Spotmedia.ro a inițiat o discuție cu Cristian Barna pe această temă, în care acesta a explicat de ce Rusia nu a renunțat la Transnistria, cum poate fi protejată Moldova, dar și de ce NATO și-a schimbat strategia, după ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei.
Cristian Barna este absolvent al facultăților de Matematică și Sociologie din cadrul Universității București, fost prorector la Academia Națională de Informații și predă la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și cea din București.
Am transcris și editat pentru claritate cele mai importante declarații despre complicata situație politică din regiune. De asemenea, aveți la dispoziție întregul interviu în format video.
Cele trei scenarii
A fost un workshop pe tema Transnistriei la Facultatea de Științe Politice a Universității București la care am avansat studenților trei scenarii de lucru.
Primul scenariu era că transnistrenii, probabil, dacă ar descoperi și ar dori să înțeleagă ce înseamnă o viață în libertate și în bunăstare, s-ar alătura cu arme și bagaje vecinilor și ar fi o Moldovă unită, care, fără probleme, ar putea să acceadă în Uniunea Europeană în cel mai scurt timp.
Al doilea scenariu era status quo-ul existent între Transnistria și Republica Moldova, între Chișinău și Tiraspol.
Al treilea scenariu, unul negativ, este acela al unei joncțiuni a armatei Rusiei cu forțele din Transnistria, a deschiderii unui nou front al forțelor Kremlinului în Ucraina, la gurile Dunării, în zona Bugeac.
E vorba de o joncțiune cu Transnistria prin sudul Ucrainei, ocolindu-se Odesa și Nikolaev, care nu au căzut în mâinile Federației Ruse.
Am spus că acest scenariu ar mai putea fi încă posibil, pentru că vedem, recent, a fost schimbat comandantul Flotei Mării Negre. Asta înseamnă că Putin nu e mulțumit de cum se desfășurau lucrurile. De asemenea, mai există și informații că se formează o divizie fluvială pe Nipru.
VIDEO. România sare în ajutorul Moldovei - Sursa: Spotmedia.ro
O schimbare de strategie
Și apare o situație nouă. Deja cancelariile occidentale încearcă să descurajeze o eventuală acțiune a Rusiei orientată către Tiraspol, spunând că NATO e pregătit să facă pași decisivi pentru a nu permite ca războiul din Ucraina să se extindă.
Modul întârziat în care au acționat în Ucraina i-a făcut pe occidentali să schimbe strategia și să nu mai aștepte.
Cred că de data asta, nici NATO, nici Uniunea Europeană, evident, nici România nu-și permit să piardă Moldova. S-o lase să fie cucerită de Rusia, indiferent de ce se va întâmpla în Ucraina.
Moldova, apărată cu orice preț
Declarația lui Macron că vom fi pregătiți ca soldații NATO să acționeze trebuie înțeleasă și din această perspectivă.
Există deja discuțiile de anul trecut, dacă ne aducem aminte, în care atât președintele Klaus Iohannis, cât și alți lideri occidentali au spus foarte clar Moldova va fi apărată cu orice preț. De ce? Pentru că acest lucru i-a arătat Federației Ruse că nu mai poate să facă orice.
Atacul dronelor
Până în acest an, când au început să primească elemente de apărare antiaeriană și de interceptare, autoritățile din Moldova nu prea vedeau ce se întâmplă în spațiul aerian propriu.
Dacă NATO va putea să atace și să dărâme dronele înainte de a intra în spațiul aerian al unui stat membru, atunci ar apărea o schimbare majoră în modul de acțiune.
Dar pentru asta, Ucraina trebuie și ea să permită acest lucru, fiind un stat suveran, independent și fiind spațiul său aerian. Și e posibil să permită o astfel de acțiune.
VIDEO. Republica Moldova va fi apărată în cazul unui atac al Rusiei - Sursa: Spotmedia.ro
Un precedent
Cred cu tărie că, dacă Putin ar încerca să se miște militar spre Republica Moldova, Nistru va rămâne granița.
Cineva îmi spunea că România nu face altceva decât ce-i cere NATO să facă. Este adevărat, dar dacă ne uităm cu atenție în istoria recentă a lumii, Statele Unite au atacat Irakul, fără s-o facă împreună cu NATO. Mă refer la invazia militară din 2002. Deci a făcut-o fără NATO. Există un precedent.
Cum poate fi apărată Moldova
Dacă Republica Moldova, un stat suveran, va cere ajutor unui alt stat suveran. Nu trebuie neapărat ca NATO să fie implicat ca entitate, deși, subliniez, nu cred că NATO va avea niciun fel de problemă să acționeze.
Tot NATO nu cred că va avea niciun fel de emoție ca, dacă Rusia se mișcă spre Transnistria, să apere o țară, o țară suverană și independentă de o agresiune militară.
Dar, pe de altă parte, poate să intervină și doar o coaliție de state NATO, nu toate. De exemplu, Franța, SUA și România.
Războiul informațional
Pericolele sunt foarte mari în Republica Moldova, pentru că e și un an electoral, iar acțiunile de destabilizare sunt fățișe.
Există intoxicarea prin resurse mediatice și rețelele sociale, ajungându-se foarte ușor la vorbitorii de limba rusă.
Mesajul promovat de Kremlin în Moldova e că Uniunea Europeană și NATO sunt agresori, iar acest mesaj va crea probleme prin înfricoșarea populației cu privire la faptul că, dacă Moldova face pași în direcția occidentală, o să aibă soarta Ucrainei, iar asta îi face pe oameni să fie, oarecum, speriați.
Dar pe lângă acest război informațional de care discutăm, în care e foarte greu să-și dea seama cineva ce e adevăr și ce e minciună, există și un pericol fizic.
S-au investit foarte mulți bani în destabilizare și se vor investi în continuare.
Știm cu toții că Ilan Shor e vârful de lance al Federației Ruse în Moldova, iar acesta pregătește acțiuni de destabilizare prin proteste și violențe.
VIDEO. În sudul Moldovei, situația strategică e complicată, iar Rusia poate dezvolta un plan de atac - Sursa: Spotmedia.ro
Rusia vrea Transnistria
Republica Moldova e ajutată semnificativ pe linia serviciului de securitate. Adică cei 80 de sportivi, dau un exemplu, prin reușita de a-i opri la aeroport și întoarcerea lor din drum înseamnă că au fost dejucate importante acțiuni de destabilizare ce urmau să se desfășoare în Moldova.
Din ultimele informații reiese că aceste mișcări de destabilizare vor veni dinspre Comrat, Găgăuzia, ceea ce va fi mult mai greu de controlat, având în vedere faptul că instigatorii se pot deplasa cu ușurință în interiorul țării.
Totul depinde foarte mult de Federația Rusă, de cât de agresiv își dorește să fie în această zonă.
Calculele și acțiunile din ultimul timp arată că s-ar putea mulțumi cu Transnistria și Găgăuzia.