Ziua 822 Hipermarket bombardat în Harkov (Foto & Video) Putin îi contestă legitimitatea lui Zelenski. Cine deține controlul în Vovchansk?

<span style="color:#990000;">Ziua 822</span> Hipermarket bombardat în Harkov (Foto & Video) Putin îi contestă legitimitatea lui Zelenski. Cine deține controlul în Vovchansk?

Ziua 822 de război în Ucraina debutează cu un atac cu rachete asupra regiunii Harkov, care nu s-a soldat cu victime, dar au fost provocate daune materiale semnificative.

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, Arkhangelsk, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni.

Președintele Volodimir Zelenski pare să contrazică laudele rușilor legate de victoriile din orașul Vovchansk, precizând că armata sa a recucerit zona respectivă.

Între timp, pierderile armatei rusești depășesc jumătate de soldați răniți sau uciși în luptă, iar Vladimir Putin susține că liderului de la Kiev i-a expirat mandatul - prin urmare, nu are cu cine discuta despre pace.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei cu armament din Occident.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atacuri cu rachete în Harkov: Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând pagube unei instituții de învățământ, conform autorităților regionale citate de The Kyiv Independent. În jurul orei locale 1:00, patru rachete au lovit în regiune. Biroul procurorului regional din Harkov a transmis că au fost utilizate rachete balistice S-300. Nu au fost raportate victime. Primarul Harkovului, Ihor Terejov, a informat că o instituție de învățământ din districtul Slobidskyi a fost complet distrusă. De asemenea, au fost avariate cel puțin 31 de mașini, mai multe clădiri rezidențiale din apropiere și un supermarket.
  • Hipermarket bombardat: Cel puţin două persoane au fost ucise şi 24 rănite, sâmbătă, într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de produse de construcţii din Harkov. Peste 200 de persoane se aflau în clădire în momentul impactului, după cum a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram. Un număr mare de persoane sunt date dispărute. Guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, a afirmat că atacul a fost efectuat cu ajutorul a două bombe aeriene ghidate.
  • Disputa pe Vovchansk: Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri că forțele ucrainene au preluat „controlul luptei” în zonele unde trupele rusești au efectuat o incursiune în nordul regiunii Harkov în această lună. Declarațiile lui Zelenski, făcute după o reuniune cu oficiali militari și regionali în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, par să contrazică afirmațiile oficialilor ruși. Viktor Vodolațki, membru al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a susținut că forțele ruse au preluat controlul asupra a mai mult de jumătate din orașul Vovchansk, situat la 5 km în interiorul țării.
  • Pierderile rusești: De la începutul războiului și până acum, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți, potrivit Statului Major General al Ucrainei. Doar în ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.
  • Șeful NATO vrea ca Ucraina să lovească Rusia cu arme din Occident: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei cu armament din Occident. ”A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, ”aproape de frontieră”, a declarat acesta. Detalii AICI.
  • Rușii revendică cucerirea unui alt sat: Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni. "Unităţile grupului central de trupe au eliberat satul Arkhangelsk (…) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite", a declarat Ministerul Rus al Apărării în raportul său zilnic. Rusia câştigă teren de luni de zile în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută şi capturarea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin susține că nu are cu cine să negocieze pacea: Președintele rus a declarat vineri că liderul de la Kiev nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de președinte, astfel că acest lucru este un obstacol legal în cazul în care Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace. În schimb, Ruslan Ștefanciuk, președintele parlamentului Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că oricine pune la îndoială legitimitatea președintelui este un „inamic al Ucrainei” care răspândește informații false.
  • Stoltenberg, nemulțumit de tactica Chinei: Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag. „China susține că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poţi să joci la două capete", a spus Stoltenberg.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇