Ziua 781 Zelenski cere răspuns unit la teroarea Iranului și Rusiei. Tinerii Franței ar lupta în Ucraina. Kievul va distruge Podul Crimeii?

<span style="color:#990000;">Ziua 781</span> Zelenski cere răspuns unit la teroarea Iranului și Rusiei. Tinerii Franței ar lupta în Ucraina. Kievul va distruge Podul Crimeii?

În ziua 781 de război, ochii Rusiei şi Ucrainei se îndreaptă spre cel mai fierbinte loc de pe harta lumii: Israelul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul Iranului, arătând că ţara sa înţelege „oroarea” dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina. În plus, Zelenski cere un răspuns global unit la teroarea Iranului şi Rusiei.

În schimb, MAE rus vede dronele şi rachetele trimise în valuri drept autoapărarea Iranului, iar purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, nu-şi aminteşte ca Israelul să fi condamnat vreodată atacurile Ucrainei asupra teritoriului Rusiei.

Urmăreşte LIVE cele mai noi informaţii despre situația critică din Orientul Mijlociu

Pe frontul din Ucraina, şeful Armatei a trimis armament suplimentar pentru a apăra oraşul Ceasov Iar, localitate strategică. Dacă ar ocupa acest oraş, ruşii ar putea apoi să avanseze spre Kramatorsk, principalul oraş din regiune, aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

Peste graniţă, Ministerul rus al Apărării a raportat că apărarea aeriană a doborât 10 drone ucrainene deasupra regiunii Krasnodar.

ADVERTISING

Ucraina va distruge Podul Crimeii până la jumătatea lunii iulie, scrie The Sun, care ştie şi că Kievul va folosi rachete Storm Shadow.

Iar din Franţa vine un sondaj interesant. Peste jumătate dintre tinerii între 18 şi 25 de ani spun că ar lupta în Ucraina, dacă de asta ar fi nevoie pentru a apăra Franța.

Cele mai noi veşti de pe fronturi

  • Întăriri pentru un oraş strategic - Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sârski, spune că trupele care apără oraşul Ceasov Iar, un punct fierbinte al frontului de est, au primit armament suplimentar pentru a contracara mai bine ofensiva armatei ruse, care vrea să ocupe această localitate strategică. "Au fost luate măsuri pentru a întări în mod semnificativ brigăzile cu muniţii, drone şi echipamente de război electronic", a scris Sîrski pe Facebook. Cu o zi înainte, el anunţase că situaţia de pe frontul de est "s-a deteriorat considerabil". Dacă ar ocupa acest oraş, soldaţii ruşi ar putea apoi să avanseze în regiune. Localitatea se află la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş aflat aici sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.
  • Obiectiv: să fie cucerit până pe 9 mai - Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Syrski, spune că Rusia îşi concentrează eforturile pentru a străpunge apărarea ucraineană de la vest de Bahmut, pentru a cuceri oraşul Ceasiv Iar şi pentru a crea condiţii pentru a avansa în continuare spre Kramatorsk. Potrivit comandantului, ruşii vor să cucerească Ceasiv Iar până la 9 Mai, când Moscova marchează cu fast Ziua Victoriei asupra nazismului. "Ameninţarea rămâne relevantă, întrucât conducerea militară rusă a stabilit ca sarcină pentru trupele sale să captureze Ceasiv Iar până la 9 mai", a afirmat comandantul Oleksandr Sîrski, după o vizită de două zile pe linia frontului, relatează Ukrainskaia Pravda.
  • Atac concentrat pe Harkov - Atacurile cu drone ale Rusiei s-au concentrat asupra oraşului Harkov. Forţele aeriene au raportat că toate cele 10 drone lansate asupra regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul a vizat infrastructura critică din oraş, aflat la circa 40 km de graniţa rusă. S-au înregistrat întreruperi în alimentarea cu energie electrică în unele părţi din oraş. Atacul a ucis doi civili, care se aflau într-o casă bombardată. Rusia și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva Harkovului.
  • Drone doborâte în Rusia - Peste graniţă, Ministerul rus al Apărării a raportat că apărarea aeriană a doborât 10 drone ucrainene deasupra regiunii Krasnodar. Kievul nu a comentat public atacul. Krasnodar este lângă Crimeea ocupată. Ucraina a lansat valuri de drone în ultimele luni, vizând rafinăriile de petrol și instalațiile industriale din Rusia, adesea în regiunile apropiate de granița cu Ucraina.
  • Flota Rusiei de la Marea Neagră a pierdut o treime din navele sale – Purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitro Pletenchuk, spune că Rusia a pierdut o treime din navele de la Marea Neagră, însă contează şi ce nave: „În ceea ce privește cifrele, putem vorbi de o treime. Dar, bineînțeles, un indicator calitativ este important. Prin urmare, mai avem mult de lucru. În primul rând, ne referim la transportoarele de rachete de croazieră, din acestea mai au o duzină în Marea Neagră”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu ochii pe Iran şi Israel

  • Zelenski cere răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, arătând că ţara sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina. "Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu. Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi întreaga lume, la fel cum acţiunile Rusiei ameninţă cu un conflict mai mare, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să se confrunte cu un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", a scris Zelenski, pe X. "Cuvintele nu opresc dronele şi nu interceptează rachetele", a punctat Zelenski, reînnoind apelul său la asistenţă internaţională.
  • Să apărăm graniţele democraţiei - Pe aceeaşi linie merge şi MAE de la Kiev, care a condamnat ferm atacurile Iranului asupra Israelului. Ministerul a subliniat necesitatea de a preveni escaladarea confruntării într-un conflict regional mai mare. „Acest atac demonstrează încă o dată importanța mobilizării tuturor forțelor lumii libere pentru a apăra granițele globale ale democrației”, transmite MAE ucrainean.
  • Zaharova, atac la Israel - Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a găsit de cuviinţă acum să spună că nu îşi aminteşte ca Israelul să fi condamnat vreodată atacurile Ucrainei asupra teritoriului Rusiei. Zaharova a făcut această declaraţie ca răspuns la îndemnul ambasadoarei Israelului în Rusia, Simona Halperin, de a condamna atacul Iranului. "Simona, amintiţi-mi, când a condamnat Israelul măcar unul dintre atacurile regimului de la Kiev asupra regiunilor ruse? Nu ţineţi minte? Nici eu. În schimb, ţin minte declaraţiile regulate ale unor persoane oficiale israeliene în sprijinul acţiunilor lui (Volodimir) Zelenski", a scris Zaharova, pe Telegram. Din cauza "acţiunilor teroriste ale Kievului, an de an mor locuitori paşnici şi se distruge infrastructura civilă" în Rusia, adaugă ea.
  • Rusia vede autoapărare - Ministerul rus de Externe a mai transmis că atacul Iranului asupra Israelului a fost „parte a dreptului la autoapărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU, ca răspuns la atacurile asupra țintelor iraniene din regiune”.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Ucraina va distruge Podul Crimeii până la jumătatea lunii iulie, scrie The Sun. Publicația britanică susţine că vor fi folosite rachete Storm Shadow pentru a distruge podul atât de drag preşedintelui Vladimir Putin, în timp ce drone marine vor exploda pe baza sa.
  • Francezii tineri ar lupta în Ucraina - Peste jumătate dintre tinerii francezi ar lupta în Ucraina pentru a apăra Franța, potrivit unui sondaj citat de Le Parisien. Institutul de Studii Strategice al Școlii Militare (IRSEM) și Direcția Generală Relații Internaționale și Strategie (DGRIS) au chestionat vara trecută 2.300 de tineri între 18 și 25 de ani. Iată întrebarea: „Dacă protecția Franței ar impune ca țara să se angajeze în războiul din Ucraina, ați fi gata să vă apărați țara?” 51% au spus da, inclusiv 17% au fost absolut de acord și 34% au răspuns „poate că da”.

Imaginea zilei

Imaginea zilei vine din pădurea Serebrianski de lângă Kremenna, Ucraina. Aşa arată un răsărit în pădurea aproape complet arsă în urma acțiunilor militare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇