Ziua 823 Rusia pregătește o nouă ofensivă, dar ISW zice că pierde la Harkov. Zelenski le cere lui Xi și Biden să pună umărul la pace

<span style="color:#990000;">Ziua 823</span> Rusia pregătește o nouă ofensivă, dar ISW zice că pierde la Harkov. Zelenski le cere lui Xi și Biden să pună umărul la pace

Ziua 823 de război a început cu alarme sunând pe aproape întreg teritoriul Ucrainei, după ce, în timpul nopții, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au reușit să distrugă toate cele 31 de drone lansate de Rusia. De asemenea, au fost doborâte 12 rachete, însă două rachete hipersonice Kinjal au trecut de apărarea aeriană. Nu există încă informații despre locul în care acestea au lovit.

Autoritățile ucrainene au anunțat și un nou bilanț al atacurilor ucigașe ale rușilor de sâmbătă, asupra unui magazin aglomerat de bricolaj și unei zone rezidențiale din Harkov: 12 morți și 43 de răniți. Cel puţin doi dintre cei morţi erau angajaţi ai magazinului, iar 16 persoane sunt încă date dispărute. Este „încă un exemplu al nebuniei ruşilor”, a spus președintele Zelenski, care a cerut din nou aliaţilor occidentali ai Ucrainei să ajute la întărirea apărării anti-aeriene pentru a menţine oraşele ţării în siguranţă.

De asemenea, președintele ucrainean a anunțat că peste 80 de țări au confirmat participarea la summitul pentru pace, care ar urma să aibă loc în Elveția, la jumătatea lunii iunie. Zelenski a făcut și un apel la președintele Chinei, Xi Jinping și cel al SUA, Joe Biden, să devină „lideri ai eforturilor de pace, o pace reală, nu o pauză între lovituri”.

În timpul ăsta, Rusia a revendicat ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, Berestove. Această localitate este situată la marginea dintre regiunile Harkov şi Lugansk, la sud-est de oraşul Kupiansk, unul dintre obiectivele ruseşti din acest sector. Cu o zi înainte, trupele ruse revendicaseră capturarea satului Arhangelske, tot în est.

Iar Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei. El a spus că rușii „adună un alt grup de trupe în apropierea graniței noastre", fără să precizeze unde, dar oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea puternică în legătură cu regiunea Sumî.

ADVERTISING

Cu toate acestea, în raportul său zilnic, Institutul pentru Studiul Războiului spune că, în regiunea Harkov, pare că acțiunile rușilor au intrat în defensivă, ucrainenii preluând inițiativa. Există informații, care nu au fost încă verificate, că teritoriile ocupate după 10 mai ar fi eliberate treptat, rușii fiind împinși către granița de stat.

Ziua 822 Hipermarket bombardat în Harkov (Foto & Video) Putin îi contestă legitimitatea lui Zelenski. Cine deține controlul în Vovchansk?

Iată cele mai importante informații și evenimente de duminică, 26 mai, ziua 823 de război în Ucraina:

  • Alertă la prima oră - Sirenele au sunat pe aproape întreg teritoriul Ucrainei, la primele ore ale zilei de duminică, inclusiv la Kiev, anunță forțele aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.
  • Atac masiv în cursul nopții - Forțele ucrainene au distrus toate cele 31 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac aerian din timpul nopții de sâmbătă spre duminică, informează forțele aeriene ucrainene, citate de Reuters. De asemenea, apărarea ucraineană a doborât 12 rachete. Două rachete hipersonice Kinjal au trecut de apărarea aeriană, dar nu există încă informații despre locul în care acestea au lovit. Se știe doar că rachetele și dronele au fost doborâte deasupra unor regiuni din sudul, centrul, vestul și nordul Ucrainei.
  • Rușii, nevoiți să se retragă, la Harkov - În raportul său zilnic, Institutul pentru Studiul Războiului spune că, în regiunea Harkov, pare că acțiunile rușilor au intrat în defensivă, ucrainenii preluând inițiativa. Există informații, care nu au fost încă verificate, că teritoriile ocupate după 10 mai sunt eliberate treptat, rușii fiind împinși către granița de stat. Zelenski a declarat că forțele ruse au suferit un raport al pierderilor umane de 8 la 1, la Harkov. Totuși, rușii continuă să avanseze în regiunea Donețk, iar dacă scopul ofensivei de la Harkov a fost să forțeze relocarea forțelor ucrainene din Donbas, așa cum a presupus ISW, acest lucru pare să funcționeze.
Harta-ISW-26-mai-2024
  • Bilanțul atacului de la magazinul de bricolaj - Bilanțul atacurilor ucigașe ale rușilor de sâmbătă, asupra unui magazin aglomerat de bricolaj și unei zone rezidențiale din Harkov, a urcat la 14 morți și 43 de răniți, informează AP. Potrivit autorităților locale, circa 120 de persoane erau în magazin, când acesta a fost lovit de două bombe ghidate. Cel puţin doi dintre cei morţi erau angajaţi ai magazinului, iar 16 persoane sunt încă date dispărute.
  • Nebunia rușilor - Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut aliaţilor occidentali ai Ucrainei să ajute la întărirea apărării anti-aeriene pentru a menţine oraşele ţării în siguranţă. Este „încă un exemplu al nebuniei ruşilor. Nu este un alt mod de a-l descrie (...). Când le-am spus liderilor mondiali că Ucraina are nevoie de apărare anti-aeriană suficientă, când spunem că avem nevoie cu adevărat de măsuri decisive pentru a putea să ne apărăm poporul, aşa încât teroriştii ruşi să nu se poată apropia măcar de graniţă, vorbim despre a nu permite ca atacuri precum acesta să aibă loc”, a spus Zelenski în discursul său nocturn.
  • Reacții internaționale - Lovitura mortală a Rusiei împotriva unui magazin aglomerat din Harkov de sâmbătă încalcă dreptul internațional, a spus coordonatorul umanitar al Națiunilor Unite în Ucraina, Denise Brown, într-o declarație în care condamnă atacul, scrie The Kyiv Independent. „Sunt consternată și șocată de veștile terifiante care sosesc din Harkov. (...) În plină zi, în timp ce oamenii - în ciuda tuturor ororilor pe care le îndură în fiecare zi în acest oraș - încercau să își vadă de viața lor, viețile lor au fost spulberate de un nou atac al forțelor armate ruse”, a declarat Brown. Și preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat, pe reţeaua X, atacul asupra magazinului ca ”inacceptabil”
  • Rusia revendică un nou sat - Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector al frontului, unde au loc cele mai multe lupte, în ciuda unei alte ofensive ruseşti în nord-est, relatează AFP. „Unităţi ale Grupării de trupe Vest au eliberat aşezarea Berestove (...) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite", a transmis Ministerul rus al Apărării. Această localitate este situată la marginea dintre regiunile Harkov şi Lugansk, la sud-est de oraşul Kupiansk, unul dintre obiectivele ruseşti din acest sector. Cu o zi înainte, trupele ruse revendicaseră capturarea satului Arhangelske, tot în est.
  • Zelenski avertizează: Rusia se pregătește - Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei. Într-o declarație video, Zelenski a spus că Rusia pregătește acțiuni ofensive la 90 de kilometri nord-vest de al doilea oraș ca mărime din Ucraina. El a spus că rușii „adună un alt grup de trupe în apropierea graniței noastre". El nu a precizat unde sunt adunate trupele, dar oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea puternică în legătură cu regiunea Sumî. Atât orașul Harkov, cât și Sumî, cu aproximativ 250.000 de locuitori, se află la aproximativ 25 de kilometri de granița cu Rusia.
  • Incendiu în regiunea Moscova - Un incendiu masiv a cuprins un depozit cu butelii din regiunea Moscova. Autoritățile locale au informat că incendiul, care s-a manifestat pe circa 500 mp, a fost lichidat fără victime, informează Nexta. Presa rusă relatează că localnicii au auzit câteva explozii înainte de izbucnirea incendiului. Deși imaginile apărute pe rețele arată o coloană de fum înaltă, vizibilă de la câțiva kilometri depărtare, oficiali ruși susțin că incendiul nu a fost de mare amploare.
  • Morți la Belgorod - Peste graniţă, în regiunea Belgorod din Rusia, guvernatorul regional susține că patru localnici au murit în urma atacurilor ucrainene de sâmbătă.
  • Summitul pentru pace - Peste 80 de țări au confirmat participarea la summitul pentru pace pregătit de Ucraina și Elveția, a informat, sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El s-a adresat liderilor lumii într-o declarație video filmată la Harkov, locul ultimului carnagiu provocat de ruși, care prezintă și alte imagini cu orașe ucrainene distruse de ruși. „Știm cu toții cu cine avem de-a face. Rusia este condusă de oameni care vor să facă o regulă din distrugerea vieților, a orașelor și satelor, împărțirea popoarelor și redefinirea granițelor prin război”, a spus Zelenski. El a făcut apel și la liderul Chinei, Xi Jinping și cel al SUA, Joe Biden, să se alăture eforturilor de pace. Vă rog să deveniți lideri ai eforturilor de pace, o pace reală, nu o pauză între lovituri, a mai spus Zelenski, citat de Nexta. El a anunțat, recent, că Summitul Global pentru Pace va avea loc în Elveţia la mijlocul lunii iunie.
  • Limitele SUA - Preşedintele american Joe Biden și-a reiterat, sâmbătă, „hotărârea” de a nu trimite militari americani în Ucraina, relatează AFP. „Nu există militari americani în războiul din Ucraina. Sunt hotărât să rămână aşa, dar suntem ferm alături de Ucraina şi-i vom rămâne alături”, a spus Biden, într-un discurs adresat absolvenților de anul acesta ai Academiei Militare West Point.
  • Germania zice NU - Cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, consemnează duminică dpa. "Avem reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrările de armament făcute până acum. Şi acestea funcţionează”, a declarat şeful guvernului la un eveniment la Berlin. Germanii le-au furnizat ucrainenilor piese de artilerie cu rază lungă de acţiune, care pot lovi ţinte la peste 80 de kilometri. Zelenski a confirmat că Ucrainei i s-a interzis să folosească armamentul occidental împotriva unor obiective din Rusia. Recent, însă, el a cerut aliaţilor permisiunea de a lovi poziţii de artilerie ruseşti din apropierea frontierei ucrainene. Până acum, Ucraina a lovit ţinte din Rusia doar cu drone de producţie proprie. SUA iau în considerare eliminarea restricţiilor, iar Marea Britanie a spus că decizia de a utiliza armamentul britanic împotriva unor poziţii din Rusia îi revine Ucrainei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇