graniţa cu Ucraina, în vestul Belgorodului, la 90 de km nord-vest de oraşul Harkov, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. E posibil ca următoarea ofensivă să fie lansată asupra regiunii Sumî sau asupra unor zone din Harkov, din apropierea regiunii Sumî, a spus acesta.

De cealaltă parte, guvernatorul regiunii Krasnodar a declarat că resturile unei drone au avariat o clădire în fază de construire din satul Krinița, iar o altă dronă a căzut peste o fermă din Djankot, aflată foarte aproape de palatul lui Putin. Nexta scrie că reședința președintelui rus ar fi putut fi ținta atacurilor. Iar două drone au lovit dimineață o benzinărie din orașul Livnî, situată în regiunea rusă Oriol.

Iar Ucraina a marcat un nou record de distanță, după ce o dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situat în Orsk, în regiunea rusă Orenburg, la peste 1.800 de kilometri de Ucraina.

În timpul ăsta, Vladimir Putin a sosit în Uzbekistan şi s-a întâlnit cu omologul său Shavkat Mirziyoyev, fiind la a treia deplasare externă de la realegerea sa în martie.

Și Volodimir Zelenski este în vizită oficială, la Madrid, unde a aflat că Spania intenţionează să trimită Ucrainei rachete Patriot şi tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunţat în aprilie.

ADVERTISING

Președintele ucrainean a anunțat și că respinge propunerea ca Rusia să participe la summitul de pace din Elveția din luna iunie. Planul lui Zelenski este ca participanţii la summit să se pună de acord asupra unui document ce detaliază măsurile ce trebuie luate pentru a stabili o „pace justă" în Ucraina, pe baza unui plan de pace al Kievului, iar apoi aceste propuneri vor fi transmise Rusiei prin intermediari.

Situația pe front

  • Atac în Nikopol - Forțele ruse au bombardat în timpul nopții districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Acesta a spus că o dronă kamikaze a căzut în localitatea Marhaneț, iar orașul Nikopol a fost vizat de tiruri intense de artilerie, sediul unei companii private și două case din Nikopol fiind distruse.
  • Rusia pregăteşte o nouă ofensivă - Volodimir Zelenski a spus, într-un video filmat în Harkov, că ruşii strâng mai multe forţe la graniţa cu Ucraina, în vestul Belgorodului, la 90 de km nord-vest de oraşul Harkov. Nu este clar numărul acestor forte ruseşti, însă e posibil ca următoarea ofensivă să fie lansată asupra regiunii Sumî sau asupra unor zone din Harkov, din apropierea regiunii Sumî. Zona în care sunt concentrate noi forţe le-ar permite ruşilor să lanseze operaţiuni de ofensivă pe direcţia Zolociv şi Bohoduciv, două oraşe de lângă Harkov, sau pe direcţia vest, de-a lungul unei autostrăzi care conectează Bohoduciv de Sumî. Deşi lansarea unor operaţiuni de ofensivă mici ar afecta forţele ucrainene pentru că le-ar concentra într-un singur loc, lăsând neacoperite alte zone, ruşii nu au forţele necesare pentru a desfăşura o operaţiune ofensivă de amploare, care să ducă la capturarea sau încercuirea oraşelor Harkov şi Sumî, spun analiştii de la Instititul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Rusia spune că a capturat două localităţi - Armata rusă a "eliberat" satul Netailove, în regiunea Doneţk, din est, precum şi localitatea Ivanivka, din regiunea Harkov, aflată mai la nord, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. "Unităţile din grupul de trupe Vest au eliberat aşezarea Ivanovka din regiunea Harkov şi au ocupat linii mai favorabile", susţine comunicatul Moscovei.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Radar lovit de la peste 1.800 km - O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea rusă Orenburg, la peste 1.800 de kilometri de Ucraina, ceea ce reprezintă un nou record de distanţă, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda o sursă din cadrul serviciului condus de Kirilo Budanov. Consecinţele atacului sunt în curs de clarificare, potrivit GUR. Presa din Rusia a scris că o dronă "a căzut în apropiere de Orsk" şi că ţinta dronei "ar fi putut fi o instalaţie militară". Anterior, cea mai îndepărtată ţintă atacată de dronele ucrainene a fost o instalaţie din oraşul Salavat din republica rusă Başkortostan, care se află cu 140 de kilometri mai aproape de graniţa ucraineană decât Orsk.
  • Palatul lui Putin, atacat? - Guvernatorul regiunii Krasnodar a declarat că resturile unei drone au avariat o clădire în fază de construire din satul Krinița. O altă dronă a căzut peste o fermă din Djankot, aflată foarte aproape de palatul lui Putin. Ținta dronelor ar fi putut fi reședința lui Putin din Gelendjik, apropiat de ferma menționată, relatează Nexta. În Krinița sunt mai multe podgorii și o cramă care ar putea aparține președintelui rus, menționează sursa citată.
  • Atac cu drone - Două drone au lovit dimineață o benzinărie din orașul Livnî, situată în regiunea Oriol, a anunțat guvernatorul regional Andrei Klicikov. Potrivit acestuia, o dronă a lovit benzinăria din Livnî și a distrus fațada unei clădiri de birouri. A doua dronă a lovit în timp ce echipajele serviciilor de urgență interveneau la fața locului. Un pompier a fost ucis, iar trei salvatori au fost răniți.
  • Putin e în Uzbekistan - Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat la a treia deplasare externă de la realegerea sa în martie, a sosit duminică în Uzbekistan şi s-a întâlnit cu omologul său Shavkat Mirziyoyev înainte de începerea discuţiilor oficiale. Agenţiile de presă din Rusia anunţă că Mirziyoyev s-a întâlnit cu Putin la sosirea liderului de la Moscova la Taşkent în cursul serii, iar cei doi lideri au călătorit împreună într-o singură maşină. Fotografii şi înregistrări video postate pe site-ul Kremlinului şi de agenţiile de ştiri ruseşti au arătat cum Putin a vizitat parcul Noul Uzbekistan din Taşkent şi a depus o coroană de flori la un monument dedicat independenţei uzbece. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la televiziunea rusă că Rusia este deschisă la o cooperare mai largă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaz cu Uzbekistan, afirmând că "posibilităţile în acest caz sunt foarte extinse". Putin a vizitat deja China şi Belarus de când a obţinut realegerea cu o largă majoritate.
  • Profit record la a doua bancă a Rusiei - VTB, a doua mare bancă din Rusia, se aşteaptă să înregistreze un profit record de aproape 500 de miliarde ruble (5,58 miliarde de dolari) în 2024, dar o decizie finală cu privire la plata dividendelor va fi luată de Banca Centrală a Rusiei, a declarat luni directorul general de la VTB, Andrei Kostin. VTB a înregistrat pierderi semnificative în 2022, pe măsură ce statele occidentale au impus ample sancţiuni sectorului financiar rusesc, din cauza invaziei din Ucraina. În schimb, în 2023, VTB, o bancă controlată de statul rus, a raportat un profit net record de 432,2 miliarde ruble (4,68 miliarde dolari).
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Spania trimite Patriot și Leopard - Spania intenţionează să trimită Ucrainei rachete Patriot şi tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunţat în aprilie, a informat luni ziarul El Pais, citând surse sub rezerva anonimatului apropiate acestui dosar. Spania va livra Ucrainei circa zece rachete antiaeriene Patriot şi 19 tancuri germane Leopard 2A4 second-hand, precum şi arme fabricate în Spania, între care echipamente antidronă şi muniţie, arată ziarul. Noile livrări de armament vor fi anunţate azi, în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid, unde acesta se va întâlni cu premierul Pedro Sanchez şi cu regele Felipe. Detalii despre vizita lui Zelenski în Spania AICI.
  • Se înmulțesc sabotajele - Statele Unite și oficialii din serviciile de informații ale țărilor aliate au observat o creștere a numărului operațiunilor de sabotaj în Europa, care ar putea face parte din efortul Rusiei de a submina sprijinul pentru Ucraina, relatează The New York Times. Informațiile survin după ce în Polonia au fost arestați cel puțin 12 suspecți acuzați că spionau și plănuiau sabotaje în favoarea Rusiei. Acțiunile coordonate de serviciul de informații al armatei ruse (GRU) vizează ținte civile și au scopul de a genera impresia unei opoziții naționale împotriva sprijinirii Kievului, scrie ziarul, dând ca exemple incidente la un depozit din Anglia, o fabrica de vopseluri din Polonia, un magazin Ikea din Lituania și mai multe locuințe din Letonia.
  • Totul pentru obsesia lui Putin - Rusia a pierdut în jur de 24.000 de soldați uciși sau grav răniți pe lună de la invazia pe scară largă din Ucraina, a spus cancelarul german Olaf Scholz, duminică, pentru postul n-tv. "Toate acestea pentru megalomania imperialistă a președintelui rus", a adăugat Scholz. Potrivit armatei ucrainene, pierderile Rusiei de la începutul războiului se ridică la o jumătate de milion de militari morți și răniți. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în februarie că 180.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul războiului, în timp ce peste 31.000 de soldați ucraineni au murit. Iar Leo Docherty, ministru al Forțelor Armate din Regatul Unit, a estimat în aprilie pierderile Rusiei la peste 450.000 de oameni.
  • Zelenski nu vrea Rusia la summitul pentru pace - Președintele ucrainean a anunțat și că respinge propunerea ca Rusia să participe la summitul de pace din Elveția din luna iunie. Planul lui Zelenski este ca participanţii la summit să se pună de acord asupra unui document ce detaliază măsurile ce trebuie luate pentru a stabili o „pace justă" în Ucraina, pe baza unui plan de pace al Kievului, iar apoi aceste propuneri vor fi transmise Rusiei prin intermediari. Detalii AICI.
  • Instructori militari francezi în Ucraina - Primii instructori militari francezi urmează să sosească în Ucraina „în curând”, pentru a forma militari ucraineni, care se retrag din calea ofensivei ruse în Harkov, a anunțat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, relatează AFP. „Salut iniţiativa Franţei de a trimite instructori în Ucraina pentru a forma militari ucraineni. Am semnat deja documentele cere le vor permite primilor instructori francezi să vină în curând în centrele noastre de formare”, a scris Sîrski pe Telegram.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇