"Curierii” lui Ilan Șor au adus de la Moscova peste un milion de euro într-o singură zi

"Curierii” lui Ilan Șor au adus de la Moscova peste un milion de euro într-o singură zi

Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie.

Anunțul a fost făcut de procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu.

Anchetatorii din Republica Moldova au făcut peste 150 de percheziţii în noaptea de luni spre marţi, cea mai mare parte având loc la aeroportul din Chişinău.

Duminică, la Moscova, într-un hotel din apropierea Kremlinului, mai mulți politicieni moldoveni afiliați grupului Șor au constituit blocul politic „Победа” („Victorie”), care va participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din toamna acestui an.

Liderii noului bloc electoral au acuzat autorităţile că în mod deliberat li s-a întârziat întoarcerea acasă de la Moscova şi că au fost hărţuiţi la aeroport, dar nu au dat detalii despre ce s-a întâmplat.

ADVERTISING

Oamenii legii au fost informaţi că mai multe persoane din acest grup urmau să aducă în ţară ilegal sume ce depăşeau cu mult limita legală.

Banii erau destinaţi finanţării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Şor”, a anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu.

După efectuarea percheziţiilor, suma totală găsită depăşeşte 20 de milioane de lei moldoveneşti (1 milion de euro), a declarat oficialul, citat de NewsMaker.

Pentru serviciile lor, „curierii” oligarhului fugar Ilan Şor au fost remuneraţi cu sume între 300 şi 500 de euro.

Descinderi la aeroport

Cele mai multe dintre percheziţii, 135, au avut loc la Aeroportul din Chişinău.

În urma acestor acţiuni, au fost ridicate sume impresionante de bani, în valută.

Totodată, au fost confiscate 128 de telefoane mobile, a detaliat procurorul-şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună.

ADVERTISING

„Sunt sume considerabile. În total, se depăşeşte 20,40 milioane lei (peste un milion de euro)”, a precizat şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu.

Acesta a explicat că banii erau transmişi prin diferite mijloace, inclusiv în încăperi din incinta Aeroportului Chişinău sau în mijloacele de transport, în drum spre casă.

„Aceşti oameni erau doar pe rolul de cărăuş. Aveau bani cash în dolari, euro în portofel, dar nu depăşeau suma de 9 mii euro. (…) O parte din persoanele vizate care au avut rolul de cărăuş au comunicat şi conlucrat cu organele de drept”, a precizat Cernăuţeanu.

ADVERTISING

La rândul său, procurorul Victor Furtună a spus că urmărirea penală este în curs de desfăşurare. Deocamdată, nicio persoană nu a fost reţinută.

Refugiat în Israel, Ilan Şor a fost condamnat în absenţă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă masivă, iar la evenimentul de la Moscova a fost prezent şi el, dar şi deputatul Marina Tauber şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul.

La întoarcerea în ţară, mai mulţi participanţi la eveniment şi oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate paşapoartele. Acţiunea a fost denunţată de Şor şi de liderii partidelor afiliate acestuia.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat pentru NewsMaker că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceştia au manifestat opoziţie şi au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”.

Trădare de patrie

Procuratura Generală a anunţat, pe de altă parte, că investighează blocul politic „Victorie”, inclusiv sub aspectul trădării de patrie.

Blocul electoral a fost format în weekend la Moscova din mai multe formaţiuni politice devenite active sau lansate în Republica Moldova după scoaterea în afara legii a fostului partid ŞOR.

„Din punctul nostru de vedere, această acţiune cu siguranţă are tendinţe de atentare la siguranţa statului şi este o altă manifestare a grupului criminal Şor. Vreau să vă asigur că atât Procuratura, cât şi organul de urmărire penală şi organele de securitate ale statului au în vizor toate acţiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noştri la Moscova şi la timpul potrivit fiecare acţiune va fi calificată”, a declarat procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, la ProTV Chişinău.

La rândul său, şeful IGP Viorel Cernăuţeanu a declarat la Radio Moldova că, prin crearea acestui bloc, Moscova ar urmări, în continuare, destabilizarea situaţiei în Moldova.

„Cu siguranţă, scopurile nu sunt cele nobile în raport cu Republica Moldova din partea grupării criminale”, a spus Cernăuţeanu. El susţine că pericolele de destabilizare a ţării din partea „grupării criminale Şor” vin dinspre mai multe regiuni ale ţării, între acestea – UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, nordul, dar şi centrul ţării.

Întrebat dacă este adevărat că Şor ar pregăti o lovitură de stat în Moldova, Viorel Cernăuţeanu a declarat: „Această intenţie nu este nouă şi nu este în prima fază acum. Am mai avut-o şi anterior. Bineînţeles, nu s-a exclus din lista scopurilor urmărite de Moscova sau unii criminali dirijaţi de la Moscova, dar cu siguranţă nu vom admite să se întâmple”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇