Ziua 789 A căzut turnul televiziunii. 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar. Fără Patriot de la UE (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 789</span> A căzut turnul televiziunii. 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar. Fără Patriot de la UE (Video)

În ziua 789 de război, turnul televiziunii din Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, a fost distrus, într-un atac rusesc. Mai fusese atacat în 2022, dar atunci a rămas ”în picioare”. Acum însă turnul de 240 de metri s-a surpat de la jumătate, lovit de rachete.

Între 20.000 şi 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât șase din cele șapte drone lansate de Rusia în cursul nopții. O dronă a lovit o fermă din regiunea Odesa, distrugând clădiri și echipament, însă nu a provocat victime.

Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lui iunie, dar fără urmări catastrofale, estimează Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene. "Armaghedonul nu se va întâmpla, așa cum mulți încep să spună acum. Dar problemele vor apărea de la mijlocul lunii mai", a spus acesta.

Două incendii s-au produs în Rusia. Primul a izbucnit într-o unitate industrială din Orekhovo-Zuievo, în regiunea Moscovei. Flăcările au fost stinse în jurul orei locale 4:00 dimineața. Al doilea a izbucnit luni dimineață la uzina electromecanică din orașul Voronej. Localnicii au relatat că s-au auzit explozii puternice.

Institutul pentru Studiul Războiului apreciază că forțele ucrainene vor reuși să oprească ofensiva rusă dacă Statele Unite oferă rapid ajutor.

Miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării, reuniţi luni la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

ADVERTISING

Polonia e însă gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să-şi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Belarus.

Situația pe front

  • A căzut turnul televiziunii - Turnul televiziunii din Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, a fost distrus, într-un atac rusesc care nu s-a soldat cu victime. Mai fusese atacat în 2022, dar a rămas ”în picioare”, anunţă autorităţile regionale semnalând întreruperea semnalului. Turnul de 240 de metri s-a surpat de la jumătate. Din imagini nu este clar ce anume a lovit partea superioară a turnului, dar procurorii din Harkov au declarat că Rusia a folosit probabil o rachetă de croazieră Kh-59 în acest atac.
  • 20.000 de paraşutişti la Ceasov Iar - Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului. Purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic Hortiţia al armatei ucrainene, Nazar Voloşin, negat că trupele ruse ar fi reuşit să intre în oraş şi a susţinut că situaţia acolo se află "sub control", deşi este "dificilă" şi poziţiile trupelor ucrainene sunt sub atacul constant al trupelor ruse.
  • Situație incertă în Bogdanivka - Este posibil ca trupele ruse să fi câștigat "un punct de sprijin" în jurul satului Bogdanivka, situat la trei kilometri nord-est de Ceasiv Iar, însă anunțul de duminică al Moscovei că ar fi cucerit localitatea complet rămâne neconfirmat, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Nu există o confirmare vizuală a capturării satului, iar surse pro-Kremlin susțin că forțele ucrainene rezistă în nord și nord-vest, se arată într-o analiză a ISW.
  • Drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât cinci din cele șapte drone Shahed, precum și o dronă de recunoaștere Orlan-10, lansate de Rusia în cursul nopții. Dronele de atac au fost lansate din Crimeea, iar cele distruse au fost interceptate în regiunea Odesa, a anunțat Statul Major ucrainean. Drona care a trecut de apărarea aeriană a lovit o fermă din regiunea Odesa, distrugând clădiri și echipament, dar fără a provoca victime.
  • Răniți în Herson - Rușii au bombardat luni dimineață localitățile Dniprovskîi și Korabelnîi din regiunea Herson. O femeie de 44 de ani și un bărbat de 63 de ani au fost răniți, iar mai multe clădiri au fost avariate, a anunțat șeful administrației militare din orașul Herson, citat de Ukrainska Pravda.
  • Nu vine Armaghedonul - Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, anticipează că Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lui iunie, dar fără urmări catastrofale. "Așa cum prognozăm, vom înfrunta curând o situație provocatoare. Dar nu este catastrofală. Toată lumea trebuie să înțeleagă asta. Armaghedonul nu se va întâmpla, așa cum mulți încep să spună acum. Dar problemele vor apărea de la mijlocul lunii mai", a spus el, într-un interviu pentru BBC News - Ucraina. Budanov declară că predicțiile sale se aplică întregii Ucraine, nu doar zonelor în care se dau lupte. "Ei (rușii) desfășoară o operațiune cuprinzătoare. Nu vom petrece mult timp vorbind despre asta, dar va fi dificil. La jumătatea lunii mai, începutul lunii iunie", a subliniat Budanov.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu în regiunea Moscovei - Un incendiu a izbucnit duminică noaptea, după ora locală 23:00, într-o unitate industrială din Orekhovo-Zuievo, în regiunea Moscovei. Flăcările au cuprins o suprafață de 1.200 mp, iar o persoană a fost rănită, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență.
  • Incendiu și în Voronej - Un incendiu puternic a izbucnit luni dimineață la uzina electromecanică din orașul Voronej. Focul s-a întins pe o suprafață de 3.000 mp, iar localnicii au relatat că s-au auzit explozii puternice în fabrică. Cauza incendiului nu este cunoscută. Uzina din Voronej e specializată în producția de electromotoare, generatoare electrice și transformatoare, relatează Nexta.

Alte informații relevante

  • Fără Patriot de la UE - Miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării, reuniţi luni la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa acestor angajamente concrete şi a declarat că încearcă "să facă pe toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă" de nevoia de a face mai mult pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. "Eu nu am (sisteme) Patriot la Bruxelles, (sistemele) Patriot sunt în capitalele (ţărilor UE). Şi ele sunt cele care trebuie să ia decizii", a indicat Borrell.
  • Ucraina poate opri ofensiva rusă - Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că forțele ucrainene vor reuși să oprească ofensiva rusă dacă Statele Unite oferă rapid ajutor. Mark Warner, președintele comisiei de informații a Senatului SUA, a indicat pe 21 aprilie că ajutorul american care include rachete ATACMS ar putea ajunge în Ucraina până la sfârșitul săptămânii viitoare. ISW estimează, însă, că forțele ucrainene se pot confrunta cu dificultăți suplimentare în săptămânile următoare, dar vor reuși probabil să oprească ofensiva rusă actuală, cu condiția ca noua asistență SUA să sosească rapid.
  • Polonia vrea arme nucleare - Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO decide să-şi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Belarus. "Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem", a declarat președintele polonez Andrzej Duda, pentru cotidianul Fakt. El a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja "de o perioadă de timp" obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA. "Am abordat deja acest subiect de mai multe ori", a declarat Duda, arătând că "Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad" şi "este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus", două teritorii care se învecinează cu Polonia.
  • China, import record de petrol din Rusia - Importurile de petrol ale Chinei din Rusia, inclusiv livrările prin conducte şi transporturile maritime, au crescut cu 12,5% pe an, până la 10,81 milioane de tone, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor. Cantitatea este destul de aproape de recordul lunar anterior, de 2,56 milioane bpd, atins în iunie 2023. Şapte petroliere ruse sancţionate au descărcat petrol Sokol în porturile chineze, în martie, în timp ce Rusia s-a străduit pentru a elimina excesul livrărilor eşuate, ca urmare a înăspririi sancţiunilor americane. Rusia a fost principalul furnizor al Chinei pe tot parcursul anului 2023, în ciuda sancţiunilor occidentale şi a introducerii unui plafon de preţ.
  • Moscova vrea activele occidentale - Rusia are acum motive să confişte activele occidentale după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie care permite transferul potenţial către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Acesta a spus că din activele ruseşti în valoare de 280 de miliarde de euro îngheţate peste hotare, active de numai 5 până la 6 miliarde de dolari se află în SUA, în timp ce active în valoare de 210 miliarde de euro (224 de miliarde de dolari) se află în Uniunea Europeană. Potrivit NBC, Camera Reprezentanţilor a trecut aşa-numitul "REPO Act", care va permite administraţiei lui Joe Biden să confişte active de miliarde de dolari din băncile americane şi să le transfere Ucrainei pentru reconstrucţie.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇