Atac cu sute de drone și rachete. Iranul zice că și-a atins obiectivele. Israelul amână decizia de ripostă. Se redeschid școlile în Israel, dar situația în Orientul Mijlociu rămâne critică

Atac cu sute de drone și rachete. Iranul zice că și-a atins obiectivele. Israelul amână decizia de ripostă. Se redeschid școlile în Israel, dar situația în Orientul Mijlociu rămâne critică

Iranul a lansat, sâmbătă seara, un atac masiv cu drone și rachete împotriva Israelului. Dronele și rachetele au pornit în valuri către Israel, care a reușit să le anihileze „în marea majoritate”. Atacurile au durat în jur de patru ore și, din fericire, nu s-au soldat cu victime.

Atacurile asupra Israelului au venit din Iran, dar și dinspre milițiile controlate de acesta în Siria, Liban și Yemen.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că 99% din cele peste 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului (170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice) au fost interceptate de apărarea aeriană. Niciuna dintre cele 170 de drone nu a intrat în spațiul aerian israelian. Toate au fost doborâte în afara granițelor țării de către Israel și aliații săi (SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania fiind cele mai active).

Întreg Orientul Mijlociu este în alertă. După ce valurile de atacuri s-au oprit, Israelul a anunțat că este pregătit de ripostă, iar SUA au cerut să fie notificate înainte. De altfel, în toată această perioadă, SUA și Israelul și-au coordonat acțiunile, iar oficiali americani, inclusiv președintele Joe Biden, și-au exprimat susținerea necondiționată pentru Israel.

De cealaltă parte, Iranul a anunțat că atacul a fost un răspuns la „agresiunea israeliană împotriva sediului diplomatic iranian din Damasc", dar acum problema este „considerată încheiată".

Șeful forțelor armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a spus că operațiunea, denumită Promisiune onestă, a avut două obiective: distrugerea centrului de informaţii care le-a furnizat israelienilor informaţiile necesare pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35 care au bombardat consulatul. Ambele obiective au fost atinse, bazele fiind puternic avariate şi scoase din funcţiune, susține Bagheri.

ADVERTISING

Totuși, dacă Israelul va continua, următoarea operațiune a Iranului va fi mult mai puternică, a spus generalul, care a amenințat și bazele SUA din regiune, în cazul unei acțiuni viitoare.

De cealaltă parte, după reuniunea guvernului israelian, purtătorul de cuvânt al IDF a spus că cele două baze despre care Iranul spune că au fost distruse funcționează la capacitate maximă și că puținele rachete care nu au fost interceptate au făcut pagube minime.

În ce privește acțiunile viitoare ale Israelului, a spus doar că există și un plan de apărare, și unul de atac, dar nu a fost luată încă nicio decizie. Media internaționale susțin că SUA au reușit să convingă Israelul să nu riposteze la atacul Iranului.

Toate informațiile relevante despre atacul Iranului și evoluția situației critice din Orientul Mijlociu

8:15 - Dronă interceptată - Avioane de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene au interceptat o dronă care s-a îndreptat spre teritoriul israelian dinspre est, în cursul nopții. Nu s-au înregistrat victime și nu au fost provocate pagube, relatează The Jerusalem Post. Ținta era urmărită de armata israeliană, nu reprezenta o amenințare și nu a fost activată nicio alertă.

07:10 - Orientul Mijlociu, pe marginea prăpastiei - "Este vital să se evite orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război", a subliniat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la "reţinere maximă" în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului. "Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă", a insistat Antonio Guterres. El a condamnat atacul lansat sâmbătă de Iran împotriva Israelului, dar a condamnat încă o dată atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, subliniind "principiul inviolabilităţii" instituţiilor diplomatice.

ADVERTISING

06:59 - Armata americană a distrus 80 de drone - Forțele americane, sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA, au distrus sâmbătă și duminică peste 80 de drone de atac unidirecționale și cel puțin șase rachete balistice care vizau Israelul din Iran și Yemen, a anunțat luni Comandamentul Central al SUA (CENTCOM). Bilanțul Aceasta include o rachetă balistică pe vehiculul său de lansare și șapte drone distruse la sol înainte de lansarea lor în zonele controlate de Houthis susținuți de Iran în Yemen, a precizat CENTCOM într-o postare pe X.

06:41 - Franța sporește măsurile de securitate - Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, le-a cerut duminică prefecţilor să întărească măsurile de securitatea la lăcaşurile de cult evreieşti, precum şi la şcolile religioase, a doua zi după atacul lansat de Iran împotriva Israelului şi în apropierea sărbătorilor Paştelui evreiesc. Pe măsură ce se apropie Pesah, Paştele evreiesc (22-30 aprilie), ministrul cere să se acorde "atenţie" în special "slujbelor şi adunărilor care atrag în mod tradiţional un public numeros".

04:07 - Şcolile se redeschid luni - Armata israeliană a anunţat redeschiderea luni, în cea mai mare parte a ţării, a şcolilor care au fost închise sâmbătă din motive de securitate în faţa ameninţărilor din partea Iranului, relatează AFP.

03:20 - Iranul trebuie să plătească - Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a declarat duminică, la TVR, că Israelul va riposta după atacul Iranului. "Așa cum ministrul Apărării din Israel a menționat – vom răni pe cine ne rănește. Locul, momentul și modul contraatacului asupra Iranului nu va fi făcut public decât atunci când se va face. E destul de clar că Israelul nu poate accepta situația așa cum e. Când o țară precum Iranul, o teocrație genocidară, care încalcă legea internațională din nou și din nou, care atacă indirect de zeci de ani de zile Israelul și care și-a clădit în timp capacitatea de a ținti Israelul din aproape fiecare colț al Orientului Mijlociu și care a decis acum să ne atace direct, trebuie să plătească prețul pentru ceea ce au făcut", a declarat Reuven Azar duminică seara, potrivit TVR Info. "Este un eșec a decenii de diplomație. Faptul că lumea nu îi face responsabili pe cei din Iran creează astfel de situații. Iar noi trebuie să gestionăm situația așa cum e ea. Dacă lumea nu va pune presiune pe Iran, noi vom face asta", a mai spus acesta. "Timpul ca Iranul să acționeze cu impunitate s-a sfârșit", a adăugat ambasadorul Israelului.

ADVERTISING

02:59 - Iranul invocă dreptul la autoapărare - Iranul "nu a avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare", a declarat ambasadorul său la ONU, Amir Saeid Iravani, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. "Consiliul de Securitate nu şi-a îndeplinit datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţionale", nereuşind să condamne lovitura de la 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc şi, "în aceste condiţii, Republica Islamică Iran nu a avut altă opţiune decât să-şi exercite dreptul la autoapărare", a declarat ambasadorul iranian, dând asigurări că Teheranul nu doreşte o escaladare, dar că va răspunde la "orice ameninţare sau agresiune".

01:39 - Poziția Israelului la ONU - Ambasadorul Israelului la ONU a cerut Consiliului de Securitate să impună "toate sancţiunile posibile" împotriva Iranului, în urma atacului fără precedent asupra Israelului. "Consiliul trebuie să acţioneze", a afirmat Gilad Erdan în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului, solicitând în special "să se impună toate sancţiunile posibile împotriva Iranului înainte de a fi prea târziu".

00:20 - Imagini cu interceptarea dronelor iraniene - Armata israeliană a difuzat un montaj video care prezintă dronele și rachetele iraniene în timp ce erau doborâte de sistemul de apărare aeriană al țării:

23:05 - Hezbollah felicită Iranul - Mişcarea libaneză Hezbollah a felicitat duminică Iranul pentru atacul masiv asupra Israelului din cursul nopţii, dând asigurări că acesta şi-a "atins" obiectivele militare "în ciuda participării Statelor Unite şi a aliaţilor săi internaţionali (…) la ripostă", relatează AFP.

22:56 - Decizie amânată - După mai multe ore de discuţii, cabinetul de război al Israelului încă nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Miniştrii şi-au suspendat discuţiile fără a lua o decizie, deşi se aşteaptă ca aceştia să se reunească din nou în viitorul apropiat, relatează postul Canal 12, citat de The Times of Israel.

Potrivit mai multor informaţii apărute în presa israeliană, ministrul cabinetului de război Benny Gantz şi colegul său din Partidul Unităţii Naţionale, Gadi Eisenkot, observator în cabinetul de război, au propus amândoi să dea riposta Iranului chiar în timp ce atacul Teheranului era în curs de desfăşurare noaptea trecută. Ministrul apărării Yoav Gallant, comandantul armatei, Herzi Halevi, şi alţii s-au opus ferm acestei sugestii. Poziţia lui Netanyahu în cadrul discuţiilor cu privire la momentul şi natura unui răspuns israelian nu este clară.

20:38 - Declarații după reuniunea guvernului - Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate israeliene, contra amiral Daniel Hagari vorbește despre eșecul pe care l-a înregistrat Iranul în atacul de sâmbătă seara. El a dat asigurări că pagubele făcute de puținele rachete care nu au fost interceptate de Israel sunt superficiale, iar bazele despre care iranienii au spus că au fost distruse, de fapt, funcționează la întreaga capacitate. El a mai spus că s-a luat atât o decizie de atac, cât și una de apărare, dar nu a dat mai multe detalii.

20:32 - Israelul cheamă rezerviștii - Armata israeliană va chema în curând două divizii de rezervă pentru operaţiuni în Gaza, unde duce un război împotriva grupului militant islamist Hamas, potrivit unui anunţ făcut duminică. "În conformitate cu evaluarea situaţiei, IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) convoacă două brigăzi de rezervă pentru activităţi operaţionale pe frontul din Gaza", a declarat armata, deşi nu a oferit alte detalii.

20:27 - Discuție Iran-Rusia - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său iranian Hossein Amirabdollahian au avut o discuție telefonică, la inițiativa oficialului iranian, informează Ministerul rus de Externe. Rezumatul convorbirii arată că s-a remarcat că „o nouă escaladare a tensiunilor în regiune şi noi acţiuni provocatoare periculoase ar putea duce la o creştere a tensiunilor în Orientul Mijlociu". Cei doi au concluzionat că "prevenirea unor astfel de scenarii şi înlăturarea motivelor primare ale acestora trebuie să fie o chestiune prioritară pentru Consiliul de Securitate al ONU".  

20:00 - NYT: Biden l-a convins pe Netanyahu - New York Times scrie că riposta aşteptată din partea Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare. Însă în rândul guvernului israelian vocile mai radicale îşi exprimă deja nemulţumirea. Detalii AICI.

celula-criza-guvern-Israel-atac-Iran-1
Foto: Twitter Benjamin Netanyahu

19:45 - SUA nu vor escaladare - Statele Unite nu vor nici o "escaladare", nici un "război în toată regula cu Iranul", a insistat duminică John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP. "Preşedintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele şi zilele următoare ne vor spune multe", a declarat Kirby pentru NBC.

19:20 - G7 condamnă atacul - Liderii G7 reuniţi duminică prin videoconferinţă "au condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP. Toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere. Vom continua eforturile noastre de detensionare", a scris oficialul european pe platforma X. "Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, inclusiv printr-o încetare imediată a focului, va face diferenţa", a mai precizat el, adăugând că situaţia din Orientul Mijlociu va fi discutată la summitul UE programat pentru miercuri şi joi.

18:10 - Iranul a informat SUA - Iranul susţine că a informat Statele Unite cu privire la intenţia sa de a efectua o operaţiune "limitată" împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Siria şi pus pe seama Israelului, relatează AFP. "Am anunţat Casa Albă într-un mesaj că operaţiunea noastră va fi limitată, minimă şi menită să pedepsească regimul israelian", a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

17:42 - Papa: Destul război! - Papa Francisc a îndemnat Iranul și Israelul să evite orice acțiuni care ar putea alimenta „o spirală a violenței” care riscă să adâncească conflictul din Orientul Mijlociu. „Destul război, suficiente atacuri, suficientă violență. Da dialogului, da păcii”, le-a spus el pelerinilor din Piața Sfântul Petru.

17:40 - Iranul și-a anunțat vecinii cu 72 de ore înainte - Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la loviturile de retorsiune împotriva Israelului cu 72 de ore înainte, a declarat duminică ministrul de externe Hossein Amirabdollahian. "Cu aproximativ 72 de ore înainte de operaţiunile noastre, i-am informat pe prietenii şi vecinii noştri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului este sigur, legitim şi irevocabil", a declarat acesta într-o conferinţă de presă.

17:02 - Israelul vorbește de „acțiune” - Situația rămâne tensionată, în timp ce cabinetul israelian se reunește pentru a decide cum va răspunde Israelul la atacul Iranului. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus, într-o postare pe X: „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte", fărăr să detalieze. O altă postare de pe X a armatei israeliene, făcută în farsi, avertizează: "Fiecare acţiune are o reacţie, nu prin cuvinte, ci prin acţiune".

16:20 - Ce a făcut Turcia - Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o "nouă escaladare", a declarat o sursă diplomatică turcă, potrivit AFP. "Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avut astăzi o convorbire la telefon cu omologul său iranian (...) şi a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune", a declarat sursa, vorbind sub condiţia anonimatului.

15:43 - Reacția lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, arătând că ţara sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina, relatează The Times of Israel. "Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu. Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi întreaga lume, la fel cum acţiunile Rusiei ameninţă cu un conflict mai mare, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să se confrunte cu un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", a scris Zelenski pe X. "Cuvintele nu opresc dronele şi nu interceptează rachetele", a punctat Zelenski, reînnoind apelul său la asistenţă internaţională.

14:55 - Ambasadori convocați - Ministerul iranian de Externe a anunţat că i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta faţă de comentariile făcute de autorităţile din aceste ţări în urma loviturilor iraniene împotriva Israelului din cursul nopţii, relatează Le Figaro şi Reuters. Cele trei ţări europene au condamnat atacul cu drone şi rachete al Iranului împotriva Israelului.

13:39 - Și Franța a ajutat - Purtătorul de cuvânt al forţelor de apărare ale Israelului (IDF) a declarat că şi Franţa s-a numărat printre ţările implicate în apărarea împotriva atacului Iranului asupra Israelului din timpul nopţii, relatează The Times of Israel. „Franţa are o tehnologie foarte bună, avioane, radare - şi ştiu că au contribuit la patrularea spaţiului aerian", a declarat contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran. Oficialii israelieni au declarat anterior că Statele Unite, Marea Britanie şi Iordania au contribuit, de asemenea, la interceptarea barajului masiv de drone pe care Iranul l-a lansat asupra Israelului în cursul nopţii.

13:02 - Ce a făcut Iordania - Iordania a recunoscut că a interceptat câteva obiecte zburătoare care au intrat în spaţiul său aerian în cursul nopţii şi spune că a făcut-o pentru siguranţa cetăţenilor săi, se arată într-un comunicat al cabinetului de la Amman. Iordania, care se află între Iran şi Israel, şi-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care i-ar fi încălcat teritoriul, au afirmat două surse de securitate regionale. "Unele schije au căzut în mai multe locuri în acest timp, fără a provoca daune semnificative sau răniri ale cetăţenilor", adaugă declaraţia cabinetului iordanian.

12:45 - Dimensiunile atacului - Forţele de apărare israeliene au declarat că atacul iranian, primul atac direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice.

12:11 - Prima reacție de la Moscova - Rusia, care are o relaţie apropiată cu Iranul, după ce Teheranul i-a furnizat drone esenţiale pentru atacurile asupra Ucrainei, a reacţionat duminică la atacul iranian. Ministerul rus de Externe face apel la reţinere şi la rezolvarea paşnică a conflictelor, dar subliniază punctul de vedere iranian, conform căruia ar fi acţionat în virtutea dreptului la autoapărare. Moscova mai spune că ste „important” ca şi „actorii internaţionali constructivi” să contribuie la rezolvarea crizelor din regiune în privinţa cărora Rusia susţine că a avertizat „în repetate rânduri”. În final, Moscova recomandă prudenţă cetăţenilor săi din regiune.

11:09 - Operațiune încheiată, noi amenințări - Șeful forțelor armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a spus că Iranul nu are nicio intenție de a continua această operațiune dar a avertizat că, „dacă regimul sionist întreprinde o acţiune împotriva Republicii Islamice Iran, fie pe teritoriul nostru sau în centrele care ne aparţin în Siria sau în altă parte”, următoarea operaţiune va fi mult mai importantă.

Bagheri a mai spus că Iranul a trimis un mesaj SUA, prin ambasada Elveției, care reprezintă interesele americane, avertizând că dacă vor coopera cu Israelul pentru eventualele lor acţiuni viitoare, bazele lor nu vor mai fi sigure. SUA deţin mai multe baze militare în regiune.

11:05 - Iranul și-a atins obiectivele - Şeful forţelor armate iraniene a declarat că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului "şi-a atins toate obiectivele", precizând că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene, informează AFP. Generalul Mohammad Bagheri a spus că cele două ținte principale ale operațiunii numite „Promisiunea onestă” au fost centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35 care au bombardat consulatul. „Aceste două centre au fost puternic avariate şi scoase din funcţiune", a spus Bagheri.

10:48 - Reacția Hamas - Gruparea Hamas a calificat atacul Iranului asupra Israelului ca fiind „un drept natural și un răspuns meritat”. „Noi, cei din Hamas, considerăm că operațiunea militară condusă de Republica Islamică Iran este un drept natural și un răspuns meritat la crima de a viza consulatul iranian din Damasc și la asasinarea mai multor lideri ai Gardienilor Revoluției”, a declarat Hamas într-un comunicat.

09:59 - Spațiu aerian redeschis - Iordania și Irakul și-au redeschis spațiul aerian, duminică, după ce l-au închis în timpul nopții trecute. Televiziunea de stat din Iordania a informat că țara a reluat operațiunile de trafic aerian, citând autoritățile aviatice. De asemenea, autoritatea aviatică irakiană a declarat că riscurile de securitate au fost depășite.

09:35 - Mesaj de la Netanyahu - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în primul său răspuns public de la atacurile din cursul nopţii, că ţara „va învinge". „Am interceptat. Am blocat. Împreună vom învinge", a scris premierul într-o scurtă postare pe X.

09:22 - Campania nu s-a încheiat - Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, a anunțat rezultatele evaluării situaţiei operaţionale, după atacul Iranului, relatează BBC. „Împreună cu SUA şi alți parteneri, am reușit să apărăm teritoriul statului Israel. Au fost provocate foarte puţine pagube, acesta este rezultatul operaţiunilor impresionante ale IDF (forţele de apărare ale Israelului)", a declarat el. Gallant a adăugat: „Campania nu s-a încheiat încă - trebuie să rămânem în alertă şi să fim atenţi la instrucţiunile publicate de IDF şi de Comandamentul de pe frontul intern. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu”.

08:31 - Spațiul aerian israelian s-a redeschis.

07:05 - Reuniune a liderilor G7 - Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu liderii G7, duminică, „pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul neruşinat al Iranului”, se arată într-o declaraţie remisă de Casa Albă şi citată de CNN. „Vom rămâne în legătură strânsă cu liderii Israelului”, se arată în declaraţie.

06:39 - Reuniune de urgență ONU - Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, relatează AFP. „Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00" (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze.

06:36 - Zeci de rachete din Liban - Peste 55 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel în ultima oră, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, citat de CNN. Acestea se adaugă celor aproximativ 40 de rachete au fost lansate spre Israel din sudul Libanului vineri. Militanţii Hezbollah au afirmat că au lansat rachetele ca răspuns pentru atacurile recente ale Israelului şi în semn de sprijin cu palestinienii din Gaza.

06:35 - Iranienii sărbătoresc - Mii de iranieni au ieşit duminică dimineaţă pe străzile din Iran, în semn de susţinere pentru atacul fără precedent cu drone şi rachete împotriva Israelului, relatează Agenţia France-Presse.

06:12 - Netanyahu a vorbit cu Biden - Contul X al premierului israelian a postat o imagine cu Benjamin Netanyahu vorbind la telefon cu Joe Biden. Presa americană relatează că discuția a durat 25 de minute. Anterior, secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian, ca și consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan. Toți au exprimat „angajamentul de nezdruncinat al Washingtonului faţă de securitatea Israelului".

05:45 - Reuniune de urgență ONU - Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a condamna atacul Iranului. Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, a îndemnat Consiliul de Securitate să "folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului" şi să desemneze Gărzile Revoluţionare iraniene drept "organizaţie teroristă". Potrivit unui diplomat al ONU, Consiliul îşi propune să se reunească în cursul zilei de duminică. 

04:56 - SUA vor să știe - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

04:51 - Restricții relaxate - Comandamentul Frontului Intern al IDF spune că israelienii din întreaga ţară nu mai trebuie să stea în preajma camerelor de protecţie, dar că restricţiile privind adunările şi anularea tuturor activităţilor educaţionale şi a excursiilor şcolare rămân în vigoare.

04:42 - Rachete balistice interceptate - IDF a informat într-un comunicat că au fost interceptate majoritatea rachetelor balistice iraniene înainte să intre în spațiul aerian israelian. A fost lovită, însă, o bază militară din sudul țării, cu pagube minore. În același timp, mai multe zeci de drone şi rachete de croazieră au fost doborâte de avioane de vânătoare. Avioane ale Forţelor Aeriene continuă să intercepteze toate ameninţările aeriene.

04:32 - Deciziile Cabinetului de securitate al Israelului - Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, informează Canal 12. Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa locală spunând că va exista un „răspuns semnificativ" la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii. Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă. 

04:21 - Eschivarea Arabiei Saudite - MAE al Arabiei Saudite îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la evoluţiile regionale, într-o declarație de presă, dar fără să menționeze nici Israelul, nici Iranul și fără să condamne atacul Teheranului asupra Ierusalimului.

04:12 - Tânără rănită - O interceptare a dus la rănirea unei tinere în Negev, iar alte interceptări au provocat „daune uşoare infrastructurii" la o bază militară.

04:02 - Bilanț intermediar - Într-o declaraţie televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că Iranul a lansat un "roi masiv" de peste 200 de drone kamikaze, rachete de croazieră şi rachete balistice. El a spus că sistemele de apărare ale Israelului şi ale aliaţilor din regiune au interceptat "marea majoritate" a rachetelor şi a dronelor, dintre care zeci au fost doborâte în afara teritoriului israelian. Majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Arrow cu rază lungă de acţiune. Hagari a avertizat că atacul nu s-a încheiat.

03:46 - Lumea nu-și mai permite încă un război - Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat ferm atacul și a cerut o încetare imediată a ostilităţilor. „Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni", a declarat Guterres, adăugând că „nici regiunea, nici lumea nu-şi poate permite un alt război".

03:27 - Justificarea Iranului - Ministerul de Externe al Iranului a declarat, pe Telegram, că ţara a răspuns la „actul agresiv al regimului sionist împotriva ambasadei iraniene din Damasc". Ministerul spune că forţele armate ale Iranului „îşi exercită dreptul inerent la autoapărare stipulat în articolul 5 din Carta Naţiunilor Unite şi ca răspuns la agresiunile militare repetate ale regimului sionist şi la martiriul consilierilor militari oficiali ai Iranului care lucrau în Siria, la invitaţia guvernului sirian", aluzie la atacul asupra consulatului iranian din Damasc, de la începutul acestei luni. Teheranul ameninţă cu noi atacuri în cazul unei riposte israeliene. Israelul nu a confirmat atacul din Damasc de la 1 aprilie, dar a susținut că clădirea lovită nu era un consulat, ci o clădire militară a forţelor Quds. 

03:14 - Copil rănit grav - Un băiat în vârstă de 10 ani a fost grav rănit de şrapnelul unei rachete interceptoare în timpul atacului Iranului asupra Israelului, potrivit serviciului de urgenţă israelian, relatează CNN. Băiatul a fost rănit în regiunea Negev din sudul Israelului. El a suferit o rană la cap şi era inconştient când a fost transportat la spital.

03:00 - Mesajul lui Biden - S-a încheiat întâlnirea preşedintelui SUA, Joe Biden, cu echipa sa de securitate naţională. „Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva ameninţărilor venite din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi este de neclintit", a transmis Biden, la finalul întâlnirii.

02:55 - O problemă încheiată - Misiunea permanentă a Iranului la ONU, de la New York, a declarat pe X că atacul de duminică dimineaţă a fost un răspuns la "agresiunea israeliană împotriva sediului diplomatic (iranian) din Damasc". Misiunea iraniană a declarat că problema este "considerată încheiată". „Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran şi regimul israelian necinstit, la care SUA TREBUIE SĂ STEA DEOPARTE" a adăugat Misiunea Permanentă a Iranului la ONU.

02:41 - Patru atacatori, număr copleșitor de drone - Atacurile asupra Israelului vin din Iran, milițiile controlate de acesta în Siria, Liban și Yemen. Oficiali americani citați de ABC News spun că au fost lansate către Israel între 400 și 500 de drone, cu scopul de a copleși apărarea antiaeriană israeliană.

02:09 - Dronele deasupra Israelului - Primul val de drone lansate de Iran au ajuns deasupra Israelului. Sirenele răsună în toată ţara, iar exploziile se văd şi se aud pe cer în mai multe locuri. Este de aşteaptat ca atacul să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore.

Capitala comercială Tel Aviv, oraşul disputat Ierusalim şi Dimona, oraşul din deşert care găzduieşte uzina nucleară a Israelului, toate par să fi fost vizate de dronele iraniene, scrie The Guardian.

Echipe CNN de la faţa locului au relatat că s-a auzit sunetul unor explozii deasupra Tel Avivului, care par să fi fost de la interceptările apărării aeriene. De asemenea, sunt raportate explozii în zonele Beersheba, Marea Moartă şi Hebron din Cisiordania, precum şi pe Înălţimile Golan, la graniţa cu Siria.

Interceptări ale sistemului Iron Dome au avut loc în mai multe locaţii suplimentare - deasupra Hanaton, care se află în nordul Israelului, la est de Haifa; în apropiere de Nazareth; în apropiere de Modi'in-Maccabim-Re'ut; şi Safed, în apropiere de Înălţimile Golan.

01:45 - Drone doborâte - Forțele militare americane și britanice au doborât drone iraniene îndreptate către Israel, informează surse americane, fără a dezvălui câte drone au fost doborâte sau locațiile precise. Un oficial de apărare israelian a declarat că peste 100 de drone lansate de Iran către Israel au fost doborâte în afara spațiului aerian israelian.

De asemenea, avioane iordaniene au doborât zeci de drone iraniene, au declarat pentru Reuters două surse de securitate regionale. Dronele au fost interceptate în timp ce zburau prin spaţiul aerian din nordul şi centrul ţării.

01:31 - Atacuri și din Yemen și Liban - Din Yemen, rebelii Houthi pro-iranieni au lansat la rândul lor drone spre Israel, potrivit unei companii locale de securitate maritimă, scrie Le Figaro. La rândul său, Hezbollahul libanez a anunţat că a bombardat o poziţie militară israeliană pe Înălţimile Golan ocupate.

01:30 - Zonele de impact din Israel - Serviciile de informaţii israeliene au detectat lansarea a zeci de drone şi rachete din Iran şi Irak, au declarat doi oficiali israelieni sub protecţia anonimatului pentru The New York Times. Potrivit oficialilor, înălţimile Golan şi o bază a forţelor aeriene israeliene din deşertul Negev ar urma să fie zonele de impact.

01:29 - Drone doborâte de americani și britanici - Avioane de luptă americane şi britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinaţia Israel deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria, a anunţat postul de televiziune israelian Canal 12, fără să precizeze sursa informaţiei, relatează Reuters.

01:24 - Curse aeriene suspendate - Kuwait Airways a anunțat că redirecționează toate zborurile departe de „zonele de tensiune", în contextul situației de securitate din regiune și a îngrijorării pentru siguranța pasagerilor săi.

01:19 - Primele rachete balistice - O sursă citată de agenția de știri de stat a Iranului spune că Teheranul a lansat și primul val de rachete balistice asupra Israelului. Potrivit generalului (rez.) Zvika Haimovich, fost șef al Apărării Aeriene a Forțelor Aeriene Israeliene, astfel de rachete ajung în Israel în 11-12 minute.

01:15 - Apărarea Egiptului, în alertă - Apărarea antiaeriană a Egiptului este în alertă, au declarat surse militare și de securitate egiptene, citate de Times of Israel. Comandamentul General al Armatei Egiptene a format o echipă pentru a monitoriza situația și a lua orice decizii sunt necesare pentru spațiul său aerian.

01:12 - Hezbollah atacă din Liban - Gruparea teroristă Hezbollah confirmă că a lansat zeci de rachete din Liban către o bază a armatei israeliene din Înălțimile Golan. Atacul a declanșat alarme în comunitatea nordică Snir.

01:05 - Atacul ar putea dura câteva ore - Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat: „Este probabil ca acest atac să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore. Preşedintele Biden a fost clar: sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este de neclintit. Statele Unite vor fi alături de poporul israelian şi vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor ameninţări din partea Iranului".

00:50 - Siria, în alertă maximă - Armata siriană a pus în alertă maximă sistemele sale de apărare antiaeriană, în jurul capitalei, Damasc, și a bazelor militare. Armata se așteaptă ca Israelul să riposteze atacând bazele și instalațiile armatei, unde sunt staționate milițiile pro-iraniene.

00:49 - Marea Britanie condamnă atacul - Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat atacul "iresponsabil" al Iranului împotriva Israelului. „Aceste lovituri riscă să inflameze tensiunile și să destabilizeze regiunea. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte", a spus Sunak, care a dat asigurări că Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor regionali, inclusiv Iordania și Irak.

00:48 - Sirene în nord - Alarmele au sunat în zona de nord a Israelului, în timpul unui atac cu rachete din Liban. Hezbollah a efectuat zilnic atacuri asupra nordului Israelului, în contextul războiului din Fâșia Gaza. Nu există informații despre victime sau pagube materiale.

00:45 - Libanul și-a închis spațiul aerian - Libanul anunță închiderea temporară a spațiului său aerian, conform postului de televiziune Al Jadeed din Liban.

00:43 - Mesajul Corpului Gardienilor Revoluției - Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un „vast" atac cu „drone şi rachete" împotriva Israelului, relatează duminică AFP.

„Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, în special atacul împotriva secţiei consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc şi martiriul unui grup de comandanţi şi consilieri militari ai ţării noastre în Siria, armata aerului a Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice a lansat zeci de rachete şi drone către ţinte specifice din interiorul teritoriilor ocupate", a informat televiziunea de stat, citând surse publice ale Gardienilor.

00:42 - Reuniune a cabinetului de război israelian - O reuniune a cabinetului de război israelian este convocată la sediul armatei de la baza militară Kirya din Tel Aviv, potrivit unei declaraţii a biroului premierului israelian. Israelul estimează acum că Iranul a lansat peste 100 de drone, potrivit unui oficial militar israelian.

00:12 - Primele drone interceptate - Channel 12 informează, fără să citeze surse oficiale, că Israelul a început deja să intercepteze dronele iraniene deasupra Siriei și Iordaniei. Interceptarea este posibilă ca urmare a „umbrelei aeriene” create de SUA împreună cu aliații din regiune. Ministerul Apărării din Iran a emis o declarație prin care și-a amenințat vecinii că vor fi atacați, dacă își vor deschide spațiul aerian pentru a permite Israelului să intercepteze dronele iraniene.

23:59 - Mesajul liderului suprem al Iranului - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că "regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit", relatează The Guardian. Într-o înregistrare video pe X, Khamenei a spus: "Regimul malefic însuşi, care înseamnă numai răutate, rău şi greşeală, a adăugat o altă greşeală la propriile erori prin lansarea unui atac asupra consulatului iranian din Siria. Consulatele şi ambasadele din orice ţară în care există sunt considerate ca fiind teritoriul ţării căreia îi aparţine ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca şi cum ne-ar ataca pământul. Regimul malefic a făcut o mişcare greşită în acest caz. Ar trebui să fie pedepsit şi va fi pedepsit", a declarat Khamenei.

23:58 - Susținere necondiționată din partea SUA - Casa Albă a emis un comunicat în care a informat că „Președintele Biden a fost clar: sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este de neclintit. Statele Unite vor sta alături de poporul Israelului și îi vor susține apărarea împotriva acestor amenințări din partea Iranului". Anterior, consilierul pentru Securitate Națională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit cu omologul său israelian, Tzachi Hanegbi, informându-l despre atacul pornit din Iran. „În timpul apelului, am reiterat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de securitatea Israelului", a scris Sullivan pe Twitter.

23:52 - Mobilizare la Haifa - În oraşul Haifa, din nordul Israelului, au fost deschise adăposturile publice, relatează CNN. De asemenea, în caz de alarmă, vor fi deschise staţiile de tren uşor Carmelit aprobate ca adăposturi de către Comandamentul Frontului Interior, potrivit unui mesaj al municipalităţii din Haifa trimis locuitorilor.

23:47 - Spațiul aerian israelian, închis - Autoritatea aeroportuară din Israel IAA a anunţat că spaţiul aerian al Israelului se va închide de la ora locală 0:30. IAA nu a oferit detalii cu privire la momentul în care vor fi reluate zborurile, precizând că va oferi actualizări în funcţie de evoluţia situaţiei. Pasagerilor li se recomandă să verifice la companiile aeriene şi pe site-ul IAA orarul zborurilor.

23: 45 - Dronă deasupra Irakului - Pe rețelele de socializare circulă imagini în care se susține că ar fi o dronă iraniană Shahed 136 zburând deasupra Irakului, în drum spre Israel.

23:32 - Al doilea val de drone și rachete - Presa din Iran anunță că ar fi fost lansat între timp un al doilea val de drone care să lovească Israelul, dar și rachete. De asemenea, presa israeliană, citată de CNN, scrie că Iranul a lansat şi rachete de croazieră asupra Israelului.

23:31 - Irakul și-a închis spațiul aerian - Irakul a anunţat, de asemenea, închiderea spaţiului său aerian şi suspendarea întregului trafic aerian, a declarat Ministerul irakian al Transporturilor pentru agenţia de presă de stat a ţării.

23:30 - Iordania și-a închis spațiul aerian - Iordania a anunţat sâmbătă că şi-a închis temporar spaţiul aerian în faţa „pericolelor în creştere" din Orientul Mijlociu, relatează AFP. Închiderea spaţiului aerian iordanian este pentru toate aeronavele, de sâmbătă de la ora 20:00 GMT, 23:00, ora locală până la un nou ordin. Două surse de securitate regionale au declarat că apărarea aeriană a ţării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spaţiul său aerian.

23:28 - Wing of Zion, ridicată - IDF confirmă că aeronava „Wing of Zion”, versiunea israeliană a “Air Force One” din SUA, a fost ridicată de la sol, din „considerente operaționale“.

23:25 - Biden, întâlnire cu echipa sa de securitate națională - Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește sâmbătă seara cu echipa sa de securitate națională la Casa Albă pentru a discuta despre atacul Iranului asupra Israelului. „Echipa sa este în comunicare permanentă cu oficialii israelieni, precum și cu alți parteneri și aliați. Acest atac este probabil să se desfășoare pe parcursul a mai multor ore", a informat Casa Albă.

23:22 - Declarație a lui Benjamin Netanyahu - Într-o declarație video, premierul Benjamin Netanyahu a dat asigurări că Israelul este pregătit pentru „eventualitatea unui atac direct al Iranului" şi este „pregătit să facă faţă oricărui scenariu, atât în ceea ce priveşte apărarea, cât şi atacul", relatează AFP.

„Apreciem prezenţa SUA alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al mai multor ţări", a spus premierul israelian într-o alocuţiune video.

23:17 - SUA au aflat mai întâi - Postul de televiziune Canal 12 a relatat că SUA au identificat prima dată lansarea iraniană şi au notificat imediat Israelul.

23: 15 - IDF confirmă - Într-o declarație de presă, informația a fost confirmată de Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, IDF. El a spus că dronele sunt în drum spre Israel, fiind estimat că durează câteva ore de la lansare până la intrarea în spațiul aerian al Israelului.

Daniel Hagari a spus că Israelul este pregătit să intercepteze și să anihileze dronele lansate de Iran. „Ne-am pregătit din timp pentru diverse scenarii. Pentru a intercepta aceste lansări, dispunem de cercuri de protecţie atât din partea marinei cât şi a forţelor aeriene pe mai multe straturi", a adaugat el.

23:10 - Iranul atacă - Iranul a lansat cel puțin un atac cu zeci de drone împotriva Israelului, informează siteul Axios, citat de Times of Israel.

Regiunea Orientului Mijlociu şi SUA au fost în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatul iranian din Siria.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a promis măsuri împotriva Israelului, în timp ce gruparea armată Hezbollah din Liban a declarat că atacul israelian a fost un "punct de cotitură" şi că sprijină dreptul Iranului de a "pedepsi" Israelul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇