Ziua 790 Bebeluși răniți de dronele lui Putin. Înalt oficial rus arestat pentru mită. Vin arme de un miliard de dolari din SUA și Șoigu dotează armata cu Prometeu

<span style="color:#990000;">Ziua 790</span> Bebeluși răniți de dronele lui Putin. Înalt oficial rus arestat pentru mită. Vin arme de un miliard de dolari din SUA și Șoigu dotează armata cu Prometeu

În ziua 790 de război aflăm că Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina.

Este primul pachet ca urmare a legii votate în weekend de Camera Reprezentanţilor, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Pe front, nouă persoane au fost rănite, marți dimineață, după un atac cu drone asupra orașului Odesa. Patru dintre răniți sunt copii, iar doi dintre aceștia sunt sugari. În plus, mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate şi au luat foc.

În regiunea Doneţk, două persoane au fost ucise într-un bombardament asupra districtului Pokrovsk.

De cealaltă parte a frontierei, o rachetă Kh-59 a fost descoperită în apropierea satului Krasnoe din regiunea rusă Belgorod, la 92 km de granița cu Ucraina. Autoritățile din Rusia ascund astfel de incidente, iar când acestea ies la iveală le numesc "căderi anormale de muniție".

În schimb, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, spune că anul acesta vor intra în dotarea armatei primele sisteme de apărare anti-rachetă S-500, de generație nouă. Kremlinul susține că racheta ”Prometeu” are o rază de acțiune de 600 km și ”nu are echivalent în lume”.

Acelaşi Minister al Apărării este afectat de un scandal de corupţie, iar adjunctul lui Şoigu a fost arestat pentru luare de mită.

Tot la Moscova, un tribunal militar l-a condamnat, în lipsă, pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”.

Iar Ungaria e din nou Gică Contra şi va bloca ajutorul de două miliarde de euro al Uniunii Europene pentru Kiev, deoarece "discriminarea comunităților maghiare" nu a încetat.

ADVERTISING

Peste ocean, autorităţile americane pregătesc sancţiuni care ameninţă să întrerupă legăturile unor bănci chineze cu sistemul financiar global, cu scopul de a opri sprijinul comercial oferit de Beijing pentru producţia de armament a Rusiei.

Senatul american dezbate începând de marţi uriaşul plan de ajutare a Ucrainei, - în valoare de 61 de miliarde de dolari - iar liderul democraţilor, care deţin controlul în Senat, a promis ”să termine treaba” fără întârziere.

Situația pe front

  • Bebeluşi răniți la Odesa - Rusia a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei, care a rănit nouă persoane în Odesa, dintre care patru copii. Minorii răniţi, printre care se numără doi sugari, au fost spitalizaţi, la fel ca şi trei dintre adulţi, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper. Mai multe clădiri rezidenţiale din oraş au fost avariate şi au luat foc. Cel puţin 14 apartamente au fost distruse.
  • Atac cu drone - Forţele aeriene ucrainene au anunțat marți dimineață că Rusia a lansat în total 16 drone de atac şi două rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus 15 dintre drone deasupra regiunilor sudice Odesa şi Nîkolaiv, a regiunii centrale Cerkasî şi a regiunii capitalei Kiev. Forţele aeriene ucrainene nu au precizat ce s-a întâmplat cu rachetele. Toate dronele lansate de Rusia asupra Kievului au fost distruse, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare din capitală, adăugând că nu au fost raportate pagube sau răniţi în urma atacului. Guvernatorul din Nîkolaiv, Vitali Kim, a declarat că resturi de la o dronă doborâtă au avariat o clădire comercială.
  • Victime în Donețk - Două persoane au fost ucise, marți dimineață, într-un bombardament asupra districtului Pokrovsk din regiunea Donețk, a anunțat Vadîm Filașkin, șeful administrației militare regionale. Mai multe clădiri au fost avariate în Novohrodivka, Kurakhove, Lîman și Ceasiv Iar în urma atacurilor. 130 de persoane, între care 19 copii, au fost evacuate din localitățile de pe linia frontului, a menționat oficialul citat.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • "Ploaie de muniție" în Rusia - O rachetă Kh-59 a fost descoperită vineri în apropierea satului Krasnoe din regiunea Belgorod, la 92 km de granița cu Ucraina, relatează marți canalul rus de Telegram ASTRA. Armata rusă a distrus-o la fața locului. Potrivit presei ruse, cel puțin 21 de bombe căzute din avioane au fost depistate în Rusia sau în teritoriile ocupate în lunile martie și aprilie. Autoritățile ascund astfel de incidente, iar când acestea ies la iveală le numesc "căderi anormale de muniție", notează Ukrainska Pravda.
  • Şoigu anunţă racheta Prometeu - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, spune că anul acesta vor intra în dotarea armatei primele sisteme de apărare anti-rachetă S-500, de generație nouă. S-500 ”Prometheus” este o nouă generație de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune. Sunt menite să înlocuiască sistemele S-400 și să devină baza unui sistem național unificat de apărare antiaeriană și antirachetă. Kremlinul susține că ”Prometeu” are o rază de acțiune de 600 km și ”nu are un echivalent în lume”.
  • Oficial arestat pentru mită - Un adjunct al ministrului rus al Apărării, pe nume Timur Ivanov, a fost arestat cu privire la presupuse fapte de corupţie, anunţă marţi Comitetul rus de anchetă, o decizie rară în contextul ofensivei ruse în Ucraina, scrie presa rusă de stat. El este suspectat de luare de mită şi acest tip de infracţiune se pedepseşte cu amendă sau cu până la peste zece ani de închisoare, în funcţie de fapte.
  • Reprezentantul Meta, condamnat la închisoare - Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict pronunţat în lipsă. Avocata inculpatului, Valentina Filippenkova, a declarat că sentinţa va fi atacată cu recurs. Ministerul de Interne a deschis o anchetă penală asupra lui Stone la sfârşitul anului trecut, fără a dezvălui acuzaţii specifice. RIA a citat anchetatorii spunând că Stone a publicat comentarii online care apărau ”acţiuni agresive, ostile şi violente” faţă de soldaţii ruşi implicaţi în ceea ce Moscova numeşte ”operaţiunea sa militară specială” în Ucraina. Meta este desemnată o organizaţie extremistă în Rusia, iar platformele sale de socializare Facebook şi Instagram au fost interzise în ţară din 2022.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ungaria amenință - Ungaria va bloca ajutorul de două miliarde de euro al UE destinat Kievului, deoarece "discriminarea comunităților maghiare" nu a încetat în Ucraina, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Acesta a acuzat o "vânătoare de vrăjitoare" la adresa companiilor ungare din Ucraina și a amenințat cu blocarea următoarelor ajutoare UE, dacă situația nu se va schimba, relatează Kyiv Independent. Ucraina a inclus anterior OTP Bank pe "lista sponsorilor războiului", stârnind protestele Budapestei. Banca a fost scoasă de pe listă, dar Ungaria a continuat să ceară garanții că OTP și alte companii maghiare nu vor fi trecute iar pe listă sau sancționate. Ultima plângere a lui Szijjarto împotriva Ucrainei e legată de acuzațiile conform cărora Kievul plănuia să retragă mai multe autorizații de distribuție a medicamentelor pentru compania farmaceutică maghiară Richter. Ungaria a blocat un ajutor UE de 500 de milioane de euro destinat Kievului, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmîtro Kuleba, a declarat în aprilie că Ucraina cooperează cu Ungaria pentru a rezolva problemele și a debloca ajutorul.
  • Schimbare la consulatele Ucrainei - Ministerul ucrainean de Externe nu mai acceptă la consulatele din străinătate documente depuse de bărbații cu vârsta de mobilizare. "Un bărbat la vârsta mobilizării a plecat în străinătate, arătând statului său că nu-i pasă de supraviețuirea lui, apoi vine și vrea să primească servicii de la statul său. Nu merge așa. Țara noastră e în război… A sta în străinătate nu eliberează un cetățean de datoriile sale față de patrie. De aceea, am dispus ieri măsuri de restabilire a atitudinilor corecte față de bărbații de vârstă militară în Ucraina și în străinătate”, - a scris pe X ministrul ucrainean de Externe, Dmîtro Kuleba.
  • Pachet militar de 1 miliard de dolari din SUA - Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina. Este primul pachet ca urmare a legii votate în weekend, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani. Pachetul de ajutor include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă. Senatul american dezbate începând de marţi uriaşul plan de ajutare a Ucrainei - în valoare de 61 de miliarde de dolari -, adoptat sâmbătă de către Camera Reprezentanţilor. Liderul senatorilor democraţi, care deţin controlul Senatului, a promis încă de sâmbătă ”să termine treaba” fără întârziere.
  • Militarii nu au voie la păcănelele online - Volodimir Zelenski a ordonat noi restricţii asupra cazinourilor online din Ucraina, inclusiv limite de publicitate şi interdicţii pentru soldaţi de a juca în timpul războiului. Detalii AICI.
  • Acoliţii lui Ilan Şor aduceau un milion de euro de la Moscova - Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anchetatorii au făcut peste 150 de percheziţii în noaptea de luni spre marţi, cea mai mare parte având loc la aeroportul din Chişinău. Liderii noului bloc electoral au acuzat autorităţile că în mod deliberat li s-a întârziat întoarcerea acasă de la Moscova şi că au fost hărţuiţi la aeroport, dar nu au dat detalii despre ce s-a întâmplat. Oamenii legii au fost informaţi că mai multe persoane din acest grup urmau să aducă în ţară ilegal sume ce depăşeau cu mult limita legală. Banii erau destinaţi finanţării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Şor”, a anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu. După efectuarea percheziţiilor, suma totală găsită depăşeşte 20 de milioane de lei moldoveneşti (1 milion de euro),. Detalii AICI
  • SUA, cu ochii pe băncile chineze care ajută Rusia - Autorităţile americane pregătesc sancţiuni care ameninţă să întrerupă legăturile unor bănci chineze cu sistemul financiar global, în speranţa că asta va opri sprijinul comercial oferit de Beijing pentru producţia de armament a Rusiei, se arată într-un articol publicat de Wall Street Journal. Întreruperea accesului băncilor chineze la dolarul american, valuta utilizată de cea mai mare parte a comerţului mondial, este în mod frecvent o soluţie la care se recurge în ultimă instanţă, deoarece astfel de sancţiuni pot duce la falimentul unei bănci, afectându-i consumatorii şi baza de clienţi. O astfel de acţiune reprezintă și un risc deosebit pentru China, în momentul în care gigantul asiatic se confruntă cu o încetinire a ritmului de creştere a economiei şi acumularea datoriei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇